Mand tager sig til ryggen mens han løfter en papkasse

Guide: Sådan anmelder du en arbejdsskade

Er du kommet til skade på arbejde eller blevet syg af dit job, er det vigtigt, at du kan dokumentere, hvad der er sket, og at din skade bliver anmeldt. Læs her, hvordan du gør.
Lars Stig Madsen

Er du kommet til skade på arbejde, for eksempel faldet på et glat gulv og slået dig, skal du ikke være flov over det og skynde dig at se efter, om der måske var nogen, der så det. Tværtimod. Råb op. Kald på dine kolleger. Bed om hjælp. Sådan lyder et af rådene fra Søren Grinderslev, der er advokat i Krifa.  

- Uanset, hvad der er sket med dig, er noget af det væsentligste at få fat i de vidner – kolleger og andre, der så, hvordan du kom til skade, siger advokaten og tilføjer:

- Lige så vigtigt er det at få taget billeder af stedet, hvor du kom til skade. Faldt du, fordi gulvet var fedtet, så få det dokumenteret ved for eksempel at fotografere det. Kan du ikke selv gøre det, så få en kollega til det. 

Gå til lægen med det samme

- Hvis du ved et fald har slået dit knæ, og det gør meget ondt, så er det med at få bestilt tid ved lægen med det samme, siger Søren Grinderslev, der understreger, at selvom det ikke er sikkert, at du er kommet alvorligt til skade, er det vigtigt at få det undersøgt. 

- Fortæl lægen, hvordan det er sket, så han kan skrive det i din journal og vurdere, om sagen skal anmeldes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvis der senere skulle opstå komplikationer. Søger du først læge 14 dage efter faldet, fordi det bliver ved med at gøre ondt i knæet, ja, så kan det være svært at bevise, at skaden skyldes faldet på det glatte gulv og ikke en hård tackling ved fodboldkampen i den lokale klub ugen efter, pointerer Søren Grinderslev.  

To typer arbejdsskader

Har du et hårdt fysisk arbejde, kan du være særligt udsat for arbejdsskader. Men alle kan være uheldige og komme ud for en ulykke på jobbet. Det kan være et forkert løft, et fald eller noget helt andet.

Når man taler om en arbejdsskade, er der to typer: En arbejdsulykke og en erhvervssygdom. Søren Grinderslev forklarer: 

- En arbejdsulykke er en skade, der sker pludseligt på dit job eller opstår inden for fem dage. En erhvervssygdom kalder man en lidelse, der er opstået efter længere tids skadelig påvirkning i det daglige, normale arbejde.

Hvis du er kommet til skade

Er du kommet til skade i forbindelse med dit arbejde, skal det anmeldes til din arbejdsgivers forsikringsselskab eller til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Hvem kan anmelde en arbejdsskade?

Alle kan anmelde en arbejdsskade. Men din arbejdsgiver har pligt til at anmelde ulykker til det forsikringsselskab, hvor han/hun har sin arbejdsforsikring, når der er mulighed for, at skaden kan give erstatning.

Læger og speciallæger har pligt til at anmelde erhvervssygdomme til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvis de vurderer, at der kan være en sammenhæng mellem arbejdet og sygdommen. Fristen for at anmelde er et år. 

Kilde: Arbejdsmarkedets Erhvervssikring

I langt de fleste tilfælde skal du ikke selv gøre noget for, at skaden bliver anmeldt. Men det er vigtigt, at du følger op på, at skaden bliver anmeldt korrekt. Når den er anmeldt korrekt, modtager du et brev fra din arbejdsgivers forsikring om, at de har modtaget anmeldelsen.

Når der er tale om en ulykke, vil vi altid anbefale, at du kort tid efter, at skaden er sket, går i dialog med din arbejdsgiver om at få anmeldt skaden. Du kan også selv anmelde den. Men det kan give problemer, hvis din arbejdsgiver ikke efterfølgende vil bekræfte, at skaden er sket.  

Få hjælp og vejledning

Er du medlem af Krifa Fagforening, kan du bruge vores arbejdsskadespecialister. De står til rådighed med hjælp og vejledning omkring arbejdsskader og erstatningsansvar.

Her kan du læse mere om, hvad du skal gøre, hvis du får en arbejdsskade.

Du kan også læse om dine muligheder for erstatning og godtgørelse, hvis du kommer ud for en arbejdsskade.