Illustration af person der sidder ved sin hjemmearbejdsplads

Sådan indretter du hjemmekontoret

Covid-19 har i den grad betydet mere hjemmearbejde for de fleste. Derfor er det vigtigt, at indretningen er i orden. Vi guider dig, så du får den bedst mulige arbejdsplads i hjemmet.
Fie Rødkjær Møller

Selv om du arbejder hjemmefra, er det afgørende, at du indretter dig godt – både af hensyn til din fysik og effektivitet. Hvor meget får du for eksempel lavet, hvis du ligger i sofaen med din bærbare ved siden af dig? Og hvor ondt i ryggen har du efter en dag, hvor du har siddet ved spisebordet og arbejdet?

Ifølge Branchearbejdsmiljørådet Undervisning og Forskning, der kortlægger og rådgiver inden for arbejdsmiljø, er det rigtige tekniske udstyr noget af det allervæsentligste for, at man kan arbejde effektivt fra hjemmet. Derfor bør hjemmearbejdspladsen indrettes med omtanke.Men alle personer har ikke brug for de samme løsninger.

Inden der etableres en hjemmearbejdsplads, er det derfor vigtigt at afklare:

 • Hvor ofte hjemmearbejdspladsen skal bruges.

 • Om en bærbar computer er tilstrækkeligt - eller om der skal etableres en egentlig hjemmearbejdsplads.

 • Behovet for telekommunikationsudstyr (telefon, datatransmission etc.)

 • Behovet for adgang til arbejdspladsens interne netværk, intranet, databaser, elektroniske postsystem og telefonomstilling.

Regler for hjemmearbejdspladsen

Selvom du arbejder hjemme, er du i vid udstrækning dækket af de samme regler, som der gælder på din arbejdsplads. Arbejder du hjemme i det, der svarer til én dag eller derover inden for en arbejdsuge, er følgende relevant for din hjemmearbejdsplads:

 • Du er omfattet af regler om sikkerhedsorganisation.

 • En sikkerhedsorganisation findes på virksomheder, der har over ti ansatte og er virksomhedens interne arbejdsmiljørådgiver.

 • Organisationen er med, når virksomhedens opgaver inden for arbejdsmiljø skal planlægges og udføres. 

 • Du kan vælge at få hjælp af din sikkerhedsorganisation til indretning af din hjemmearbejdsplads og en arbejdspladsvurdering, en såkaldt APV.

 • APV er et værktøj til at forebygge dårligt arbejdsmiljø – både det fysiske og det psykiske. Alle arbejdsgivere med ansatte skal have udarbejdet en APV, og din hjemmearbejdsplads er altså omfattet af denne APV.

 • Din arbejdsgivers arbejdsskadeforsikring dækker også arbejdsskader, der sker, mens du arbejder hjemme. 

Dette er de normale regler for hjemmearbejde. Vær opmærksom på, at reglerne under Corona kan være anderledes. Læs mere om hjemmearbejde under Corona.

Arbejdspladsens indretning 

Det behøver ikke koste en formue at indrette sig ordentligt. Ifølge Videnscenter for Arbejdsmiljø er det vigtigere, at der er variationsmuligheder, end at møblerne er dyre og specialdesignede.

En fast skærmarbejdsplads i hjemmet kræver plads, og det er vigtigt at afklare, om hjemmearbejdspladsen kan etableres på en fornuftig måde, der opfylder kravene til ergonomi og arbejdsro.

Indret dig efter reglerne

Ved Indretning af en hjemmearbejdsplads gælder delvis de samme regler som for faste arbejdspladser. I praksis betyder det, at der skal foretages et passende valg af bord, stol og belysning.

Bord

Bordet skal kunne højdeindstilles hurtigt og let og med plads til tastatur, mus og skærm - og fralægningsplads på begge sider af pc’en. Du skal kunne hvile armene foran tastaturet, så hele din underarm understøttes, når du arbejder med mus. Overfladen på bordet skal være mat, så du undgår lysreflekser

Stol

Din arbejdsstol skal kunne indstilles i både dybde og højde, og betrækket må ikke være glat. En god stol har vippefunktion, som kan låses fast, og der er støtte til lænden. Stole med fem ben er mest stabile.

Skærm

Skærmen skal være let at indstille. Både højden og afstand til brugeren skal kunne reguleres, og det samme skal skærmes retning og hældning.

Tastatur

Tastaturet skal være adskilt fra skærmen, så det kan anbringes i den højde og afstand, der passer brugeren. Ved tredje tastaturrække må der max være tre centimeter til bordpladen, og det skal kunne indstilles i hældning, så du opnår den bedste hånd- og fingerfunktion.

Belysning

Tilpas din belysning, når indretningen af arbejdspladsen er færdig. Det gør det lettere at installere lyset. Ved loftslys skal lyskilden ikke placeres direkte over dig, da det kan give reflekser i skærmen. Brug et spejl til at afgøre placeringen. Giver dagslyset dig tilstrækkelig belysning er det bedre end kunstig belysning. Din skærm må ikke placeres, så du har ryg eller ansigt direkte mod vinduet, da det kan give reflekser og spejlinger i skærmen.

Gode råd til variation

 • Varier dine siddestillinger

 • Stå op, eller bevæg dig rundt ind imellem

 • Brug dit hæve-sænkebord, så du står op ind imellem

 • Kend, og brug indstillingsmulighederne på dit kontorudstyr

 • Lav strækøvelser eller andre former for øvelser.

Cover image

Gratis e-bog: Hjemmearbejde under Corona

Covid-19 har betydet, at rigtig mange pludselig har skulle arbejde hjemmefra. Det sætter gang i tanker om, hvorvidt man gør nok, og gør det godt nok. Denne e-bog er en hjælp til, hvordan du bedst kommer igennem hjemmearbejde, hjemmeskole og en ny virtuel hverdag.