MUS-samtale - få hjælp til hvordan du forbereder dig til MUS-samtalen

MUS-samtale – forberedelse

Her får du 3 steps til en god forberedelse af MUS-samtalen. Lær de gode MUS-samtale spørgsmål at kende og hent vores MUS-samtale skema - så er du godt klædt på til MUS’en.

Hvordan forbereder man sig bedst til en MUS-samtale? 

Du kan som medarbejder forberede dig på mange måder til din medarbejderudviklingssamtale. Vigtigst er det, at du inden samtalen kender rammerne for samtalen og gør dig nogle overvejelser om din trivsel og udvikling. På den måde vil du få mest muligt ud af din MUS. 

Vi guider dig her med 3 steps til en god forberedelse af MUS-samtalen. 

Step 1 – Har du fået et MUS-samtale skema udleveret?

Når du skal forberede dig til din MUS-samtale, er det først og fremmest vigtigt, at du kender rammen for samtalen.

Er du i tvivl om, hvordan MUS'en foregår på din arbejdsplads, så spørg din leder inden samtalen.

På mange arbejdspladser afholdes MUS'en på en fast måde. Nogle ledere udleverer et MUS-samtale-skema, som du skal forberede dig på inden og have med til samtalen. Andre foregår som en mere fri samtale.

Har du fået et MUS-samtale-skema udleveret, men mangler inspiration til, hvad du skal skrive i det - så kan du stille dig selv disse MUS-samtale-spørgsmål.

Hvis du ikke har fået et MUS-skema udleveret

Har du ikke fået et MUS-samtale skema udleveret, så kan du her downloade vores MUS-samtale eksempel på skema som forberedelse til MUS-samtalen. 

I skemaet skriver du dine mål og et par ord om, hvem der har ansvaret, og hvad tidsrammen er. Der også plads til at notere status på de forskellige aftaler. 

Skemaet består også af en række typiske eksempler på MUS-samtale-spørgsmål, du kan bruge som inspiration til at udfylde skemaet. 

MUS-skema til forberedelse af din MUS-samtale

Har du ikke fået et MUS-samtale skema udleveret?

Så kan du her downloade vores MUS-skema som forberedelse til MUS-samtalen.

I skemaet skriver du dine mål og et par ord om, hvem der har ansvaret, og hvad tidsrammen er. Du finder også eksempler på typiske MUS-samtale-spørgsmål, du kan bruge som inspiration til at udfylde skemaet. 

Step 2 – Stil dig selv disse spørgsmål inden samtalen

Inden MUS'en er det en god idé både at tænke over, hvad I snakkede om ved sidste MUS, og hvad du gerne vil snakke om denne gang. 

Hvad snakkede I om sidst? 

Læs op på eller tænk tilbage på, hvad du snakkede med din leder om til din forrige MUS - hvis det altså ikke er din første MUS-samtale. Din leder vil sikkert spørge ind til det. 

Lavede i konkrete mål og aftaler ved sidste MUS, så tænk over, om de er opfyldt og hvis ikke, hvad grunden til det er. Tænk også over, om du stadig har de samme mål, eller om de har ændret sig? 

Hvad vil du gerne snakke om denne gang? 

I boksen nedenfor har vi samlet en række gode spørgsmål til MUS-samtalen, som du kan tænke over som forberedelse til din MUS. Du behøver selvfølgelig ikke at forberede dig på alle spørgsmålene - udvælg dem, der er relevante for dig. 

 

MUS-samtale - spørgsmål

MENING 
  • Hvilke arbejdsopgaver, synes jeg, er mest meningsfulde? 
  • Hvilke arbejdsopgaver har jeg svært ved at finde mening i? 
MESTRING 
  • Hvilke opgaver, synes jeg, at jeg er bedst til? 
  • Hvilke opgaver føler jeg mig mindre kompetent til?
  • Hvad skal der til, for at jeg kan blive bedre klædt på til opgaverne? 
LEDELSE
  • Hvornår synes jeg, at min leder leder mig bedst?
  • Hvad savner jeg fra min leder?
MEDBESTEMMELSE 
  • På hvilke områder betyder det noget for mig at have medbestemmelse?
  • På hvilke områder kunne jeg godt tænke mig mere medbestemmelse?
RESULTATER
  • Hvilke resultater fra det sidste års tid er jeg mest stolt af? Hvorfor lykkedes det?
  • Hvad skal der til, for at jeg kan skabe bedre resultater?
  1. Hvad kan jeg gøre? 
  2. Hvad kan mine kolleger gøre?
  3. Hvad kan min leder gøre?
BALANCE
  • Oplever jeg balance mellem de arbejdsopgaver, jeg har, og de ressourcer, f.eks. tid, værktøj og systemer, jeg får stillet til rådighed?
  • Oplever jeg balance mellem arbejdslivet og privatlivet med familie og fritid? 
  • Hvad skal der til for at skabe bedre balance?
KOLLEGER
  • Oplever jeg, at vi har det godt i kollegagruppen? Hvorfor/hvorfor ikke?
  • Hvordan er jeg selv som kollega?
 

Snak om arbejdslyst og trivsel 

En vigtig del af samtalen er at sætte fokus på din arbejdslyst og trivsel. Men det kan for nogle være et svært emne at snakke om, og også svært selv at bringe på banen til samtalen, hvis din leder ikke selv spørger ind til det. 

Vi har derfor lavet to værktøjer, som kan hjælpe dig og din leder til at få talt om trivsel og arbejdslyst.

  • Det ene er dialoghjulet, som giver et godt overblik over din generelle trivsel
  • Det andet er samtalekort, som stiller relevante spørgsmål, som er gode at tale ud fra. 

Du kan vælge at bruge værktøjerne til din egen forberedelse til MUS-samtalen, for at sætte gang i dine tanker om din arbejdslyst, uden at vise dem til din leder. Men du kan også vælge at præsentere værktøjerne for din leder og spørge, om I skal tage udgangspunkt i dem i jeres næste samtale.

Mål din arbejdslyst

Vil du gerne vide, hvordan det rent faktisk står til med din arbejdslyst og trivsel? Så kan du med GAIS-målingen få sat tal på, hvor din arbejdslyst kan blive bedre.

Step 3 – Hvad vil du gerne have ud af samtalen? 

Som forberedelse til din MUS-samtale, kan du gøre dig nogle overvejelser om, hvad du konkret gerne vil have ud af samtalen. 

Start med at skabe dig et overblik over din nuværende situation på jobbet, ved at stille dig selv spørgsmålene i step 2. På den måde er det lettere at kigge ind i, hvad du kunne tænke dig fremadrettet.

Ønsker du f.eks.:

  • Feedback på, hvordan din leder synes, du klarer dig? 
  • At tage en efteruddannelse eller komme på kursus? 
  • Et bedre samarbejde med kollegerne? 
  • Andre, flere eller færre arbejdsopgaver? 
  • Andet? 

Når du har gjort dig overvejelser om, hvad du gerne vil have ud af samtalen, så skriv dem ned – Evt. I et MUS-samtale-skema – og tag det med til MUS-samtalen. 

Overvej efteruddannelse eller kursus

MUS’en er en oplagt mulighed for at snakke om mulighederne for efteruddannelse og kurser. Overvej derfor som forberedelse til MUS-samtalen, om det er noget for dig. 

Arbejdsmarkedet er i konstant forandring. Derfor er det både i virksomhedens interesse, at du holder din viden og kompetencer opdateret, og for din egen skyld, så du kan føle, at du bidrager og udvikler dig. 

Overvejer du en efteruddannelse? Brug vores mestringsskema til at finde ud af, hvilken uddannelse, der er den rigtige for dig, og hvordan du kommer i gang. 

Her får du 5 gode råd til, hvordan du taler med din leder om efteruddannelse.

Stil skarpt på dine kompetencer 

Du har både faglige, personlige og sociale kompetencer, som du bruger i mere eller mindre grad på jobbet. Inden MUS’en kan du overveje, hvilke kompetencer, du godt kunne tænke dig at styrke. 

Brug vores mestringshjul til at finde ud af, hvilke kompetencer, du gerne vil udvikle. Udfyld det, og tag det evt. med til samtalen med din leder. 

Sæt denne podcast i ørene, når du forbereder dig

Er du i tvivl om, hvad du gerne vil have ud af MUS-samtalen? Så brug denne podcast som inspiration til, hvilke ønsker og mål du gerne vil tale med din leder om.

Se video med gode råd til din MUS-forberedelse

I videoen får du 4 gode råd til din forberedelse af MUS-samtalen. De gode råd får du fra seniorkonsulent og forfatter Herbert Sørensen, som blandt andet har været HR-direktør i Middelfart Sparekasse, der flere år er kåret til Danmarks bedste arbejdsplads.

Læs hvad der bliver sagt i videoen her

Råd fra Herbert Sørensen, seniorkonsulent og forfatter. Tidligere HR-direktør i Middelfart Sparekasse.

Hvad er god forberedelse? 

God forberedelse er vejen til succes. Og det gælder bestemt også for MUS-samtalen. Vi ved at rigtig mange forbereder sig til udviklingssamtalen (90% af alle ledere og medarbejdere forbereder sig). 
Forberedelse handler om, at have det samme udgangspunkt og have nogle forventninger til hinanden. Det handler også om at give hinanden feedback – lederen til medarbejderen og medarbejderen til lederen. Og det handler også om, at når I mødes, så skal I spille på den samme bane. 

Gode råd til forberedelsen 
  1. Lave en fælles dagsorden
    Som leder er det vigtigt at sørge for, at der er en dagsorden til mødet: “Hvad skal I tale om? Og hvor lang tid skal I bruge på at afholde mødet?”. 

  2. Se tilbage og kig fremad 
    Under selve mødet er det rigtig vigtigt, at I prøver at kigge tilbage og får fuldt op på de ting, I aftale sidste gang. Men det er måske endnu mere vigtigt, at I får kigget frem på de udviklingsmuligheder, I begge to kan få øje på, der er fremadrettet. 
    Som medarbejder kan du tænke over, hvordan det går lige nu, og hvad der er vigtigt for dig i fremtiden – ikke mindst, hvad du har brug for fra din leder. Her kan du evt. anvende et forberedelsesskema.

  3. Find de rigtige emner 
    Forberedelse handler om at blive enige om, hvad I skal tale om. 
    Krifas dialoghjul er et værktøj, der er udviklet til at have fokus på de syv områder, der skaber god trivsel og arbejdslyst. Er du leder, kan du I god tid inden mødet udlevere et dialoghjul til din medarbejder. Er du medarbejder, kan du bruge dialoghjulet til at få gode idéer om, hvad du gerne vil sætte fokus på i samtalen.  

  4. Tag temperaturen på arbejdslysten
    Når det gælder arbejdslyst, kan I allerede inden samtalen tage temperaturen på trivslen ved at gennemføre en GAIS-måling
    GAIS er et online værktøj for både ledere og medarbejdere. GAIS giver en rapport om, hvordan det står til med arbejdslysten i forhold til kolleger, ledelse, balance og andre ting, som er vigtige i forhold til arbejdslysten. Det er godt at tale ud fra, og I kan vende tilbage og tage nye målinger. 
 

Værktøjer til din forberedelse af MUS-samtalen

Vi vil så gerne, at du får mest muligt ud af din samtale. Derfor har vi designet en række værktøjer, som kan være med til at styrke din MUS med din leder. 
Du er allerede blevet præsenteret for værktøjerne i løbet af denne side – men her får du et samlet overblik over dem.