Bobil Kjær Andersen sidder i skrædderstilling på en gletsjer på Grønland

Hvor hjertet er

34-årige Bodil Kjær Andersen forlod venner, familie og sit trygge job i København til fordel for et liv i Grønland med et mere meningsfyldt arbejde.
Fie Rødkjær Møller

Dagene begyndte så småt at ligne hinanden. Arbejdsopgaverne var knap så udfordrende, og gejsten fyldte mindre og mindre. Det gav ikke længere mening. I otte år har 34-årige Bodil Kjær Andersen arbejdet med økonomi på Det Kongelige Bibliotek i København. Men for lidt over et år siden begyndte hun at kigge sig om efter noget andet. Hun rykkede alt op og flyttede til Grønland, hvor hun nu er controller hos Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse.

Blå bog
  • Bodil Kjær Andersen, 34 år.

  • Bor i Nuuk og arbejder som controller hos Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse.

  • Tidligere ansat hos Det Kongelige Bibliotek.

  • Er i gang med at tage en kandidat på CBS – cand. merc. Aud (revisor-uddannelse) (færdig i 2015).

  • HD i regnskab og økonomistyring.

  • Kontoruddannelse med speciale i økonomi.

- Når alt bliver for trygt, så bliver det også for kedeligt. Jeg kom til et punkt, hvor der skulle ske noget nyt, siger Bodil Kjær Andersen.

Hun har nydt tiden på Det Kongelige Bibliotek, hvor hun har udviklet og uddannet sig fra kontorassistent til controller med en HD i regnskab og økonomistyring. Jobbet gav hende meget både fagligt og personligt

- Det var jo også, derfor jeg var der så længe. Al den viden, jeg har om offentlig økonomistyring, kommer derfra. Jeg har fået en god indsigt i, hvordan man arbejder med offentlig økonomi, og det er meget anderledes end i en privat virksomhed, lyder det fra den 34-årige.

- Det kunne dog godt være svært for mig at se den dybere mening i mit forhenværende job. Der er jo mange af mine tidligere kollegaer, der synes, at det er det fedeste at bevare og udbrede litteratur og finder det meget meningsfuldt. Det er bare ikke, der mit hjerte ligger, fortsætter hun.

Gør en forskel

Bodil har mere hjertet med i sit nuværende job i sundhedsvæsenet. Det dér med at vide, at det arbejde, hun laver, virkelig hjælper nogen, det betyder noget. Hun begyndte sin karriere som kontorelev med økonomi som speciale, og i begyndelsen var det primært basale bogføringsopgaver.

Jeg er sådan en, der har brug for hele tiden at blive udfordret, og derfor har jeg for eksempel også hele tiden uddannet mig sideløbende med mit arbejde. Det er meget vigtigt for mig, at der er plads til det, for at mit job giver mening.

- Bodil Kjær Andersen, Controller ved Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse

Efterhånden udviklede arbejdsopgaverne sig til mere controlling, hvor hun for eksempel fulgte op på, om de konkrete midler fra Det Kongelige Biblioteks projektkonti blev brugt til det rigtige. En stor del af Bodils tid gik derfor med at følge op på andres beslutninger og sikre, at de blev fulgt. I dag er hun tættere på beslutningsprocesserne og er med til at præge, hvordan pengene skal fordeles.

- Jeg er meget mere involveret, siger hun og tilføjer, at hun også nyder at hjælpe medarbejdere i hospitalsverdenen.

- Jeg vil rigtig gerne hjælpe og sætte mig ned og forklare folk tingene, så de forstår det. Det giver mening for mig, fortsætter hun.

Den udvikling, der er i jobbet, er afgørende for, om Bodil trives.

- Jeg er sådan en, der har brug for hele tiden at blive udfordret, og derfor har jeg for eksempel også hele tiden uddannet mig sideløbende med mit arbejde. Det er meget vigtigt for mig, at der er plads til det, for at mit job giver mening, siger hun.

Faktisk er hun netop i gang med en kandidat på CBS og kan, hvis alt går efter planen, kalde sig cand. merc. aud. senere på året. Med de mange kompetencer, den 34-årige efterhånden har fået samlet sig i bagagen, betyder det ekstra meget for hende at prøve noget nyt. Det var vigtigt for hende at teste sig selv og finde ud af, om hun kunne bruge sine evner i et helt andet miljø et andet sted.

- Jeg drømte også om at prøve at søge uden for landets grænser – det kan man så diskutere, om det er, men det er jo en helt anden snak, siger hun og griner.

Samler på oplevelser

Bodil har altid samlet på oplevelser, og hun udforsker verden, hver gang hun får chancen.  - Jeg satte mig ind i flyveren og tænkte: ”Snart stiger jeg ud et sted, hvor jeg ikke kender én eneste. Gad vide, hvem der egentlig henter mig i lufthavnen”, siger hun med et grin.

Hvor mange danskere søger stabilitet og jobsikkerhed, så planlægger den 34-årige eventyrer ikke fremtiden.

- Jeg har det så godt, hvor jeg er nu, og så længe det fortsætter sådan, så bliver jeg der, lyder det. Selv om hun ikke så ofte er sammen med sine venner og familie i Danmark mere, så ser hun dem på en anden måde. Hun holder nogle længere ferier, og hun får besøg, der er spækket med kvalitetstid.

- I dag er det så nemt at kommunikere og følge med i hinandens liv. Men jeg er sådan en, der finder en omgangskreds, der hvor jeg er. Så nu er mit liv her, lyder det.

Bodil Kjær Andersen har arbejdet i Grønland et år, og hun har ikke fortrudt jobskiftet ét sekund. Her finder hun mening og udfordringer hver eneste dag, især fordi hun har mere ansvar.

Så selv om processerne ligner dem fra Det Kongelige Bibliotek, så mærker hun en stor forskel. Hun skal ikke længere kun kontrollere, at pengene bliver brugt rigtigt, men kommer nu selv med forslag til, hvordan man kan optimere og omlægge, så pengene gør mest gavn i sundhedsvæsenet.

Den rette hylde

Det er her, hun virkelig føler, at hun kan rykke noget og gøre en forskel. Men det, at virksomheden har et overordnet formål, er en af de største grunde til, at det lige blev Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse, der vandt den engagerede medarbejder.

- Det var ikke ligegyldigt for mig, hvor det var. Det kunne ikke være en hvilken som helst organisation. Jeg gik bevist efter, at der var en dybere mening med det, de laver på stedet, siger hun og tilføjer, at gode kollegaer også er en stor del af en meningsfyldt arbejdsdag.

Bodil bruger rigtig meget tid på sit job, og måske også mere end så mange andre. Derfor er det vigtigt for hende, at det giver mening.

- Mit job er en integreret del af mig, og hvis jeg ikke fungerer i arbejdslivet, så fungerer jeg heller ikke i min fritid, fastslår hun. Heldigvis er hun ikke i tvivl om, at hun har fundet den rette balance:

- Det er i hvert fald helt sikkert, at jeg er havnet på min rette hylde.

Samtale om bedre arbejdslyst

Vil du vide mere om, hvad der giver dig arbejdslyst og trivsel? Book en tid til en samtale om bedre arbejdslyst.