Forside/ .../ Ny ferielov

Ny ferielovSamtidighedsferie

Den 1. september 2020 træder den nye ferielov i kraft. Den nye ferielov bliver indført, fordi vi skal have ens ferieregler i EU. Vi har stadig ret til 25 dages ferie hvert år, men måden vi optjener dem på, er ændret i forhold til det vi kender i dag.

I den nye lov hedder det ”samtidighedsferie” og betyder, at du kan holde ferien samtidig med, at du optjener den. Fx vil du i september 2020 optjene 2,08 feriedage, som du kan bruge allerede i oktober 2020.

Derfor er der behov for at indføre en overgangsordning. For du vil ved overgangen til den nye ordning allerede have optjent ferie, men som du endnu ikke har afholdt. Samtidig begynder du at optjene ferie efter den nye lov, som du kan holde løbende i takt med, at ferien optjenes. Det vil betyde, at du vil have op til 10 ugers ferie i det første år med samtidighedsferie, hvis ikke man indførte overgangsordningen.

Overgangsordning

Selve overgangsordningen begyndte 1. september 2019. Ordningen betyder, at de feriedage, du optjener fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020, bliver indefrosset enten hos din arbejdsgiver eller i en fond. Feriepengene bliver i begge tilfælde forrentet, og du får dem udbetalt den dag, hvor du forlader arbejdsmarkedet. I den nuværende ferielov er det faktisk også sådan, at du får udbetalt op til 25 feriedage, den dag du går på pension.

Går din daværende arbejdsgiver konkurs, inden du skal på pension, og dermed have pengene udbetalt, vil du få pengene gennem Lønmodtagernes Garantifond.

I starten af 2021 får du et brev fra den nye fond, som oplyser dig, hvor meget din arbejdsgiver har indberettet. Er der indberettet for lidt, skal du kontakte os, så vi kan opkræve beløbet fra din arbejdsgiver.
Ny ferielov

Sommerferien 2020

I perioden 1. januar 2019 til 31. august 2019 optjener du 16,64 feriedage efter den gamle lov, som du kan bruge fra den 1. maj 2020. Du kan altså holde 15 feriedage, som svarer til tre ugers sommerferie i 2020.

Vil du også gerne holde efterårsferie, kan du komme til at mangle 1,28 dag, hvilket vi har et forslag til en løsning på – se denne film.

Du kan holde ferie på forskud

Den nye ferielov åbner op for den mulighed at holde ferie på forskud. Forstil dig, at du gerne vil holde fire ugers sommerferie (20 dage) i juli 2020, men jo kun har optjent 16,64 feriedage. Så kan du aftale med din arbejdsgiver, at den ferie du optjener i september og oktober 2020, holder du i juli, og dermed kan du holde en sommerferie, der er fire uger lang.

Læs mere om den nye ferielov.

Fandt du, det du søgte?
Ja
Nej
Ville du have ringet ind, hvis du ikke fandt, hvad du søgte på krifa.dk?
Ja
Nej

Mange tak for din tilbagemelding.

Vi arbejder hele tiden på at gøre krifa.dk bedre, og vi er glade for, at du tog dig tid til at svare os.

Du kan altid benytte dig af vores søgefunktion her på hjemmesiden. Hvis du ønsker, at vi kontakter dig, skal du skrive til os her.