sund forskelsbehandling skaber mere produktive og glade medarbejdere
Forside/ Erhverv/ Medarbejderudvikling/ Inspiration/ Derfor må chefen gerne forskelsbehandle
Forside/ .../ Derfor må chefen gerne forskelsbehandle

Derfor må chefen gerne forskelsbehandle

Som leder skal du ikke være bange for at behandle dine medarbejdere forskelligt. For sund forskelsbehandling skaber mere produktive og glade medarbejdere, mener eksperterne. 

Ikon artikel
Journalist
Rasmus Kjær

- Forskelsbehandling er et stort fy-ord på mange arbejdspladser, og selvfølgelig er det heller ikke i orden, når chefen diskriminerer eller forfordeler enkelte ansatte urimeligt. Men den gode chef har øje for, at medarbejdere er forskellige, og at de derfor også skal behandles forskelligt, siger John Harmsen, der er trivselsekspert og certificeret i ledelsesværktøjet DISC, som blandt andet anvendes til at typebestemme medarbejdere.

John Harmsen mener, at chefens opgave først og fremmest er at få sine ansatte til at blomstre, og det kræver en chef, der tør bryde med forestillingen om, at man aldrig må forskelsbehandle.

Det handler om at se værdien i forskellene. Det kræver igen en chef, der er villig til at bruge ressourcer og kræfter på at lære sine medarbejdere at kende.

John Harmsen, trivselsekspert

Se værdien i forskellene

Ifølge John Harmsen kræver sund forskelsbehandling på arbejdspladsen en chef, der nøje har sat sig ind i, forstået og lyttet til sine medarbejdere:

- Det handler om at se værdien i forskellene, og det kræver igen en chef, der er villig til at bruge ressourcer og kræfter på at lære sine medarbejdere at kende, siger John Harmsen og fortsætter:

- Mange chefer tør ikke gøre forskel på de ansatte af frygt for brokkeri og utilfredshed. Det er en skam, for langt de fleste medarbejdere værdsætter nemlig en chef, der inddrager dem i en konstruktiv dialog om den helt rigtige kombination af opgaver, frihed og ansvar.

Efterlyser individuel ledelse

Sidstnævnte oplever Bente Fischer-Nielsen, der er jobtrivselskonsulent i Krifa, også. Hun taler ofte med medlemmer, der efterlyser mere individuel ledelse. 

- Nogle har brug for tæt relation, så de bliver mødt, set og hørt. Andre, at der bliver sat tydelige rammer, og at der ikke er for meget føleri. For nogle er det vigtigt, at lederen siger god morgen, for andre er det ikke afgørende for trivslen. Ikke alle har brug for det samme, og derfor er der behov for individuel ledelse, siger hun og påpeger, at det ikke er nok bare at gætte sig til, hvad den enkelte har brug for. 

- Lederen skal spørge direkte. Tal åbent om, hvad medarbejderen har brug for, og hvordan du bedst imødekommer de behov. Og tag gerne løbende opfølgninger, så I ikke går forbi hinanden, siger hun. 

4 medarbejdertyper – og hvordan du leder dem

John Harmsen skelner mellem fire arketypiske medarbejdere, hvis trivsel, produktivitet og succes på arbejdspladsen i høj grad afhænger af chefens forskelsbehandling:

Den dominerende medarbejder: 
Vil oftest kræve stor medbestemmelse på jobbet. Trives med ansvar, og det ligger naturligt at handle, før der spørges om lov. En god chef formår derfor at imødekomme behovet ved at udstikke nogle overordnede rammer og lade medarbejderen agere frit inden for disse.

Den sociale medarbejder:
Er ofte spontan, kreativ og fungerer bedst i samarbejde med andre. Er indimellem tilbøjelig til at miste det store overblik, og den gode chef formår derfor at guide og sætte faste rammer. På den måde får den sociale medarbejder mulighed for at skabe grin og bidrage med gode idéer uden samtidig at ryge langt ud af en tangent.

Den tryghedssøgende medarbejder:
Trives bedst med faste retningslinjer og mere rutineprægede opgaver. Formår chefen at give denne medarbejdertype sådanne opgaver og rammer, får man til gengæld medarbejdere, der er pålidelige og meget arbejdssomme.

Den analytiske medarbejder:
Kan godt lide at 'nørde' med tingene, så opgaverne bliver løst til perfektion. Skal denne medarbejdertype trives optimalt, er det derfor alfa og omega med rammer, der giver plads til fordybelse.

 
Kom på gratis lederkurser og -uddannelser

Vi hjælper dig videre i din lederkarriere med lederkurser og projektlederuddannelser – helt gratis!


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse