et cv skal ikke være for langt

Få styr på dit CV

Mange arbejdsgivere kigger som det første på dit CV. Derfor er det vigtigt, at det sidder lige i skabet. Her på siden finder du alt, du skal bruge for at lave et godt CV.

Hvad er et CV?

Arbejdsgiveren kigger som regel på CV’et først. Derfor er det vigtigt, at dit CV er kort, præcist og overskueligt. Dit CV skal hurtigt give et indtryk af, hvem du er, og hvad du har lavet.

Hvad står CV for?

CV står for Curriculum Vitae, som betyder livsforløb. Dit CV skal præsentere dit faglige livsforløb. Dvs. at du i CV’et skal skrive om din erhvervserfaring, uddannelse, kompetencer, kurser osv., som du har haft igennem dit liv.

Der findes ikke en færdig skabelon på, hvordan et CV SKAL se ud, det afhænger nemlig af dig, din erfaring og den branche, du arbejder i. Men det, der er vigtigt ved dit CV, er, at det er tilpasset det job, du søger.

Hvad er forskellen på et CV og en ansøgning?

CV og ansøgning går hånd i hånd, men de har hver sin opgave.

 • CV: Beskriver fortiden. CV’et viser de erfaringer, resultater og kompetencer, som du har opnået i tidligere jobs eller uddannelser.
 • Ansøgningen: Beskriver fremtiden. Ansøgningen viser, hvordan du ud fra dine kvalifikationer og erfaringer vil løse opgaverne i det job, du søger.

Læs mere om jobansøgningen her


Sådan skriver du et godt CV

Et godt CV skal:
 1. fange læseren på 30 sekunder
 2. fokusere på din baggrund
 3. målrettes den konkrete stilling
 4. være både professionelt og personligt
 5. fylde omkring 2-3 sider

1. Fang læseren på 30 sekunder 

30 sekunder er typisk den tid, det tager for den rekrutteringsansvarlige at vurdere, om du er kvalificeret til jobbet på baggrund af dit CV. Derfor er det vigtigt, at dit CV er overskueligt og godt struktureret og har de informationer med, som et CV skal indeholde. Er dit CV uoverskueligt risikerer du, at læseren mister interessen og hurtigt går videre til den næste i bunken.

2. Fokusér på din baggrund 

CV’et skal pege bagud, mens ansøgningen peger fremad. CV’et er en beskrivelse af de erfaringer og resultater, som du har opnået i din karriere indtil nu. Skriv f.eks. ikke bare, hvor du har arbejdet, men skriv også, hvad du fik ud af jobbet, hvilke opgaver du udførte, og hvilke resultater du opnåede.

3. Målret den konkrete stilling 

Dit CV skal tilpasses det job, du søger. Det er vigtigt, at du i CV’et fremhæver de kompetencer, der gør, at du er den helt rigtige til jobbet, og det er jo forskelligt, alt efter hvilket job, du søger.

4. Professionelt og personligt

Tænk på, at et CV skal give et helhedsbillede af dig. Derfor er det vigtigt, at du får både din personlige og professionelle profil med i CV’et. Mange vælger at lave et afsnit, hvor de skriver om deres interesser, familie og personprofil.

5. En længde på 2-3 sider

Et godt CV fylder typisk 2-3 sider, men det afhænger selvfølgelig af, hvor meget erhvervserfaring du har, branche mm. Fylder dit CV kun en side, skal du overveje, om du har fået det hele med, og har sat nok ord på dine erfaringer. Fylder dit CV derimod over tre sider, så læs det kritisk igennem og vær opmærksom på, om du har information med, som ikke er relevant for den konkrete stilling, du søger.


Hvordan opbygger man et CV

Du kan opbygge dit CV på to måder:

 • Kronologisk CV: Alle din oplysninger skrives i omvendt kronologisk rækkefølge (det klassiske og mest brugte CV). Se eksempel på kronologisk CV
 • Kompetence CV: Et mere beskrivende CV, hvor der er fokus på, hvad du kan og er god til. Godt til dig, der er nyuddannet eller ude i brancheskift. Se eksempel på kompetence CV
Hvad skal et CV indeholde?

Se vores tjekliste over hvilke elementer, som det typisk er en god ide at have med i sit CV.

Hurtigt overblik over til dit CV

Her får du en video-guide til dit CV, så du kan tjekke, om du har fået det hele med. Der er ingen facitliste over, hvad dit CV SKAL indeholde, det er selvfølgelig op til dig selv. Guiden bygger på vores jobrådgiveres erfaring med, hvad der er en god idé at have med i et CV.

Stil krav til jobtrivsel i dit CV

Du må også godt stille krav til din kommende arbejdsplads i dit CV. Det kan ligefrem hjælpe dig med at skille dig ud fra de andre CV’er i bunken. Start med at lave en 20/5 liste, som viser hvilke ønsker DU har til dit kommende job, og skriv så dele af den ind i dit CV. Se her, hvordan du laver en 20/5 liste.

Sådan laver du en 20/5 liste


CV-eksempler og skabeloner

Er du kørt lidt fast i at lave dit CV, så kan det være en hjælp at se konkrete eksempler på, hvordan et CV kan se ud.

Her finder du en række eksempler og skabeloner, som du kan lade dig inspirere af, når du skal skrive dit CV. Skabelonerne kan du bruge til at skrive dit eget CV ind i. Det kan være en hjælp til at få en god struktur og komme godt fra start med dit CV.

Du kan fx se:

 • CV nyuddannet
 • CV fritidsjob/studiejob
 • CV kandidatuddannet
 • CV multimediedesigner
 • CV frisør
 • CV pædagog
 • CV SOSU-assistent
 • Kompetence CV
 • Kreativt CV
Se eksempler på CV

Se eksempler på hvordan du kan opsætte dit cv og download skabeloner du kan bruge til dit eget cv.


Kend dine personlige og faglige kompetencer

Få styr på, hvad du kan - og skriv det på CV’et

Et CV er en oversigt over, hvilke kompetencer du har opnået både igennem tidligere jobs, uddannelse, kurser osv., som passer til det job, du søger.

Det kan være svært at sætte ord på, hvad man er god til. Vi anbefaler, at du sætter dig ned og får overblik over dine kompetencer, inden du begynder at skrive dit CV. På den måde, er det også lettere for dig at finde ud af, hvilke jobs du skal gå efter, og hvad du kan sige til samtalen.

Sådan finder du dine kompetencer

Tag en persontypetest og test hvilken persontype du er

Min Persontype

TEST: Hvilken persontype er du?

En anden ting, du kan gøre for at blive endnu klogere på dig selv her i jobsøgningen, er at tage en persontypetest. Testsvaret kan hjælpe dig til at sætte ord på, hvem du er som person.

En persontypetest kan fx gøre dig klogere på:

 • hvad du foretrækker frem for andet
 • hvor du henter din energi
 • hvorfor du gør, som du gør i bestemte situationer
 • hvordan du er i en gruppe af mennesker.

I testen skal du svare på en række spørgsmål og udsagn, som til sidst vil kategorisere dig i en af de 16 persontyper. Testen tager 5-10 min at gennemføre.

 


Du kan godt lave et CV, selvom du ikke har meget erfaring

Har du ikke så meget erfaring at trække på?
Du kan sagtens lave et godt CV alligevel og være interessant for arbejdsgiveren.

Alle dine kompetencer tæller på dit CV

Det bedste du kan gøre, hvis du synes dit CV er ”tyndt”, er at lave et kompetence-CV. Her fokuserer du på det, du er god til og kan, frem for din erhvervserfaring.

Sådan kan et kompetence-CV se ud

Du har erfaring fra andet end arbejde

Det er ikke kun tidligere ansættelser, du har erfaring fra – du har helt sikkert også en masse andre erfaringer, som viser noget om, hvem du er som person, og hvad du er god til. Det handler bare om at finde frem til det og gøre brug af det i dit CV.

Måske disse eksempler kan få dig til at tænke på noget, som du kan skrive på CV’et?

 • Jeg er en ægte computernørd og kan løse de fleste computer-problemer
 • Jeg taler flydende spansk, fordi min mor er fra Spanien
 • Jeg er anfører på mit fodboldhold
 • Jeg er altid den, der planlægger familieudflugter
 • Jeg er spejder og har været leder i 5 år
 • Jeg er god til at optage og redigere videoer på min iPhone
 • Jeg er kreativ og maler i min fritid
 • Jeg er god til at sætte gang i aktiviteter i sociale sammenhænge
 • Jeg er frivillig i Dansk Røde Kors
 • Jeg går op i Instagram, hvor jeg har 500 følgere
 • Jeg læser meget faglitteratur og elsker ny viden
 • Jeg er med i skolebestyrelsen på mit barns skole

Husk at uddybe, hvordan din erfaring kan bruges i det job, du søger.

Sæt barsel eller orlov på CV’et

Det kan være en god idé at gøre plads til “pauser” fra arbejdslivet, såsom barsel, orlov og rejser på CV’et. “Pauserne” giver dig nemlig helt særlige og andre kompetencer, som en arbejdsgiver, kan se som positivt. Du kan f.eks. skrive, hvis du under din orlov har brugt ekstra meget tid på en spændende interesse eller har gennemgået en personlig udvikling. 

Bliv klogere på, hvorfor barsel på CV’et giver god mening

Inspiration til nyuddannede

Vi vil gerne hjælpe dig med, hvordan du bedst muligt sælger ”ingen erfaring”, når du står på tærsklen til at finde dit første job. Alle har en eller anden form for erfaring – det handler bare om, at sætte den rigtigt i spil.

Når du er ny på arbejdsmarkedet, har du af gode grunde ikke erfaringer med fx chefer og deres meninger. Derfor har vi spurgt tre forskellige chefer, hvad de lægger vægt på, når en nyuddannet søger job hos dem.

Når jeg ser på CV’et, er det faktisk mere personligheden, der tæller, end de faglige kompetencer.

Jakob Byskov, partner i ingeniørvirksomheden Arne Elkjær A/S

Få sparring og feedback på dit CV fra en jobrådgiver

Vores jobrådgivere læser hvert år hundredevis af CV’er og har derfor stor erfaring med at få øje på, hvad der er godt og mindre godt i et CV. De vil selvfølgelig også gerne gennemgå dit CV!

Når du er medlem, skal du booke en tid til en sparringssamtale for at få feedback på dit CV. Det kan du gøre lige her: Book en samtale om dit CV

Bliv medlem af Krifa og få adgang til fordelene

Er du ikke medlem? Og vil du også have adgang til Krifas medlemsfordele med hjælp til din jobsøgning?

Ring og høre mere på 7227 7227 eller se mere om at blive medlem her.

Jeg kontaktede Krifa, hvor jeg fik en samtale med en af deres jobkonsulenter. På et tidspunkt spurgte hun om, hvorfor jeg skrev min alder på ansøgningerne. Hendes råd var at lade være. Vi fik også talt mit CV igennem. Det var kronologisk bygget op med job og uddannelser og meget langt. I stedet skulle jeg lave et kompetence-CV, der hver gang skulle være tilpasset jobbet, jeg ville søge.

Pia L. Jørgensen

Kom med på CV kursus

I Krifa holder vi mange spændende kurser for vores medlemmer, som er jobsøgende.

Du kan fx komme og få hjælp til at skrive et CV og en ansøgning, der sidder lige i skabet, at planlægge og strukturere din jobsøgning, at oprette og udfylde din LinkedIn-profil og bruge den i din jobsøgning og meget mere.

Se alle kurser her

Online jobsøgningsforløb til dig

Bliv undervist i jobsøgning hjemmefra! Med Krifas online jobsøgningsforløb får du professionel hjælp til din ansøgning, CV, jobsamtale, LinkedIn og meget mere. Det er et tilbud for dig, der er medlem af Krifa.


LinkedIn er dit online CV

Mange arbejdsgivere kigger i dag på LinkedIn, når de er på jagt efter nye medarbejdere. Og nogle kigger ovenikøbet kun der. Så er du jobsøgende, er det en god ide at være synlig på LinkedIn.

Vi har lavet en guide, der hjælper dig til at få en skarp LinkedIn–profil, som du kan bruge aktivt i din jobsøgning. Og hvis du ikke allerede har en LinkedIn-profil, så er det måske nu, du skal have en?