Forside/ .../ Kompetence CV
Eftertænksom ung kvinde

Find dine personlige og faglige kompetencer

Når du er jobsøgende, er det godt at have styr på dine faglige og personlige kompetencer. Men det er ikke bare sådan lige til. For hvad er en kompetence egentlig? Og hvordan finder du frem til dem? Det giver vi dig svar på her.

Kompetencer er det, du er god til

Kompetencer er de færdigheder og egenskaber, som gør os dygtige til det, vi laver.

Hvad er kompetencer?

  1. Det, du er god til at gøre i praksis
  2. Du har både personlige og faglige kompetencer
  3. Det er dem, arbejdsgiveren kigger efter i dit CV

Personlige vs. faglige kompetencer

Kompetencer er det du er god til at gøre i praksis - både fagligt og personligt. For eksempel er det en faglig kompetence at være god til at lave regnskaber, mens det er en personlig kompetence at være loyal.

Personlige kompetencer: Dine personlige kompetencer er dem, der kendetegner din personlighed og dine menneskelige egenskaber. Personlige kompetencer har betydning for, hvordan du løser en opgave, og hvordan du arbejder sammen med andre. Fx er du udadvendt, initiativrig, humoristisk, nysgerrig, god til at samarbejde osv.

Faglige kompetencer: Dine faglige kompetencer, er det du har lært gennem din uddannelse, tidligere jobs eller andre erfaringer. Fx at du er god til retstavning, kundebetjening, IT-programmer, projektledelse, planlægning osv.

Mange har ikke styr på deres kompetencer

- Jeg taler med mange mennesker, som ikke kan se deres egne kompetencer. De skriver i deres CV, at de har været fem år i butik, men nævner ikke, hvilke opgaver og ansvar de havde i butikken. Hvilke kompetencer opnåede de, og hvordan kan disse kompetencer bruges i et fremtidigt job? Det er jo det, arbejdsgiverne ser efter, siger Marianne Tinggaard, der er jobkonsulent i Krifa.

Øvelse: Få styr på dine kompetencer

kompetencer eksempel

 
1. Noter 10 opgaver, du har udført i dine tidligere jobs. Gå gerne i detaljer og tag også mindre opgaver med.

2. Notér derefter, hvilke faglige og personlige kompetencer du brugte i de pågældende opgaver.

3. Beskriv, hvordan kompetencerne viser sig hos dig, og hvordan det kan give værdi for en ny arbejdsgiver.

Hent kompetenceøvelsen her

Skriv kompetencerne på CV’et

Når kompetencerne er fundet, skal de skrives ind i dit CV. Og her er det vigtigt, at du fremhæver dem, der særligt passer til de jobs, du søger. Marianne Tinggaard fortæller:

- CV’et er ikke stationært, men skal konstant tilpasses. Hvis du for eksempel søger en stilling som sælger, skal du fremhæve dine kompetencer inden for det område. Det kan blandt andet være faglige kompetencer inden for salg og personlige kompetencer i forhold til at omgås andre mennesker. Gå i dybden med dem og fortæl, hvordan du bruger dem i praksis.

Selvom man ifølge Marianne Tinggaard ikke kan have for mange kompetencer, skal man dog overveje, hvor mange man skriver på CV’et. Nævner man en lang række kompetencer, der ikke er vigtige for jobbet, stjæler de nemlig opmærksomheden fra de mere relevante.

- Fokuser din ansøgning og dit CV, så den er målrettet jobbet og viser den bedste udgave af dig selv. Selvfølgelig uden at overdrive. For du skal kunne udføre arbejdet i virkeligheden. Det er jo egentligt det, hele kompetencebegrebet handler om - at du har de her evner, som du kan bruge i praksis, og som gør dig til den helt rigtige medarbejder.

Få hjælp til at finde dine kompetencer

Som medlem af Krifa Plus, kan du booke en arbejdslivssamtale, hvor vi sammen taler om dine kompetencer, og blandt andet finder ud af, hvilke jobs, du skal gå efter.

Forskel på kompetencer og kvalifikationer

Du kan støde på både kompetencer og kvalifikationer i jobannoncer. Det er ikke helt det samme.

Kvalifikationer er det, du kan læse dig til i en bog, og kompetencer er det, du rent faktisk kan gøre i praksis.

- Jeg vil faktisk sige, at kompetencerne er de vigtigste. Kvalifikationer er ofte noget, de fleste kan lære undervejs, mens dine kompetencer er det, der gør, at du kan udføre arbejdet, mener Marianne Tinggaard. Hun tilføjer, at det samtidigt gør det sværere at få øje på kompetencerne.

- Du har jo ofte ikke papirer på dem, ligesom du har det på dine kvalifikationer. Så her handler det om at kunne se indad og reflektere over, hvor dine styrker ligger. Det kan være svært. Så for nogle er det en stor hjælp at spørge tidligere kolleger. De kan nogle gange se ting, du ikke selv kan.

Har du styr på opbygningen af dit CV?

Nu har du styr på kompetencerne i CV’et, men det er også vigtigt, at dit CV er rigtigt opbygget, og at du har de rigtige informationer med.


Dette kan også have din interesse