Lønforhandling
Uanset om du er nyuddannet, har fået nyt job eller skal til den årlige lønsamtale, klæder vi dig godt på til lønforhandlingen. Når du har argumenterne på plads, kan det nemlig være lettere at nå til lønmæssig enighed med din arbejdsgiver til lønsamtalen.
Hvad er en lønforhandling?
Når den årlige lønforhandling nærmere sig, kan det for de fleste af os være svært at sidde overfor vores arbejdsgiver og sælge os selv: Hvad skal du egentligt sige for at sikre dig den meget eftertragtede lønstigning?
Først og fremmest skal du – inden du sætter dig til forhandlingsbordet, og inden du forbereder alle argumenterne - gøre dig det klart, hvad en lønforhandling egentligt er:
- Lønforhandlingen er en dialog med din arbejdsgiver i god ro og orden, så I ikke sætter jeres fremtidige samarbejde over styr.
- Det er ikke ved selve lønforhandlingen, at du skal bevise over for din arbejdsgiver, at du er mere værd. Det er derimod dit arbejde og din indsats gennem hele året, der udgør fundamentet for næste års løn. Vi anbefaler, at du ikke venter med at præsentere dine resultater til selve lønsamtalen. Skriv dem løbende ned og send dem så til din arbejdsgiver i god tid inden selve samtalen.
- Dette års lønforhandling er starten på næste års lønforhandling. Du bør nemlig altid spørger ind til, hvad din arbejdsgiver gerne ser dig levere i det kommende år. Så har du en retning for dit arbejde og din indsats, som du kunne præsentere til næste års lønsamtale.
Før lønforhandlingen: Forbered dig med syv gode spørgsmål
Hvad er din værdi som medarbejder, når der skal sættes kroner og øre på til lønforhandlingen? Ved du det selv, og har du velforberedte argumenter med til lønforhandlingen, er det lettere at nå til lønmæssig enighed med din arbejdsgiver.
Vi har derfor lavet syv gode spørgsmål, som du aktivt kan bruge i din forberedelse:
1. Hvad har du opnået?
Dan dig et overblik over dine arbejdsopgaver og ansvarsområder. Er der sket ændringer i årets løb? Har du ydet noget ekstra? Har du fået mere ansvar eller måske efteruddannet dig? Hvordan har du bidraget til virksomhedens resultater? Hvilke konkrete resultater har du opnået?2. Hvad siger lønudviklingen?
Se på både din egen og markedets lønudvikling. Hvor meget fik du ved sidste lønforhandling? Var du tilbageholdende? Hvordan er lønniveauet inden for din branche? Du kan tjekke lønniveauet i vores lønberegner eller ringe til os og få en helt konkret vurdering af, hvad du kan kræve i løn
3. Hvad siger overenskomst og lokalaftale?
Din løn kan i nogen grad være fastlagt på forhånd. Din minimumsløn kan stige automatisk via overenskomsten. Tilsvarende kan dine muligheder for visse tillæg også være nævnt i overenskomsten.
Det er også ofte i overenskomsten, du kan læse, hvor tit lønnen skal forhandles.
Husk, at du altid kan booke en samtale med en af vores lønspecialister. De kan fx hjælpe dig med at tjekke din overenskomst.
4. Hvor er din arbejdsplads på vej hen?
Hvilke værdier og kompetencer er vigtige for din arbejdsplads? Skal du som medarbejder være fleksibel, vise initiativ eller måske være villig til at løbe en risiko? Er det, du beder om i lønforhøjelse, realistisk i forhold til virksomhedens økonomi? Hvordan ser fremtiden ud for virksomheden, og hvad kan du bidrage med?
Vær med andre ord skarp på, hvad du kan, og hvilken værdi, du tilfører virksomheden. Og brug så lønforhandlingen til at fremhæve, hvordan lige præcis dine resultater er nyttige for udviklingen på din arbejdsplads.
5. Hvilke alternativer er der til en lønstigning?
Er det noget andet end løn, der betyder noget for dig? Ved at bringe personalegoder i spil kan du undgå at gå tomhændet fra forhandlingsbordet, hvis nu der ikke kan blive råd til en lønforhøjelse.
Ønsker du fx mere tid til børnene, skal du måske prøve at mere fleksible arbejdstider. Er du i stedet ude efter personlig udvikling, kan det være et spørgsmål om mere ansvar på jobbet eller videreuddannelse.
Når du tager udgangspunkt i dig selv og dine egne behov, får du mulighed for succes til lønsamtalen – også selv om der ikke bliver mulighed for mere i løn.
6. Hvad vil du gerne opnå?
Tænk over, hvad du som minimum vil være tilfreds med. Sæt dig et mål, og del målet i tre:
- Det, du gerne vil have
- Det, du mindst bør kunne få
- Det, der er din smertegrænse
7. Strukturer dine argumenter
Til sidst skal du strukturer dine argumenter for en lønforhøjelse. Hvilke argumenter vil du lægge ud med? Hvilke resultater vil du særligt fremhæve? Hvad bidrager du med til virksomheden? Og hvad du gør, hvis din chef siger nej?
Brug vores værktøj og få styr på dine argumenter.
Forberedelsesskema til din lønforhandling
Under lønforhandlingen: Hold hovedet koldt
Med en god forberedelse kan du med ro i maven sætte dig til forhandlingsbordet. Du ved, hvad du er værd, og hvad du gerne vil opnå. Derfor kan du roligt gå i gang med at fremlægge dine argumenter og udspil.Hvad skal du huske under lønforhandlingen?
- Lyt til din arbejdsgiver. Det giver den bedste dialog.
- Vær direkte. Du får sjældent mere i løn uden at bede om det.
- Vær aktiv og positiv. Gå efter det gode resultat og forvent det bedste.
- Reager ikke på negative følelser. Hvis din arbejdsgiver siger nej, så tag en dyb indånding og sig: ’’Jeg skal lige være sikker på, at jeg forstår, hvad du siger’’.
- Tag ikke nej for et svar. "Nej" er en opfordring til at spørge ind og argumentere. Men fornem også, hvornår du skal respektere det.
- Hav alternativer, hvis lønstigning ikke er mulig. Foreslå fx nedsat tid, betalt telefon.
- Spørg til, hvad skal der til for, at du kan opnå en lønstigning næste gang, og få gerne din chef til at være så konkret som muligt
- Afslut i en god tone. Få jeres aftale skrevet ned på papir, så der ikke bagefter opstår tvivl om det, I har aftalt.
Efter lønforhandlingen: Se fremad
Måske forlader du lønforhandlingen og har opnået dine mål. I nogle tilfælde går det ikke sådan. Men mist ikke modet.
Din løn er ikke et udtryk for en højere retfærdighed. Virksomhedens økonomi, politik og meget mere spiller ind ved forhandlingsbordet, og det er ting, du ikke har direkte indflydelse på. En god forberedelse og en aktiv deltagelse i mødet vil blive husket og er også et godt afsæt for samarbejdet efter mødet.