Hold ferie med ro i maven
Ferieloven – kend dine rettigheder
Ferie er godt - det kan vi vist godt blive enige om. Men er du klar over, at det at trække stikket og få ladet batterierne op, også er enormt vigtigt for vores trivsel og arbejdslyst på jobbet?
Du har nemlig brug for et pusterum fra jobbet for at kunne blive ved med at yde dit bedste. Og som lønmodtager i Danmark er du heldigvis sikret retten til at holde fem ugers ferie - takket være ferieloven.
Det er også i ferieloven, der er fastsat regler for, hvordan du optjener ferie, hvordan den skal afholdes, hvordan den bliver betalt osv.
Ferieloven i korte træk
For hver måned, du er ansat – uanset hvor mange timer eller dage, du arbejder om ugen – optjener du 2,08 dage med ferie, som du kan holde med det samme. Det svarer til, at du kan holde 25 dages ferie (5 uger) i ferieåret.
Ferieåret er på 12 måneder og starter den 1. september og slutter den 31. august året efter. Men selvom ferieåret er på 12 måneder, kan du faktisk holde din ferie fra den 1. september og 16 måneder frem.
Læs om 5 vigtige punkter i ferieloven.
Sådan bliver din ferie betalt
Det vil være forskelligt, om du har ret til betalt ferie eller ej, alt afhængig af, om du er lønmodtager, ledig eller selvstændig.
Det er vigtigt, at du ved, hvad der gælder for dig, så du kan nyde din ferie uden bekymringer om økonomien.
Lønmodtager
Som fast månedslønnet vil du typisk have ret til løn under ferie, og som timelønnet vil du have ferie uden løn, men vil kunne få feriepenge. Du kan se i din ansættelseskontrakt eller overenskomst, hvad der gælder for dig.
Ledig
Som ledig skal du først og fremmest bruge den ferie og de feriepenge, som du eventuelt har til gode fra en tidligere arbejdsgiver. Har du ikke noget til gode, eller har du brugt ferien, så har du mulighed for at få feriedagpenge under din ferie. Det kræver, at du opfylder nogle betingelser og melder din ferie til din a-kasse.
Selvstændig
Som selvstændig er du ikke dækket af ferieloven, og derfor har du som udgangspunkt heller ikke ret til ferie eller feriepenge. Det er derfor vigtigt, at du selv sørger for at sætte penge til side til din ferie. Læs mere om feriepenge som selvstændig.
Optjening af ferie
For hver måned du er ansat, optjener du 2,08 dage med ferie, som du kan holde i takt med, at du optjener dem.
Det svarer til, at du kan holde 25 dages ferie (5 uger) i løbet af et år.
Har du ikke optjent nok ferie til at holde den ferie, som du ønsker, har du mulighed for at holde ferie på forskud efter aftale med din chef.
Læs mere om optjening af ferie.
Sådan beregner du din ferie
Her hjælper vi dig med at beregne din ferie, så du kan få tjek på, om du har nok feriedage til at gøre dine feriedrømme til virkelighed.
Hvis du bliver forhindret i at holde din ferie
Du skal afholde din ferie indenfor ferieafholdelsesperioden, som løber fra 1. september til 31. december året efter - altså 16 måneder. Hvis du ikke gør det, risikerer du at miste din optjente ferie.
Men der kan være en gyldig grund til, at du ikke kan nå at holde din ferie – det kaldes en feriehindring. Det kan fx være at du bliver syg under ferie, har været på barsel eller lignende.
Ligger der en gyldig feriehindring til grund for, at du ikke kan nå at afholde din ferie, har du mulighed for at overføre ferie til næste ferieår. Du kan overføre op til fire ugers ferie.
Se alle gyldige feriehindringer
Afholdelse af ferie
Du kan holde din ferie i takt med, at du optjener den. Det kaldes samtidighedsferie.
Af dine fem ugers ferie, har du ret til at holde tre ugers ferie i sammenhæng i perioden fra den 1. maj til 30. september – det kaldes hovedferie. De øvrige ti dages ferie kaldes ‘øvrig ferie’, og dem kan du holde, når det passer dig, efter aftale med din chef.
Læs mere om afholdelse af ferie.
Har du spørgsmål?
Andre fridage
Udover de fem ugers ferie, der er fastsat i ferieloven, kan du have ret til nogle ekstra fridage i løbet af ferieåret.
Feriefridage, 6. ferieuge eller særlige fridage
Mange har, udover de fem ugers ferie, også ret til en ekstra ferieuge – det kaldes feriefridage, 6. ferieuge eller særlige fridage.
Det er forskelligt, hvordan dagene optjenes og skal afholdes alt afhængig af, som du er privatansat, offentlig ansat eller statsansat.
Læs mere om feriefridage
Søgnehelligdage
Du kan også have ret til at holde betalt fri på søgnehelligdage. Søgnehelligdage er helligdage, der falder på en hverdag.
Søgnehelligdage:
- Skærtorsdag
- Langfredag
- 2. Påskedag
- Kristi Himmelfartsdag
- 2. Pinsedag
- Og nogle år 1. Juledag, 2. juledag og nytårsdag
Læs mere om reglerne for søgnehelligdage.