Forside/ .../ Graviditet

Graviditet

Her kan du finde svar på de spørgsmål, der typisk opstår i forbindelse med din graviditet, og om hvordan du skal forholde dig til den på jobbet. Vores jurister står klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for hjælp.


Hvornår skal jeg fortælle om min graviditet?

Senest tre måneder inden forventet fødsel (termin), skal du oplyse din arbejdsgiver om din graviditet.

Men det kan være en fordel, at du oplyser om din graviditet tidligere. For hvis du bliver sagt op, efter du har fortalt, at du er gravid, skal din arbejdsgiver bevise, at din opsigelse ikke har noget at gøre med din graviditet og/eller barsel. Det er også det, der i Ligebehandlingslovens § 16, stk. 4 bliver kaldt omvendt bevisbyrde.

Føler du dig usikker på, om din arbejdsgiver har forståelse for, at du er gravid, kan det være en god ide at orientere om graviditeten skriftligt på fx mail eller sms. På den måde er det lettere at bevise, at du har orienteret din arbejdsgiver. Kontakt os for nærmere rådgivning.


Fertilitetsbehandling

Du har ret til fravær fra dit arbejde, hvis årsagen til barnløshed er hos dig. Du har ret til samme betaling som under sygdom. Det er ofte muligt at få en § 56 aftale så din arbejdsgiver kan få sygedagpengerefusion fra første fraværsdag. Har du ikke ret til løn under sygdom kan du med en § 56 aftale få sygedagpenge fra kommunen fra første fraværsdag. Er du lønmodtager kan du læse mere om sygdom her. Er du dagpengemodtager kan du læse mere om sygdom her.

Er årsagen til barnløshed ikke hos dig, skal du aftale friheden med din arbejdsgiver (feriedag, feriefridag, afspadsering mv.).


Graviditetsundersøgelser

Du har ret til fravær i forbindelse med graviditetsundersøgelser og jordemoderkonsultation, hvis det ikke kan placeres uden for arbejdstiden.

Du har som minimum ret til barselsdagpenge under fraværet. Er du funktionær, har du ret til løn. Er du ansat under en overenskomst, kan du have ret til løn under fraværet. Du kan kontakte os for at få nærmere oplysninger om, hvad du har ret til.


Fravær og sygdom under graviditet

Man skelner som udgangspunkt mellem tre typer af fravær og sygdom under graviditet:

 • Almindelig sygdom og almindelige graviditetsgener (fx kvalme, utilpashed, opkastninger, let blodmangel, lettere forhøjet blodtryk). Du er berettiget til aflønning som ved almindelig sygdom.
 • Graviditetsbetinget sygdom som for eksempel:
  • Truende abort
  • Tvillinge- eller trillingegraviditeter, fx hvis risikoen for abort eller for tidlig fødsel er øget
  • Svangerskabsforgiftning med forhøjet blodtryk, æggehvide i urinen og/eller vand i kroppen
  • Særlige tilfælde med voldsomme og/eller hyppige opkastninger som påvirker, hvordan du normalt har det, fx. med vægttab, der betyder, at du er uarbejdsdygtig
  • Vaginalblødning, for tidlig løsning af moderkagen
  • Bækkenløsning
  • Alvorlige psykiske lidelser i forbindelse med graviditet.

Her skal du have samme løn som ved almindelig sygdom. Betaler din arbejdsgiver løn under sygdom, har din arbejdsgiver ret refusion i form af barselsdagpenge fra første fraværsdag fra Udbetaling Danmark. Der er således ikke nogen ”arbejdsgiverperiode” som ved almindelig sygdom.

 • Har du et arbejde, der betyder en risiko for dig eller fostret, fx tunge løft, akavede stillinger eller forskellige stoffer og kemikalier, du ikke må udsættes for, har din arbejdsgiver pligt til at tilpasse arbejdet. Tilpasning kan fx ske ved, at du bliver omplaceret til et arbejde, hvor du ikke kommer i kontakt med bestemte stoffer/kemikalier. Der grænser for, hvor stor ændringerne må være. Du må ikke miste dine faste tillæg som fx grundløn, anciennitetstillæg og funktionstillæg.

Kontakt os gerne, så vi kan vejlede dig i den konkrete situation.


Graviditetsorlov, barsel og adoption

Du kan læse mere om reglerne om graviditetsorlov, barsel og adoption.


Fandt du, det du søgte?
Ja
Nej
Ville du have ringet ind, hvis du ikke fandt, hvad du søgte på krifa.dk?
Ja
Nej

Mange tak for din tilbagemelding.

Vi arbejder hele tiden på at gøre krifa.dk bedre, og vi er glade for, at du tog dig tid til at svare os.

Du kan altid benytte dig af vores søgefunktion her på hjemmesiden. Hvis du ønsker, at vi kontakter dig, skal du skrive til os her.