Kvinde smiler til person bag kameraet
Forside/ Krifaerhverv/ Medarbejderudvikling/ Inspiration/ Kend dine medarbejderes motivationskilder – og tal om dem
Forside/ .../ Kend dine medarbejderes motivationskilder – og tal om dem

Kend dine medarbejderes motivationskilder – og tal om dem

Vores motivation er afgørende for, hvor hurtigt vi arbejder, og hvor meget vi får lavet. Men hvad skaber egentligt motiverede medarbejdere, og hvordan påvirker det deres udvikling? Det gør Helle Hedegaard Hein os klogere på.
Ikon artikel
Journalist
Trine Boiskov Hansen

 

Nogle dage kører det det bare, og vi kommer til bunds i to do-listen. Andre dage kan fyraften kun komme for langsomt.

- Der er ikke ret mange, der går og tænker over motivation i dagligdagen. Men vi er ikke i tvivl, når vi er topmotiverede og finder et flow - eller slet ikke finder det. Vi er dårlige til at have et forhold til vores egen motivation, og som ledere bør have en større bevidsthed om, hvad der driver medarbejderne. Der har lederen en særlig rolle, siger Helle Hedegaard Hein, der er ph.d og motivationsforsker. Hun har netop forsket i, hvad der motiverer medarbejdere. Svaret kommer helt an på den enkelte medarbejder.

Vi er dårlige til at have et forhold til vores motivation, og vi bør have en større bevidsthed om, hvad der driver medarbejderne. Der har lederen en særlig rolle.

- Helle Hedegaard Hein, motivationsforsker.

Primadonna eller præstationstyper?

- Nogle er motiverede af den større mening i at arbejde for en sag. Andre får et kick af at knække den faglige nød. I min forskning har jeg fundet en række forskellige ting, der er primære motivationskilder. Hvad der driver motivationen afhænger af, hvilken arketype medarbejderen er, siger Helle Hein og henviser til sine fire arketyper.

Fire medarbejdertyper, der motiveres forskelligt:

  • Primadonnaen arbejder typisk i det offentlige – fx som læge, pædagog eller lærer - og føler sig kaldet sit job. Her er drivkraften den større meningen i arbejdet.
  • Den introverte præstations-tripper går efter at knække de fagligt svære problemstillinger. Det er ofte forskere, biologer og medarbejdere i medicinalbranchen.  
  • Den ekstroverte præstations-tripper jagter den ydre anerkendelse og er typisk salgskonsulenten, der motiveres af KPI’er og bonus-aftaler.
  • Pragmatikeren fokuserer på at levere et godt stykke arbejde, er fagligt omhyggelig og glad for procedurer og standarder, der er lige til at følge. Arbejder på at finde balance mellem arbejdsliv og fritid.

Kilde: Helle Hedegaard Hein

Tal om mestring og motivation

Mestringshjulet kan hjælpe dig med at starte samtalen om dine medarbejderes kompetencer.

Hent værktøjet her, og brug det til MU-samtalen. 

Motivation påvirker udvikling

Hvordan vi mestrer vores arbejde er en væsentlig faktor i arbejdslyst-sammenhæng.
Det slår God Arbejdslyst Indeks fast, der er Krifas årlige undersøgelse, der kortlægger, at mening er den faktor, der betyder mest for medarbejderes arbejdslyst. Mestring har næststørst betydning for lysten til at arbejde.

- Nogle føler, at de mestrer deres arbejde, når de leverer på det ypperste niveau inden for deres komfortzone. Andre søger hele tiden at gå udenfor for zonen, siger Helle Hein. Som leder kan du skelne mellem den spændings- og ligevægtssøgende.  

Hvad betyder det at mestre sit arbejde?

Mestring er følelsen af at kunne beherske de situationer, som vi stilles over for – at føle sig kompetent i mødet med de daglige udfordringer og arbejdsopgaver.

 

I God Arbejdslyst Indeks deles mestring op i tre dimensioner  - faglig, personlig og social mestring. Kilde: God Arbejdslyst Indeks 2018

Helle Hein forklarer: 
- Om din medarbejder søger spænding eller ligevægt har betydning for, hvordan man som medarbejder udvikler sig – om behovet fx er en international konference, efteruddannelse eller have frihed til at gå i dybden med et specielt emne, siger Helle Hein og tilføjer: 
- Det afgørende er, at man får talt om de forskellige motivationsdrivere - og som leder skal du gøre alle veje til udvikling legitime at tale om.
Mål din arbejdslyst
Ja den kan faktisk måles! Med GAIS-målingen kan du teste din egen eller dit teams arbejdslyst, og få helt konkrete værktøjer til at forbedre den – helt gratis.
Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse