som leder er din fornemmeste opgave at tage beslutninger
Forside/ Krifaerhverv/ Medarbejderudvikling/ Inspiration/ Hjælp dine medarbejdere til balance
Forside/ .../ Hjælp dine medarbejdere til balance

Stine Bosse: Hjælp dine medarbejdere til balance

Som leder er din fornemmeste opgave at tage beslutninger, som skaber balance mellem økonomi, organisation og mennesker. Det mener Stine Bosse, en af Danmarks førende erhvervsledere. Læs fem råd til ledere, der ønsker at arbejde med balancen.
Ikon artikel
Journalist
Troels Kølln

- Som direktør måtte jeg indimellem sende folk hjem, fordi de havde arbejdet tre nætter i træk. Jeg blev nødt til at sige:  Det går bare ikke. Du bliver ikke dygtigere af det, vi får ikke noget ud af det som virksomhed, og i øvrigt har du en familie derhjemme.

Det siger Stine Bosse, erhvervsleder gennem mange år og forfatter til bogen ”BOSSEN – om balance i ledelse”. Hun ser det som en leders vigtigste opgave at træffe beslutninger, der skaber balance mellem økonomiske, organisatoriske og menneskelige hensyn. Og det inkluderer at hjælpe medarbejderne med at finde balancen i arbejdslivet.

-  Når medarbejderne er i balance og får det hele til at hænge sammen, så trives de, og så producerer de mere og bedre. Det bør alle ledere kunne få øje på, forklarer Stine Bosse. 

OM STINE BOSSE

Stine Bosse (f. 1960) er en dansk erhvervsleder, foredragsholder og forfatter til bogen ”BOSSEN – om balance i ledelse”.

Hun er cand.jur. og tidligere adm. direktør i Tryg Forsikring og Trygvesta.

I dag arbejder hun fuld tid som bestyrelsesmedlem i en række internationale virksomheder og bestyrelsesformand for BØRNEfonden.

’One size fits all’ findes ikke 

Men hvad vil det egentlig sige at være i balance i arbejdslivet? Ja, det er der faktisk ikke noget entydigt svar på, mener Stine Bosse. Derfor er balance heller ikke noget, man som leder kan skabe med én samlet løsning. 

- Der er ingen one size fits all, når man skal finde balancen. Balance er flerdimensionelt og omskifteligt. Alle har deres egne ønsker og præferencer i livet, og de kan ændre sig over tid, siger Stine Bosse.

Det kender hun fra sit eget arbejdsliv: 

- Da jeg som direktør arbejdede 60 timer om ugen, følte jeg mig helt i balance, for det var det, jeg ville på det tidspunkt. Men da jeg begyndte at få børnebørn, så fik jeg en klar længsel efter at bruge mere tid med min familie. Mine prioriteter ændrede sig.  

Fem råd til bossen

 Balance er altså flerdimensionelt og kan ikke sikres med én løsning. Men hvordan gør man så, hvis man er en leder, der gerne vil hjælpe sine medarbejdere med at finde balancen?

Det har Stine Bosse fem klare råd til:

 • Lyt og tal med dine medarbejdere
  - Det vigtigste er, at du som leder skaber en tillidsbaseret dialog. Og det begynder ved, at du lytter til dine medarbejdere. Med det mener jeg, at du lytter aktivt og virkelig prøver at forstå, hvor den pågældende er i sit liv. Det er ekstremt vigtigt. Det er den eneste måde, du kan forstå, hvad der fylder hos dem. 

 • Vær åben
  - Vær åben om, hvad du som leder forventer af dine medarbejdere. Du skal for eksempel ikke bilde dem ind, at det er et 8-16-job, hvis det ikke er. Når du er åben om dine forventninger og forholdene i arbejdet, giver du folk mulighed for selv at vurdere og tilpasse sig, og det skaber balance.

 • Brug din fornuft, fleksibelt 
  - Langt de fleste situationer kan løses, hvis du bare bruger din sunde fornuft og er klar til at være fleksibel. Det kan være helt små ting, som at medarbejdere med børn kan komme en halv time senere mandag og onsdag, og så går de en halv time senere tirsdag og torsdag.

 • Se på resultaterne – ikke timeantallet
  - For at skabe balance bliver vi nødt til at glemme den gammeldags otte til fire-tankegang, hvor medarbejderne føler sig tvunget til at sidde på kontoret, indtil chefen går. Det handler ikke om, hvor lang tid du arbejder, men om hvad du producerer. Det er en tankegang, som kræver gensidig tillid hos medarbejder og leder. 

 • Tag lederansvaret på dig 
  - Forholdet mellem ledere og medarbejdere er ikke ligeligt, selv om nogen bilder sig det ind. Som leder er det dig, der har retten til at hyre og fyre. Det skal du være ekstremt opmærksom på, for det betyder også, at det er dig, der har det grundlæggende ansvar for, at arbejdspladsen som helhed er i balance
Kom på gratis lederkurser og -uddannelser

Vi hjælper dig videre i din lederkarriere med lederkurser og projektlederuddannelser – helt gratis!


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse