Ansættelseskontrakt og vilkår

Vi hjælper dig med at lægge alle de brikker, som udgør dit arbejdsliv. Også når det gælder din ansættelseskontrakt. Får du nyt job, eller sker der større ændringer i dit nuværende job, skal din arbejdsgiver lave en ansættelseskontrakt eller sørge for at den, du har, bliver opdateret. Bliv klogere på kontrakt her.


Hvornår skal du have kontrakten, og hvad skal der stå i den?

Du skal have en skriftlig kontrakt, hvis du har været ansat i mere end én måned, og du arbejder mere end 8 timer om ugen.

Vi anbefaler, at du har din kontrakt på plads, før du starter i dit nye job. Hvis du skifter job, så anbefaler vi også, at du får din kontrakt, inden du siger dit nuværende job op. Men du har faktisk først krav på at få den seneste en måned efter, at du er startet på jobbet.


Er du funktionæransat, eller burde du måske være det?

Det er vigtigt at vide, om du er ansat som funktionær eller ej, da du som funktionær er omfattet af funktionærloven. Om du er funktionær, afhænger af den type arbejde du har, og ikke af hvordan du er aflønnet.

Du er funktionær, hvis du arbejder med funktionærarbejde i mere end halvdelen af din arbejdstid.

Her er de typiske eksempler på funktionærarbejde:

Køb, salg og kontor:butiksansatte, sælgere, ejendomsmæglere, bankansatte og receptionister 
Teknisk bistandsydelse: tekniske tegnere, reklametegnere, laboranter og maskinteknikere
Klinisk bistandsydelse:klinikassistenter, fysioterapeuter, dyrlægeassistenter og tandlæger
Ledelse:mellemledere, formænd og værkførere
 
Du skal være ansat som lønmodtager, for at være funktionær. 

Er du fx ansat som vikar gennem et vikarbureau, er du ikke i et tjenesteforhold, og vil derfor heller ikke være omfattet af funktionærloven,. Heller ikke selvom du er ansat til typisk funktionærarbejde som ovenstående.

Er du ansat på timeløn, kan du godt være funktionæransat, og omvendt er det ikke sikkert, du er funktionær, selvom du er fast månedslønnet. 
 
Er du stadig i tvivl om, om du er funktionær, så ring meget gerne til os.


Tidsbegrænset ansættelse

Er du tidsbegrænset ansat, er du ansat til en bestemt dato eller til en bestemt opgave er løst. Du kan også være ansat indtil en langtidssygemeldt eller en barslende kommer tilbage.

Er du ansat i en tidsbegrænset stilling, skal du som udgangspunkt have samme løn- og ansættelsesvilkår, som dine fastansatte kolleger.

Må kontrakten forlænges?

Ja, så længe der er objektive grunde må arbejdsgiver forlænge din kontrakt. Det kan fx være nye barselsvikariater og sygdom mv.

Læs mere om dine rettigheder som vikar.

Vidste du?

  • En kontrakt og et ansættelsesbevis er nøjagtigt det samme.
  • Der ikke er noget krav om, at din kontrakt skal være underskrevet? Har du fået den udleveret og/eller arbejder du efter kontrakten, så er den allerede gældende. 
  • Din ansættelseskontrakt må gerne være på engelsk, hvis det er hovedsproget på din arbejdsplads.

Hent en standard-ansættelseskontrakt

Vi har gjort det nemt for dig. Har du brug for en standardskabelon til en ansættelseskontrakt, kan du downloade skabelonen herunder. 


Vi tjekker din kontrakt for dig

Har du fået en ny kontrakt, eller vil du bare gerne have tjekket den, du allerede har? Så send den til os – så gennemgår vi den for dig.

 

Arbejdslyst og trivsel på job har stor betydning

Som medlem af Krifa Fagforening kan du benytte dig af muligheden for at booke en samtale om bedre arbejdslyst. Her sætter vi spot på trivsel, og på hvad der motiverer og inspirerer dig.