Forside/ .../ Sexchikane

Sexchikane

Det er ulovligt at udsætte medarbejdere for sexchikane. Nedenfor kan du læse mere om, hvad sexchikane er, og hvad du skal gøre, hvis du bliver udsat for det.

Det betegnes som sexchikane, hvis du bliver udsat for en uønsket adfærd både mundtlig, ikke mundtlig eller fysisk med seksuelle undertoner, som gør, at du føler dig krænket på din værdighed. Det kan være ved, at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.  
 
Det er både sexchikane udøvet af din arbejdsgiver og dine kolleger, der er omfattet af loven.  

Hvis du oplever sexchikane 

Det er meget individuelt, hvad vi opfatter som grænseoverskridende, og derfor er det vigtigt, at du siger fra, hvis du oplever en situation, som du ikke bryder dig om. For det meste vil det straks hjælpe at sige fra over for den personen, som du synes, går over stregen. Hvis det ikke hjælper, skal du informere din leder om det, og lederen har derefter et ansvar for at få det til at stoppe. Hvis det er din arbejdsgiver, der chikanerer, skal du tale med en overordnet, som så har ansvaret for at stoppe chikanen.  
 
Der er nogle situationer, som uden tvivl vil blive anset for krænkende og dermed ulovlige, det kan f.eks. være berøring af bagdelen og berøring af bryster.  
 
At udsætte nogen for sexchikane kan både være i strid med Ligebehandlingsloven og Straffeloven. I de grove tilfælde kan det være i strid mod Straffeloven og her bør situationen politianmeldes. På den måde kan den skyldige både blive idømt bøde eller fængselsstraf. 
   
Din arbejdsgiver har ansvaret for chikane, som bliver foretaget af en kollega, hvis arbejdsgiveren er blevet gjort opmærksom på det. I så fald skal arbejdsgiveren træde til for at stoppe chikanen. Chikane som foretages af arbejdsgiveren er selvfølgelig også ulovlig. Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre et chikanefrit miljø, og arbejdsgiveren risikerer at skulle betale en godtgørelse, hvis det ikke overholdes.

Det er aldrig din skyld...
Læs advokat Jane Kjær Klausen's tre gode råd om sexchikane.

Vi er her for at hjælpe dig

Ring ind til os, hvis du har behov for at tale med en psykolog eller psykoterapeut om din situation, og hvordan du kan håndtere det. Eller hvis du er i tvivl om, hvorvidt en situation kan ses som sexchikane, vil vi også gerne hjælpe med vurderingen af det.

Vil du vide mere om emnet, så kan du læse mere i Ligebehandlingsloven.

Fandt du, det du søgte?
Ja
Nej
Ville du have ringet ind, hvis du ikke fandt, hvad du søgte på krifa.dk?
Ja
Nej

Mange tak for din tilbagemelding.

Vi arbejder hele tiden på at gøre krifa.dk bedre, og vi er glade for, at du tog dig tid til at svare os.

Du kan altid benytte dig af vores søgefunktion her på hjemmesiden. Hvis du ønsker, at vi kontakter dig, skal du skrive til os her.