Pige drikker te i sofanen
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Arbejdslyst/ Der er sammenhæng mellem sygedage og arbejdslyst
Forside/ .../ Der er sammenhæng mellem sygedage og arbejdslyst

Din trivsel falder når sygedagene stiger

Der er en klar sammenhæng mellem din arbejdslyst og antallet af sygedage, viser Krifas God Arbejdslyst Indeks 2017. Det er især oplevelsen af medbestemmelse, der lider. Her er fem regler, du bør kende om sygdom og sygefravær.
Ikon artikel
Journalist
Anne Bjerregaard Bang

Har du aldrig en sygedag på dit arbejde, er du ikke bare heldig med et godt helbred, men også en højdescorer på arbejdslyst og dit forhold til dine kolleger. God Arbejdslyst Indeks 2017 viser tydeligt, at det går allerbedst på jobbet for dem, der har ingen eller få sygedage. De vurderer, at deres forhold til kollegerne er på 80 ud af 100 og den generelle arbejdslyst på 78.

Til sammenligning tager kurven et stabilt dyk på fx medbestemmelse - det at blive involveret i opgaveløsningerne, når sygedagene bliver flere. Har en medarbejder over 20 sygedage på et år, opleves medbestemmelsen kun som 66 ud af 100. Dem helt uden sygedage vurderer sig på 76 point ud af 100.

Lav aftaler, hvis det er vigtigt for dig

Og det er der en oplagt forklaring på, mener jobtrivselskonsulent og psykolog i Krifa, Rasmus Højbæk. Når du ikke er fysisk til stede på arbejdspladsen, deltager du heller ikke i beslutningerne. Men sådan behøver det ikke at være.

”Der sker ikke en masse, hvis jeg er væk fra mandag til onsdag. Men er jeg syg i flere uger, vil der blive truffet beslutninger, jeg ikke er med i. Der kan du ringe til chefen eller en kollega og sige, at du gerne vil vide, hvad der sker på arbejdspladsen, og du gerne vil spørges. Det er vigtigt for vores trivsel at få afstemt, hvad vi ønsker medbestemmelse i,” siger Rasmus Højbæk.

Fem regler, du bør kende om sygdom på jobbet

Vi giver dig her fem hurtige regler om sygdom på dit arbejde. Du kan se dem uddybet her. Husk, at du altid bør kontakte os, hvis du er i tvivl.

Giv hurtig besked
Du skal hurtigst muligt give din arbejdsgiver besked, hvis du er syg. Proceduren kan være beskrevet i din ansættelseskontrakt, overenskomst eller personalehåndbog.

Ring og få bevis
Er proceduren, at du skal melde dig syg pr. telefon, kan du ikke nøjes med sms eller mail. Har din arbejdsgiver ikke nogen procedure, anbefaler vi, at du melder dig syg pr. telefon. Send gerne også en sms eller mail. Det kan være nødvendigt med et bevis for, at du har meldt dig syg.

Kontakt er OK
Din arbejdsgiver har ikke krav på at vide, hvad du fejler, men må gerne kontakte dig under sygdom. I hvilket omfang og hvordan din arbejdsgiver må kontakte dig, afhænger af din sygdom og sygdommens karakter.

Lægeerklæring
Ønsker din arbejdsgiver et bevis på, at du ikke er i stand til at arbejde på grund af sygdom, kan din arbejdsgiver bede om en lægeerklæring, som arbejdsgiveren også skal betale.

Betaling under sygdom
Om du har ret til løn under sygdom afhænger af din kontrakt. Er du funktionær, har du ret til din sædvanlige løn. Arbejder du under en overenskomst er reglerne beskrevet der. om betaling under sygdom være beskrevet der.

Brug for juridisk rådgivning?
Som Krifa Basis- og Krifa Plus-medlem kan du få hjælp og rådgivning af vores mange jurister og advokater.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse