Jonatan Spang sidder på gulvet
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Arbejdslyst/ Jonathan Spang fortæller om høje grin og tørre tæsk
Forside/ .../ Jonathan Spang fortæller om høje grin og tørre tæsk

Høje grin og tørre tæsk

Selv om Jonatan Spang må finde sig i voldsom kritik og svingende selvtillid, så er han ikke i tvivl om, at han har valgt den rigtige levevej. Mød stortalentet, der i dén grad brænder for sit job og giver et sjældent indblik i sine inderste tanker.
Ikon artikel
journalist
Jonas Wisbech Vange

- Jeg er vokset op med to forældre, som godt nok er skilt, men som begge har ’bitchet’ sygt meget over deres arbejde. Så bilder jeg mig ind, at jeg har besluttet mig for at lave noget, jeg godt kan lide. 
Sådan lyder det fra komikeren og skuespilleren Jonatan Spang, som giver et sjældent indblik i den verden, der både giver ham høje grin og tørre tæsk. 

Jonatan Spang er ikke vokset op på scenen. Far var ingeniør, mor var børnehaveklasselærer. Han spillede lidt skolekomedie, når lejligheden bød sig, men opdagede først børneteateret i ”kedsommelige Gladsaxe”, da han havde forladt forstaden fast besluttet på aldrig at vende tilbage. Han kom dog på Den Fri Ungdomsuddannelse, hvor han tog al den teaterundervisning, han kunne få. 

Lammende sceneskræk

I januar 1999 blev Spang optaget på Teaterskolen i Aarhus, i marts vandt han DM i Stand Up, mindre end et år efter debuten på Kulcaféen.
Jonathan er dækket af dannebrog
Men pludselig begyndte sceneturene at gå skævt. - Hvis du går tilbage til mit amatørskuespil og den første standup på Kulcaféen, så har jeg bare været en glad dreng, der stillede mig op og råbte og skreg og fægtede med armene, siger Jonatan Spang og fortsætter:
- På teaterskolen opstår der pludselig en enorm bevidsthed om, hvad jeg gør, og hvor svært det er. I løbet af andet år bliver jeg ramt af en skræk, som fuldstændig lammer mig,” siger Jonatan Spang og vrider ansigtet op.

Til tider bliver han da også i tvivl om, hvorfor han har valgt de skrå brædder. 

- Jeg kan stadig godt tænke ”hvorfor er det, jeg gør det her? Det er jo helt retarderet. Kunne jeg ikke have valgt et almindeligt job? ” Men så snart jeg kommer på scenen, kan jeg jo godt huske, hvorfor det er det, jeg laver, siger komikeren.

Blå bog

Komiker og skuespiller, født 4. februar 1978 i Gladsaxe.

Efter at have taget fag i teater og skuespil på Den Fri Ungdomsuddannelse kom Jonatan Spang ind på Teaterskolen i Aarhus, hvor han blev færdig i 2003.
I 1999 vandt han DM i Stand Up. Siden har han markeret sig som en af Danmarks største komikere. Han står bag one man-shows som ’Damer’, ’Familie’ og ’Bryllup’, og har desuden spillet med i film som ’Fidibus’, ’Alle for en’ og ’De unge år’, hvor Spang spillede hovedrollen som Lars von Triers alter ego, Erik Nietzsche. 
I 2012 instruerede han filmen ’Talenttyven’.
Fra 2007 til 2009 var Jonatan Spang direktør på Nørrebro Teater. Her instruerede han stykker som ’Biblen’, ’2200 Carmen’ og ’En Skærsommernatsdrøm’. Derudover har han spillet med i stykker som ’Kjeld og Dirch: En Kærlighedshistorie’, ’Gynt’ og ’Store Forventninger’.

Usikkerheden værd

For ham ville det være svært at indgå i arbejdsopgaver, hvor der ikke er så meget på spil. Tæsk fra anmeldere eller stilhed fra publikum er nogle af de risikoer, der netop giver Jonatan Spang arbejdsglæde og blod på tanden. For når det hele spiller, er det usikkerheden og maveonden værd. 
Jonatan Spang har i modsætning til størstedelen af omgangskredsen endnu ikke fået familie og børn, og han ser det som et af de ofre, han har måttet gøre sig for at få et arbejdsliv, han er så passioneret omkring. Komikeren har ikke kunnet få de mange arbejdstimer til at gå op med et familieliv endnu: 

- Det er egentlig det eneste sted, hvor jeg tænker, at mit arbejdsliv kan have en negativ konsekvens. Og jeg kan jo ikke sige, at hvis jeg nu havde været skrædder, så havde jeg haft otte børn. 

Så når alt kommer til alt, føler Jonatan Spang i langt højere grad, at jobbet giver muligheder end begrænsninger: 

- Jeg er glad for mit arbejde. Jeg har en følelse af, at der hele tiden åbner sig nye muligheder. Det er fedt at stå op om morgenen.
Jonatan Spang knapper skjorte

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse