Forskellige virksomhedsformer

Du kan være selvstændig ved, at du driver enkeltmandsvirksomhed, deltager i et interessentskab eller ejer andele i et aktie- eller anpartsselskab. Her kan du læse mere om de forskellige virksomhedsformer.


En af de første overvejelser du skal gøre dig, når du vil starte virksomhed, er, hvilken form virksomheden skal have. Uanset hvilken virksomhedsform du vælger, kan det ændres senere.

Enkeltmandsvirksomhed

En enkeltmandsvirksomhed er, som navnet antyder, en personligt ejet virksomhed med én ejer. Fordelen ved at starte selvstændig virksomhed som enkeltmandsvirksomhed er, at det er gratis. Der er ikke krav om revisor, eller om at du under opstarten skyder et bestemt beløb ind i virksomheden. Ulempen kan være, at du hæfter med din personlige formue, hvis noget skulle gå skævt. Dine kreditorer kan derfor gå efter dine personlige værdier, fx bil eller hus, hvis du ender med gæld i din virksomhed.

Personligt ejet mindre virksomhed (PMV)

En personligt ejet virksomhed kan kun have én ejer og ingen ansatte. Det er gratis at registrere din virksomhed under PMV, og der skal ikke betales moms og andre udgifter. Dog skal den årlige omsætning være under 50.000 kr. årligt.

Interessentskab (I/S)

Et interessentskab er en personligt ejet virksomhed med flere ejere. Der er intet krav om, at der skal indskydes et bestemt beløb ved opstart af virksomheden. Interessenterne er personligt og solidarisk økonomisk ansvarlige med alt, hvad de ejer og har. Overvejer du at starte selvstændig virksomhed som interessentskab, dvs. sammen med én eller flere andre, råder vi dig til at få lavet en interessentskabskontrakt. Denne kontrakt fastlægger bl.a., hvordan samarbejdet kan ophøre, og hvordan aktiverne i virksomheden skal fordeles.

Selskaber (ApS, A/S eller IVS)

Hvis du vælger at drive din virksomhed i selskabsform, løber du en mindre økonomisk risiko, da det kun er det beløb, du skyder ind i virksomheden, som du kan risikere at tabe. Du hæfter ikke personligt som ved enkeltmandsvirksomhed og interessentskab.

For at oprette et anpartsselskabs(ApS) er der krav om et indskud på mindst 50.000 kr. Der skal også være en direktør eller direktion.

Vælger du at drive virksomhed som aktieselskab(A/S), er indskudskapitalen mindst 400.000 kr., og der skal både være en bestyrelse og en direktion.

Ved et iværksætterselskab(IVS) skal indskudskapitalen kun udgøre 1 kr. Derefter opbygges kapitalen fra virksomhedens overskud, indtil den er oppe på 50.000 kr.
For selskaber gælder det, at du kan eje hele eller en del af kapitalen i virksomheden.

Det kan være afgørende i forhold til din ret til dagpenge i a-kassen, hvor meget du og din ægtefælle ejer sammen med jeres nærmeste familie. Det kan du læse mere om her.
Vi guider dig
I Krifas Erhvervsrådgivning har du altid hjælp lige ved hånden - vi er bare et opkald væk og står altid klar til at guide dig igennem dine udfordringer.

Fandt du, det du søgte?
Ja
Nej
Ville du have ringet ind, hvis du ikke fandt, hvad du søgte på krifa.dk?
Ja
Nej

Mange tak for din tilbagemelding.

Vi arbejder hele tiden på at gøre krifa.dk bedre, og vi er glade for, at du tog dig tid til at svare os.

Du kan altid benytte dig af vores søgefunktion her på hjemmesiden. Hvis du ønsker, at vi kontakter dig, skal du skrive til os her.