Smuk solnedgang.

Ankerfjord Hospice tager mening alvorligt

God Arbejdslyst Indeks 2019 viser, at oplevelsen af mening i arbejdslivet er det vigtigste for danskernes arbejdslyst. På Ankerfjord Hospice arbejder de med mennesker, der er terminalt syge. Det sætter livet i perspektiv, og det mærker medarbejderne i det daglige. Ikke som noget, der påvirker arbejdslysten negativt, men som noget meget meningsfyldt.

Om Ankerfjord Hospice:

Ankerfjord Hospice har siden 2006 dannet ramme for patienter med livstruende sygdomme. Hospicet beskæftiger 38 medarbejdere og har hjemme i Hvide Sande ved Ringkøbing Fjord.

Videncenter for God Arbejdslyst, 2019 (artiklen er trykt i God Arbejdslyst Indeks 2019, side 14- 16)

På hospicet ved Ringkøbing Fjord har både ledere og medarbejdere arbejdet målrettet med oplevelsen af mening i arbejdslivet igennem flere år. Her står livets store spørgsmål i allerforreste række, og der er fokus på, at det ikke kun er patienterne, der skal opleve mening med livet i den sidste tid - arbejdet skal også give mening for den enkelte medarbejder.

Hospicechef Herdis Hansen fortæller, at det overordnede formål er at skabe livskvalitet for patienterne frem til det allersidste, og at det smitter af på medarbejdernes oplevelse af mening. Hver medarbejder kommer samtidig med hver deres oplevelse af, hvad der gør arbejdet meningsfyldt for dem. I sidste ende har dette også en positiv effekt på arbejdspladsens overordnede mening.

Tre timer ved Vesterhavet giver mening

Ankerfjord Hospice har til den sædvanlige MU-samtale føjet en gåtur ved Vesterhavet, hvor medarbejderen har mulighed for at forberede sig. Hver medarbejder har en logbog, som de tager med ud til havet. Her sætter de sig alene, så ingen kan se hinanden og udnytter de store vidder ved stranden med havets brus og mågernes skrig som det eneste lydtæppe.

Formålet er, at medarbejderne med ro omkring sig skal finde ud af, hvad mening i jobbet er for dem, og hvad der rører sig i deres liv og arbejdsliv. Den selvindsigt kommer bedst, når der er tid og ro, erfarer Herdis Hansen:

“Stilheden kan være en god inspiration. Når man kun har sit eget selskab et sted ude i den store natur, så kommer tankerne og idéerne. Det opnår man ikke, når man har travlt.”

Medarbejderne har tre timer for sig selv, inden de skal tale med deres leder, og skal derfor ikke skynde sig med tankerne. Man kan ikke opnå det niveau af kendskab til sig selv på en halv times samtale - dybe tanker kræver tid og ro, siger hospicechefen.

Vand kan noget særligt. Der er ro, når man kan se vand.

- Herdis Hansen, hospicechef på Ankerfjord Hospice

Mening findes i det hele menneske

Når medarbejderne på Ankerfjord Hospice sidder eller går alene på stranden, er der fire emner, de skal tænke over og skrive ned i logbogen: Sig selv, familien, arbejdet og fritiden. Der er fokus på det hele menneske, og de skelner ikke mellem et fritidsmenneske og et arbejdsmenneske. 

Som leder gør Herdis Hansen meget ud af at fortælle medarbejderne, at det ikke er alle tanker, de skal dele med lederen, når de kommer tilbage. Vesterhavets larmende stilhed kan have bragt tankerne hen på private ting, som er bedre usagte. Det er der også plads til.

Mening i hverdagen

Menneskers oplevelse af mening er forskellig, og derfor arbejder ledere og medarbejdere konkret med mening, når de samles til teammøder på hospicet. Ledelsen har vedtaget nogle værdiord, der arbejdes med på alle møder. 

Møderne begynder med en snak, hvor medarbejderne afstemmer betydningen af ord som omsorg og åbenhed. Det hjælper alle med at forstå, hvad der ligger bag dem. Alle får mulighed for at dele, hvad de er fyldt af, og hvad der optager dem i øjeblikket. Dermed bliver der skabt plads til mening i hverdagen.

Tydelig ledelse er et vigtigt element

For Herdis Hansen er ledelse en vigtig del af at skabe mening for de knap 40 medarbejdere.
 

“Det er min fornemste opgave hele tiden at tale om visionen og de værdier, som vi arbejder ud fra,” fortæller hospicechefen og fortsætter: “På Ankerfjord Hospice trives soloryttere ikke. Det er holdånden og fællesskabet, der bærer.”

Betydningen af netop fællesskabet blev tydelig for medarbejderne en dag i efteråret 2018. En ny patient kom til hospicet og havde ikke mange dage tilbage. Han havde et brændende ønske om at holde jul en sidste gang. Det var ikke realistisk, at han ville være her den 24. december, så medarbejdere og ledelse besluttede sig for at holde jul samme dag. Der blev hentet et juletræ og kogt klejner. Familien kom med gaver, og patienten fik lov til at give sine børnebørn en julegave for sidste gang. Det er dage som denne, hvor arbejdet virkelig giver mening for medarbejderne på Ankerfjord.

“Vi kan alle grave os ned i opgaver, men når der er sådan en udfordring, så smider man, hvad man har i hænderne. Så skeler vi ikke til titler, men løser opgaven sammen,” siger Herdis Hansen.

Mening kan deles med hinanden

Nye medarbejdere på Ankerfjord Hospice bliver introduceret for det store fokus på mening fra første færd. Ud over varme velkomster fra kollegerne får en ny medarbejder en æske, der indeholder navnene på samtlige kolleger. Når den nye medarbejder afleverer navnekortet til rette kollega, deler denne en god oplevelse, de har haft på jobbet.

“Vi skaber kultur gennem de gode fortællinger,” siger Herdis Hansen.

Hun tilføjer, at det giver de nye medarbejdere indblik i, hvad huset er og kan, og det får de erfarne til at stoppe op og reflektere. 

Det er derudover et vigtigt punkt på dagsordenen til de ugentlige fredagsmøder, at ugens gode historie deles kolleger imellem. Det giver tiden og pladsen til at huske på, hvad den forgangne uge har budt på af meningsfulde øjeblikke.

Mening i en solnedgang

Ankerfjord Hospice er et specielt sted at arbejde. Mange patienter kommer få dage eller uger, før livet slutter. Det giver en helt særlig fornemmelse for menneskeværd og mening ifølge Herdis Hansen. Hun fortæller:

"I dag var der den mest fantastiske solnedgang. Når man er, hvor vores patienter er i livet, er det en enorm værdifuld stjernestund. Man bliver taknemmelig for også at få den med."

Denne artikel indgår i rapporten God Arbejdslyst Indeks 2019. Du kan hente hele rapporten og vores øvrige udgivelser her: www.krifa.dk/videncenter