Frivillig fodboldtræner træner børn og holder pokal

Frivillige har mere arbejdslyst

Træner du din søns fodboldhold, er besøgsven ved ældre eller på anden måde frivillig i din fritid, så glæder du dig mere end andre til at tage på arbejde i morgen. Men hvorfor?
Anne Bjerregard Bang

Knap to millioner danskere deltager i frivilligt arbejde i mere end 100.000 foreninger. Vi er spejderledere, fodboldtrænere og samtalepartnere. Vi giver et bidrag, vi giver en hånd med, og vi giver vores tid væk gratis.

Frivillige oplever større arbejdslyst

Og vi bliver selv glade af det, og det smitter i vores tilværelse, kan vi aflæse i Krifas God Arbejdslyst Indeks 2017.

- De, der arbejder frivilligt, oplever større glæde ved deres almindelige arbejde. De ser mere frem til arbejdet i morgen, og de nød dagen i går. Vi kan se, at de i højere grad synes, at deres arbejdsplads er et godt sted at arbejde, siger Gitte Krogh Nørgaard fra Krifas Videnscenter for God Arbejdslyst.

Ifølge hende kan forklaringen være ´hønen eller ægget’ – det er nemlig svært at sige, om arbejdslysten kommer af det frivillige arbejde, eller om det at have et godt arbejdsliv giver lyst og overskud til at bidrage som frivillig. 

- Vi ved fra udenlandske studier, at frivilligt arbejde giver tilværelsen mening, og at det hæver vores oplevelse af lykke. Det vil unægteligt smitte af på arbejdslivet, siger Meik Wiking, der er direktør i Institut for Lykkeforskning, som er partner på God Arbejdslyst Indeks.

Mening smitter af

Netop begrebet ’mening’ bliver i Krifas Arbejdslyst Indeks igen og igen kåret som det vigtigste, når vi skal bedømme arbejdslyst. For at score højt på arbejdslyst skal vi opleve vores arbejde som meningsfyldt. Henter vi ikke mening i vores arbejdsliv, kan det alternativt findes i fritiden gennem frivilligt arbejde, mener Meik Wiking.

- I nogle jobtyper kan det være svært at finde en dybere mening og opleve, at man ved sit arbejde gør verden til et lidt bedre sted. Men de medarbejdere kan hente meningen andre steder. I spejderklubben, i byhaven, blandt de ældre og blandt dem, der har det svært, siger Gitte Krogh Nørgaard og pointerer, at ’mening’ kan være én ting for den ene, og noget andet for andre:

- Jeg tror ikke, det spiller så stor en rolle, hvor vi henter vores mening fra. Det, der har betydning, er, at vi føler, at der er brug for os, at vi gør en forskel. Oplever vi den glæde, vil den udmønte sig på forskellige leder og kanter. Både i vores tilfredshed med livet helt generelt og i vores arbejdsliv.

Forsøg: Vi bliver i godt humør af at hjælpe andre

En gruppe forsøgspersoner fik målt deres humør og derefter udleveret en kuvert med enten 5 eller 20 canadiske dollars. Halvdelen af forsøgspersonerne fik besked på at bruge beløbet på sig selv i løbet af dagen - den anden halvdel skulle bruge beløbet på andre. Om aftenen fik begge grupper igen målt deres humør.

De, der havde brugt pengene på andre, var i bedst humør. De havde købt kaffe til en ven, øreringe til deres mor eller givet en hjemløs en skilling, og de følte sig gladere end dem, der havde brugt pengene på sig selv. Og det var ligegyldigt, om de havde givet 5 eller 20 dollars. Bare det at gøre noget for en anden havde værdi i sig selv. 

Få en jobskifte- og karrieresamtale

Skal dit arbejdsliv have en ny retning? Få sparring på hvordan, du kommer godt videre i dit arbejdsliv.