Opsigelse

Uanset om du selv har sagt op, eller står med en opsigelse, er det vigtigt at kende dine rettigheder. Her får du overblik over opsigelsesvarsel, løn, ferie og fratrædelse.

Hvis du bliver opsagt

Er du blevet opsagt – eller har du fået en afskedigelse, du er i tvivl om? Her får du hjælp til at forstå, hvad du har ret til – også hvis det føles forkert.

Min opsigelse føles forkert – hvad gør jeg

Er du blevet afskediget og sidder med følelsen af, at nogen ikke helt stemmer? Så er det naturligt at undre sig og tænke “må de virkelig det”? 

Det kan nemlig være, at du har fået en usaglig opsigelse, for nogle ting må arbejdsgiveren simpelthen ikke opsige for dig. 

Viser det sig, at du har fået en usaglig afskedigelse, har du ret til at få godtgørelse i form af løn.

Det kan være svært at vide, hvordan du skal gå frem, og her kan din fagforening tage dialogen med din arbejdsgiver. Din arbejdsgiver skal kunne dokumentere, at opsigelsen er god nok og give en forklaring.

Jeg har fået en fyring under sygdom

En fyring under sygdom kan være hårdt, og din arbejdsgiver må ikke opsige dig på grund af sygdom. 

Men de må godt opsige dig, mens du er syg med en anden gyldig grund - fx pga af nedskæringer, eller at din sygdom hæmmer driften.

Du er derfor ikke beskyttet mod en fyring, fordi du er sygemeldt.

Dog kan opsigelsen stadig være usaglig, selvom årsagen lyder gyldig.

Har du været ansat længe på arbejdspladsen og kun været syg i kort tid, forventes det, at din arbejdsgiver kan tåle mere, inden du opsiges.


Det er en vurdering fra gang til gang, og din fagforening kan hjælpe dig, hvis den vurderer, at der kan være noget om din sag.

Jeg er blevet opsagt i min prøveperiode

Hvis du har fået en opsigelse i din prøveperiode, er det ofte med et forkortet opsigelsesvarsel. 

Prøveperioden er en testperiode for både dig og din arbejdsgiver, hvor I skal se, om samarbejdet fungerer. Det betyder, at både du og din arbejdsgiver kan stoppe samarbejdet med kort varsel.

Ofte er dit opsigelsesvarsel på 14 dage – og nogle gange kan du endda sige op med én dags varsel. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår din prøveperiode slutter. Efter den vil du være ansat efter almindelige vilkår i din ansættelseskontrakt og have et længere opsigelsesvarsel. Det står også i kontrakten, hvor lang prøveperioden er.

Kan jeg få en fratrædelsesaftale?

En fratrædelsesaftale er en aftale, der er bedre end dit nuværende opsigelsesvarsel. 

Du kan spørge om en fratrædelsesaftale, hvis du synes, det ville være rimeligt, og at du mener, at du skal have kompensation eller bedre vilkår. Det kan f.eks. være en fritstilling eller ekstra løn.

Det er vigtigt, at fratrædelsesaftalen altid er til din fordel – ellers bør du ikke skrive under. Lad gerne din fagforening kigge på den først, inden du underskriver den.

Du kan læse meget mere om mulighederne for at få en fratrædelsesaftale her.


Kend dit opsigelsesvarsel

Uanset om du selv siger op eller bliver opsagt, er det vigtigt at kende dine rettigheder. Her får du overblik over regler og vilkår – bl.a. ifølge funktionærloven.

Du har et opsigelsesvarsel – og du får løn under det

Hvis du bliver opsagt på dit arbejde, har du et opsigelsesvarsel. Det betyder, at der går en periode fra, at du siges op, til at du stopper på dit arbejde. 

Du får løn under hele dit opsigelsesvarsel – også selvom du bliver fritstillet og ikke skal møde på arbejde.

Find dit opsigelsesvarsel i din ansættelseskontrakt

Hvor langt dit opsigelsesvarsel er, afhænger af, hvad der står i din ansættelseskontrakt. Kontrakten kan følge enten:

  • en overenskomst
  • funktionærloven
  • ansættelseskontrakten

Du kan læse alt, du skal vide om dit opsigelsesvarsel her i vores artikel, og er du i tvivl om, hvor du kan finde dit opsigelsesvarsel, kan din fagforening hjælpe dig.

Dine rettigheder ifølge funktionærloven

Funktionærloven giver dig nogle særlige rettigheder, når du opsiges.

Den giver dig mere tryghed i form af lange opsigelsesvarsler, som gradvist bliver længere, jo længere tid du er ansat på arbejdspladsen. 

Har du været ansat i mere et år som funktionær, har du også krav på en saglig begrundelse for, hvorfor du får en opsigelse fra dit job.

Du kan se i din ansættelseskontrakt, om du er funktionær - eller blive meget klogere i vores artikel om funktionærloven.

Ferie og fratrædelse

Når du stopper i dit job, skal du også tage stilling til ferie og feriepenge. Her kan du læse, hvad du har ret til.

Husk at hold overskydende ferie – eller få den udbetalt

Har du ferie til gode, skal du enten holde den eller få den udbetalt, når du stopper på arbejdet.

Det er din arbejdsgiver, der bestemmer, hvornår og om du skal holde ferien, men arbejdsgiveren skal varsle det inden for ferielovens tidsfrister. Derudover har du ret til at holde ferie, der allerede var planlagt, før du blev opsagt.

Når du ikke at holde al din ferie, vil du få den udbetalt som ekstra løn, hvis du har ret til ferie med løn. Optjener du feriepenge, vil den overskydende ferie blive sat ind på din FerieKonto.

Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe din ferie an i din opsigelsesperiode? Læs vores artikel om ferie ved opsigelse og bliv klædt godt på. 

Hvis du selv siger op

Overvejer du at sige op? Her kan du læse, hvordan du gør det rigtigt – og hvad du skal tænke over i forhold til fx a-kassen.

Jeg overvejer at sige op - hvad skal jeg være opmærksom på?

Måske er det dig selv, der har besluttet at sige op.

Siger du selv op, skal du være opmærksom på dit opsigelsesvarsel – især hvis du skal starte i nyt job. Du skal nemlig som udgangspunkt blive på dit nuværende arbejde i hele din opsigelsesperiode. 

Skulle de to perioder alligevel krydse hinanden, er der flere muligheder. Du kan læse alt om din egen opsigelse her.

Hvordan skriver man en opsigelse?

Skal du videre i dit arbejdsliv, er du måske i tvivl om, hvordan du laver en opsigelse af dit job. 

Du kan godt sige op mundtligt, men vi anbefaler, at du altid sender en skriftlig opsigelse også. Den skal bare indeholde dit navn, opsigelsesdatoen, og den dag du har sidste arbejdsdag – så vil den være gyldig.

Du kan læse vores artikel her, hvis du vil blive klogere på, hvordan man skriver en opsigelse.

Vær opmærksom på mulig karantæne fra a-kassen 

Siger du op uden et nyt job på hånden? Så skal du være opmærksom på, at du får tre ugers karantæne fra a-kassen, hvis du skal på dagpenge.

Du får derfor ikke dagpenge i de første tre uger – medmindre du er fritaget fra karantæne. Der er nemlig nogle undtagelser.

Du kan læse alt, du skal vide om karantæne ved opsigelse her.