Ferie

Læs om feriereglerne her fx hvordan du optjener ferie, hvornår du skal holde din ferie, og hvordan du får feriepengene udbetalt. Du kan også blive klogere på, hvad den nye ferielov får af betydning for dig.Sommerferien 2020

Selv om den nye ferielov først træder i kraft den 1. september 2020, får den betydning for dine feriepenge allerede fra den 1. maj.

Det gør den, fordi du i 2019 højst kan have optjent 16,64 dage med ferie, selvom du har arbejdet i hele 2019. 

De 16,64 dage kan du holde i perioden 1. maj 2020 til 31. august 2020.

Fra den 1. september 2020 bliver du omfattet af det, der kaldes samtidighedsferie. Det betyder, at du kan holde ferie, samtidig med du optjener din ferie. Arbejder du fx hele september, så har du optjent 2,08 dage med feriedagpenge, som du kan holde i oktober eller gemme til senere i ferieåret.


Sådan optjener du betalt ferie

Du optjener 2,08 dages betalt ferie pr. måned, du er ansat. Det har ingen betydning, hvor mange dage du arbejder om ugen. Det svarer til 25 dages ferie om året – altså 5 uger.

Det år, hvor du optjener din ferie, kaldes Optjeningsåret og går fra den 1. januar til den 31. december. Ferieåret, som er de måneder, hvor du kan afholde den optjente ferie, går fra den 1. maj til den 30. april. Du kan se det illustreret nedenfor.

Ferie optjenes i kalenderåret og afholdes i det efterfølgende ferieår - se mere her.

Sådan afholder du din ferie

Du skal aftale med din chef, hvornår du holder ferie. Hvis det skulle ske, at I ikke er enige om det, så er det din chef, der bestemmer, hvornår din ferie skal afholdes.

Din chef kan varsle din sommerferie på 3 uger (hovedferien) med 3 måneders varsel. Resten af din ferie (restferien) kan varsles med en måneds varsel. Med mindre der står noget andet i dit ansættelsesbevis.

Du har krav på 3 ugers sammenhængende ferie i perioden 1. maj til 30. september.

Modtager du dagpenge fra A-kassen, skal du oplyse om din ferie til jobcenteret senest 14 dage før feriens start.


Ferie med løn

Du har ret til ferie med løn, hvis du er fast månedslønnet, og har været ansat hos din arbejdsgiver i det forudgående optjeningsår.

Hvis du også er provisionslønnet, har du ret til kompensation for den provision, du mister på grund af ferien.

Ud over løn i din ferie, har du ret til et ferietillæg på 1 % af den ferieberettigede løn i det forudgående optjeningsår. Ferietillægget udbetales ofte i april eller maj måned året efter.

Sådan får du dine feriepenge, hvis du fratræder

Hvis du fratræder, skal din arbejdsgiver indbetale dine feriepenge til Feriekonto. Det skal gøres senest den 7. i den anden måned efter, du er stoppet på jobbet. Efter ca. 5 hverdage derefter, vil du kunne se de indbetalte feriepenge på www.feriepenge.dk

Din arbejdsgiver skal indbetale 12,5 % af din ferieberettigede løn (inkl. værdien af f.eks. fri telefon) til FerieKonto. Ferietillægget er inkluderet i de 12,5 %. Du får derfor ikke ferietillægget udbetalt, når du fratræder.


Ferie med feriepenge

Hvis du er timelønnet, skal du have feriepenge svarende til 12,5 % af din løn.

Feriepengene indbetales af din arbejdsgiver til Feriekonto senest den 7. i den anden måned efter hvert kvartals udløb.

Hvis du bliver syg og ikke modtager løn under sygdom, vil du have ret til sygeferiegodtgørelse. Kontakt os meget gerne, hvis du har spørgsmål.


Hvis din arbejdsgiver ikke betaler feriepenge

Hvis du kan se på www.feriepenge.dk, at din arbejdsgiver ikke har indberettet feriepengene, foreslår vi, at du kontakter din arbejdsgiver og spørger, om det er en fejl. Hjælper det ikke, kan vi kontakte din arbejdsgiver.

Vi har brug for, at du sender:

 • Skærmprint fra www.feriepenge.dk
 • Lønsedler
 • Arbejdsgivers kontakt oplysninger, (navn, telefonnummer og e-mail)

Skriv til os og send det her.


Feriefridage

Mange lønmodtagere har ud over de 5 ugers ferie også ret til 5 feriefridage.

Læs mere om feriefridage.


Ferieregler for nyuddannede

Er du nyuddannet? Så har du muligvis ikke optjent noget ferie, og har derfor ikke mulighed for at få løn under din ferie. Det kan du læse meget mere om her "Få tjek på feriereglerne som nyuddannet".


Ny ferielov i 2020

Fra 01-09-2020 bliver ferieloven ændret. Det er en stor ændring, hvor der bliver ændret på hele måden, man optjener ferien på. Inden de nye ændringer træder i kraft, vil vi i god tid til sende information ud i vores nyhedsmails, hvor vi fortæller, hvad det kommer til at betyde for dig.

Læs mere om den nye ferielov.

Har du lyst, kan du også læse "4 ting du skal vide om den nye ferielov", og få den helt korte version af den nye ferielov.

 


Oftest stillede spørgsmål

 • Må min arbejdsgiver flytte min ferie?
  Kun i ganske særlige tilfælde kan din arbejdsgiver flytte en allerede aftalt ferie. Det er for eksempel ikke nok, at en kollega bliver syg, eller at der pludselig bliver ekstra travlt. Ring til os, hvis det sker for dig, og du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig.
  Har du allerede betalt ferien (fx fly, hotel og sommerhus), skal din arbejdsgiver erstatte dine udgifter.

 • Kan jeg få feriepenge udbetalt uden at holde ferie?
  I visse tilfælde kan du få feriepenge udbetalt uden, at du har været forhindret i at holde ferie. Det drejer sig om feriepenge fra et ansættelsesforhold, der er afsluttet senest 30. april eller, hvis du ikke har holdt den 5. ferieuge. Du skal være opmærksom på, at feriepenge modregnes dag for dag i dine dagpenge.
  Læs mere på www.feriepenge.dk , hvor du også kan søge om udbetaling.

 • Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg under min ferie?
  Ferien begynder på det tidspunkt, hvor du normalt skulle møde på arbejde (typisk mandag morgen).
  Hvis du bliver syg, efter din ferie er begyndt, kan du i nogle tilfælde få ferien udskudt til et senere tidspunkt. Du kan dog ikke udskyde de første 5 dages ferie, hvor du har været syg.
  Det kræver, at du kontakter din arbejdsgiver den første sygedag og sender en lægeerklæring fra din egen læge eller en læge i udlandet. Erklæringen skal du selv betale.
 • Hvad gør jeg, hvis jeg er forhindret i at holde ferien?
  Hvis du er forhindret i at holde din ferie, fordi du fx er syg, er på barsel, eller er selvstændig, så kan du få feriepengene udbetalt uden at holde ferien. Kan du ikke holde hovedferien (3 uger) inden 30. september, kan du få den udbetalt eller udskyde ferien. Kan du ikke holde restferien inden 30. april, kan du også få den udbetalt.
  Får du løn under din ferie, skal du kontakte din arbejdsgiver. Får du feriepenge skal du søge om at få dem udbetalt på www.feriepenge.dk.


Fandt du, det du søgte?
Ja
Nej
Ville du have ringet ind, hvis du ikke fandt, hvad du søgte på krifa.dk?
Ja
Nej

Mange tak for din tilbagemelding.

Vi arbejder hele tiden på at gøre krifa.dk bedre, og vi er glade for, at du tog dig tid til at svare os.

Du kan altid benytte dig af vores søgefunktion her på hjemmesiden. Hvis du ønsker, at vi kontakter dig, skal du skrive til os her.