Betonvirksomhed har gjort op med macho-kultur og den hårde omgangstone

Medarbejdere og ledere er generelt enige om, at arbejdspladsen først og fremmest bør være et sted, hvor man kan passe sit arbejde uden at blive udsat for grovheder og en hård og ufølsom omgangstone. Det viser en ny undersøgelse fra Videncenter for God Arbejdslyst og Etikos. Hos KW Betonteknik A/S i Slagelse har man taget et opgør med netop den hårde tone på arbejdspladsen.

Af: Videncenter for God Arbejdslyst

”Tonen er hård i vores branche og vi snakker ikke så meget om de svage sider”.

- Jan Johansen, Projektleder hos KW Betonteknik A/S til Avisen Sjællandske

Fokus på mental sundhed

KW Betonteknik A/S, der er en entreprenørvirksomhed, som beskæftiger cirka 50 medarbejdere og er beliggende i Slagelse, har for nylig afsluttet et projekt, der skal styrke den mentale sundhed og gøre op med macho-miljøet på arbejdspladsen. I den forbindelse har virksomheden med støtte fra Velliv Foreningen, uddannet fem af sine medarbejdere til såkaldte trivselsagenter. Én af de nye trivselsagenter, Thomas Hansen, fortalte for nyligt til avisen Sjællandske:


”Som trivselsagent har jeg lært at spotte de medarbejdere, der har problemer, og tage kontakt […] jeg tror, at projektet kommer til at give bedre trivsel – at vi får løst nogle problemer og oplever, at vi kan hjælpe hinanden, siger han”.

- Thomas Hansen, Trivselsagent hos KW betonteknik A/S

Hver femte leder vender det døve øre til

En ny undersøgelse fra Videncenter for God Arbejdslyst og Etikos viser, at hver femte leder i Danmark vil vende det blinde øje – og det døve øre – til problemer med omgangstonen på arbejdspladsen. Fx angiver hver femte leder i undersøgelsen, at de i en konkret case, hvor en medarbejder slår sig på en kollegas hårde tone, først og fremmest ville prioritere at vise rummelighed overfor den kollega, der er hård i tonen. Set i det lys er det positivt, at KW Betonteknik og Velliv Foreningen nu er med til at ændre på opfattelsen af, at omgangstonen og dermed arbejdspladsens kultur blot skal have lov til at udvikle sig frit. Om det siger antropolog og chefkonsulent i Etikos, Uffe Lund:

 

”Arbejdspladskulturen bør hænge sammen med opgaveløsningen, og derfor ser vi ofte udbredte forventninger om, at omgangstonen skal være professionel, samt at fællesskabet skal understøtte det professionelle og opgaveorienterede samarbejde”.

- Uffe Lund, Antropolog og Chefkonsulent i Etikos
Trivselsagentprojektet i Slagelse er netop et godt eksempel på, hvordan arbejdsfællesskabet - med de nye trivselsagenter som foregangsmænd – aktivt understøtter og tager ansvar for en ordentlig tone på arbejdspladsen.
 

Dilemmaer på spil på arbejdspladsen

Det kan være forbundet med konflikter og dilemmaer, at tage et aktivt opgør med en dårlig kultur og en hård omgangstone på arbejdspladsen. Derfor har Videncenter for God Arbejdslyst og Etikos i fællesskab udviklet et dilemmaspil, der er et konkret redskab, der kan hjælpe ledere og medarbejdere til at tage hul på de fælles drøftelser på arbejdspladsen.

Med dilemmaspillet og den nye rapport ”Dit dilemmafyldte arbejdsliv”, ønsker Videncenter for God Arbejdslyst og Etikos at inspirere til lokale drøftelser af dilemmaer på arbejdspladsen. Det er gennem sådanne åbne og konstruktive drøftelser, at man for alvor kan styrke et fælles fokus på trivsel, mening og arbejdslyst i arbejdsfællesskabet.

Du kan læse hele rapporten ”Dit dilemmafyldte arbejdsliv” på www.krifa.dk/videncenter. Dilemmaspillet finder du bagerst i rapporten.