kvinde kigger ud i horisonten
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Arbejdslyst/ Har du brug for mere mening med dit arbejde?
Forside/ .../ Har du brug for mere mening med dit arbejde?

Få mere mening i dit arbejde

Føler du dig ofte træt, trist og tømt for energi, når arbejdsdagen er slut? Så er det måske, fordi du ikke oplever nok mening med det, du laver. Følelsen af mening er nemlig afgørende for vores arbejdslyst – og har du den ikke, skal du stoppe op.
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

I aviser, på sociale medier og i de fordømmende blikke fra familien, når vi tjekker arbejdsmails i sommerferien, kan vi læse det: At arbejdet fylder mere og mere i hverdagen og næsten er blevet en del af vores identitet. Vi er, hvad vi laver. Derfor skal det, vi laver, også gerne give mening. 

- Vi har som mennesker altid været meget optaget af, at tilværelsen skal give mening. Og i dag, hvor arbejdet er blevet en stor del af vores tilværelse, er der kommet mere fokus på, vi også her skal opleve mening, fortæller erhvervspsykolog Mads Lindholm. 

Han har i samarbejde med Krifa og TNS Gallup udgivet en rapport, der ser nærmere på, hvad mening i arbejdslivet er, og hvad det betyder for os. 

Manglende mening går ud over din trivsel

- Begrebet mening er svært at definere. Men det kan ses som følelsen af at lykkes med det, du laver. Dit job behøver ikke bestå i at redde menneskeliv for at give mening for dig. Det er en følelse, der kommer indefra, når du oplever, at du lykkes, forklarer Mads Lindholm. 

Undersøgelser peger på, at den følelse er helt afgørende for din arbejdslyst. I Krifas God Arbejdslyst Indeks 2016 lander mening nemlig øverst på listen over de faktorer, der giver danskerne god arbejdslyst. Den tendens ser Mads Lindholm også. 

Hvis du ikke kan se en mening med det, du laver, vil du hurtigt miste motivationen og lysten til at gå på arbejde.

Mads Lindholm, erhvervspsykolog
- Hvis du ikke kan se en mening med det, du laver, vil du hurtigt miste motivationen og lysten til at gå på arbejde. Og det vil jo afspejle sig i din generelle trivsel, fordi du bruger så meget af din tid på jobbet. Så oplevelsen af mening er helt essentiel for hele vores velbefindende, siger han.

Sæt mening på dagsordenen

Oplever du ikke, at dit arbejde giver mening, er det derfor vigtigt, at du stopper op. Det mener Mads Lindholm.
 
- Du skal få afklaret, hvad der ikke giver mening for dig. Det kan være  dine arbejdsopgaver, fællesskabet med dine kolleger eller de beslutninger, der bliver truffet på arbejdspladsen. Føler du slet ikke, at noget af det er meningsfyldt, kan det være, du skal overveje, om du er i det rigtige job, siger han. 

Føler du slet ikke, at noget af det er meningsfyldt, kan det være, du skal overveje, om du er i det rigtige job.

Mads Lindholm, erhvervspsykolog
Er det i stedet et bestemt område, fx blandt kollegerne, hvor du ikke synes, at du lykkes og dermed ikke oplever mening, handler det om at sætte ord på det. Mads Lindholm fortæller: 

- Du skal turde italesætte det. Gør din chef opmærksom på det, hvis du mangler mere udfordring i dine arbejdsopgaver, eller tal med dine kolleger om det, hvis du gerne vil have et bedre fællesskab på arbejdspladsen. For nogle hjælper det også at sætte mere fokus på de områder, hvor man oplever meget mening – så kan det være, at det kan opveje den manglende meningsfølelse på et andet område, siger han og fortsætter: 

- Under alle omstændigheder er det bare vigtigt, at du ser indad og reflekterer over, hvad mening er for dig – og hvad der får dig til at føle, at dit arbejde har betydning og bidrager positivt til din identitet. 

De fire typer mening

Mads Lindholm har sammen med Krifa og TNS Gallup fundet frem til fire forskellige typer af mening, som alle er vigtige at opleve i sit job. 

• Den større mening, der handler om, at man motiveres af at gøre en forskel for andre og af at kunne se et større formål med ens arbejde.

• Den kollegiale mening, der handler om, at man motiveres af at arbejde sammen med andre om i fællesskab at løse arbejdsopgaverne.

• Den indre mening, der handler om, at man motiveres af fagligt interessante opgaver og oplevelsen af at lykkes som menneske.

• Den organisatoriske mening, der handler om, at man kan se meningen i de beslutninger, der træffes på arbejdspladsen.

Læs mere om mening og resultaterne fra meningsundersøgelsen her.

Bliv certificeret arbejdslystkonsulent
Kom på uddannelse – og få mening, motivation og trivsel til at give resultater.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse