Husk din ferie – den kan faktisk blive for gammel!
Feriedage, som du har optjent fra den 1. september 2022 til og med den 31. august 2023, skal du i udgangspunktet bruge inden den 1. januar 2023.
Kan du ikke nå det?
Feriedage, som du har optjent fra den 1. september 2022 til og med den 31. august 2023, skal du i udgangspunktet bruge inden den 1. januar 2023.
Kan du ikke nå det?
For hver måned, du er ansat – uanset hvor mange timer eller dage, du arbejder om ugen – optjener du 2,08 dage med ferie, som du kan holde med det samme. Det svarer til, at du kan holde 25 dages ferie (5 uger) i ferieåret.
Ferieåret er på 12 måneder, og starter den 1. september og slutter den 31. august året efter. Men selv om ferieåret er på 12 måneder, kan du faktisk holde din ferie fra den 1. september og 16 måneder frem.
De feriedage, som du ikke har nået at holde inden den 1. september 2023, skal du bruge inden den 1. januar 2024.
Hvis du ikke når det, skal du være opmærksom på:
Har du fem feriedage eller mindre tilbage den 1. januar 2024? | Så bliver de automatisk enten udbetalt sammen med din løn eller udbetalt fra Feriekonto - med mindre du laver en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om at overføre dagene. |
Har du mere end fem dages ferie tilbage? | Så husk at bruge dem inden den 1. januar - ellers risikerer du at miste dem.
|
Har du været forhindret i at holde din ferie - fx fordi du har været syg eller været på barsel op til den 31. december 2023, kan du overføre op til fire ugers ferie til næste ferieår.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis vi skal undersøge, om det er en mulighed for dig.
Hvis du er stoppet på dit arbejde senest den 31. december, kan du få udbetalt de feriedage, du ikke har nået at bruge fra det ferieår, der udløber den 31. december.
Eksempel:
Iben stopper på sit arbejde den 1. december 2022.
Hun kan få udbetalt de feriedage, hun har optjent i perioden fra den 1. september 2021 til den 31. august 2022, hvis hun ikke har nået at holde dem senest den 31. december 2022.
Du kan bestille udbetalingen på borger.dk fra januar 2024 og frem til den 30. september 2024.
Så gælder der særlige regler.
Antallet af dage, du har fået offentlige ydelse bliver nemlig modregnet i antallet af dine feriedage. Det gælder dog ikke, hvis du har fået barselsdagpenge eller sygedagpenge.
Din arbejdsgiver skal så tidligt så muligt - og senest 3 måneder før ferien begynder – aftale med dig, hvornår du kan holde din sommerferie (hovedferien). Hvis I ikke kan blive enige, er det din arbejdsgiver, der bestemmer.
Får du dagpenge på ferietidspunktet? Så husk, at du skal aftale ferien med jobcentret.
Brug vores ferieberegner og tjek, om du har nok feriedage til at gøre dine feriedrømme til virkelighed.
Peter har optjent 25 feriedage i perioden fra den 1. september 2020 til den 31. august 2021.
Han kan holde feriedagene fra den 1. september 2020 og frem til den 31. december 2021. Han har altså 16 måneder til at bruge de 25 dages ferie, som han optjente på 12 måneder.
Han har dog ret til 15 dages sammenhængende ferie i hovedferie (fra 1. maj til 30. september). De sidste 10 dage kan han placere, hvor det passer ham bedst – fx vinterferie, efterårsferie eller juleferie
Peter venter med at bruge af feriedagene til efter den 1. januar 2021, og så holder han:
I alt 25 dage.
Når du holder ferie, får du enten din normale løn (ferie med løn) eller feriepenge.
Du kan holde ferie med løn, hvis du har ret til fuld løn på søgnehelligdage og under sygdom. Hvis du er provisionslønnet, har du ret til kompensation for den provision, du mister på grund af ferien.
Ud over løn i din ferie, har du ret til et ferietillæg på 1 % af den ferieberettigede løn. Ferietillægget kan udbetales samtidig med ferien afholdes, eller i maj og august måned.
Hvis du er timelønnet, kan du holde ferie med feriepenge, der svarer til 12,5 % af din løn.
Din arbejdsgiver skal indbetale feriepengene til Feriekonto senest den 15. i den efterfølgende måned.
Du kan se de indbetalte feriepenge på www.feriepenge.dk.
Hvis du kan se på www.feriepenge.dk, at din arbejdsgiver ikke har indberettet dine feriepenge, så kontakt din arbejdsgiver.
Hvis vi skal kontakte din arbejdsgiver, skal du sende os:
Du kan sende det hele til os her.
Din arbejdsgiver må gerne bestemme, at virksomheden holder ferielukket i bestemte perioder. Det gælder uanset, om du har optjent ret til betaling under din ferie eller ej.
Derfor skal din arbejdsgiver, så vidt muligt, sørge for, at du har ret til betalt ferie under ferielukningen. Undlader din arbejdsgiver det, vil du have ret til løn under ferielukningen.
Ferien skal varsles som al anden ferie. Din arbejdsgiver skal varsle hovedferie (de 3 ugers sommerferie) med tre måneders varsel og resterende ferie med en måneds varsel.
Nogle gange står der i din kontrakt, at virksomheden holder ferielukket fx ”fredag efter Kristi Himmelfarts-dag” eller ”i uge 27, 28 og 29”. På den måde har arbejdsgiver allerede varslet det.
Har du ikke optjent feriepenge eller ret til løn under ferie, vil du i nogle tilfælde være berettiget til feriedagpenge eller arbejdsløshedsdagpenge.
Kontakt os for nærmere vejledning.
Lønmodtagernes Feriemidler er en ny fond, der forvalter lønmodtagernes tilgodehavende feriemidler i forbindelse med overgangen til den nye ferielov.
Det betyder:
En søgnehelligdag er en helligdag, der falder på en hverdag.
I Danmark har vi 9 officielle søgnehelligdage:
På disse dage kan du ikke holde ferie. Men afhængigt af, hvordan du er ansat, kan du have ret til at holde fri med løn. Hvad der gælder for dig, kan du ofte finde i enten den overenskomst, du er ansat under, eller i din ansættelseskontrakt.
Det er også i overenskomsten eller i ansættelseskontrakten, du skal finde svarene på, hvad du fx skal have i tillæg, hvis du skal arbejde på søgnehelligdagene.
Disse tre dage er ikke søgnehelligdage, men som med søgnehelligdagene kan der være aftale om frihed med løn i din overenskomsten eller i din ansættelseskontrakt.. Står der ikke noget om det, vil dagene som udgangspunkt være helt almindelige arbejdsdage.
Hvis du er forhindret i at holde din ferie, fordi du fx er syg, eller er på barsel til og med den 31. december, så kan du få udbetalt den 5. ferieuge. Du kan overføre op til fire ugers ferie til den efterfølgende ferieafholdelsesperiode. Kun hvis du også er forhindret i at holde ferie hele det efterfølgende kalenderår, kan du få disse uger udbetalt uden at holde ferie.
Får du løn under din ferie. skal du kontakte din arbejdsgiver.
Skal du have feriepenge, skal du have dem udbetalt på www.borger.dk.