Mand kigger bagud og smiler
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Arbejdslyst/ Mening er det vigtigste for din arbejdslyst
Forside/ .../ Mening er det vigtigste for din arbejdslyst

Jo ældre, jo mere mening giver jobbet

Mening er det vigtigste for din arbejdslyst. Det viser en ny undersøgelse. Og jo længere op ad alderstrinnene, du bevæger dig, jo mere mening giver dit arbejde.
Ikon artikel
Journalist
Michelle Haubo Kogstad Nielsen

Giver dit arbejde mening? Det kan være et svært spørgsmål at svare på, men ikke desto mindre er det relevant at spørge sig dig om. Mening er nemlig det allervigtigste for vores arbejdsglæde. Og God Arbejdslyst Indeks viser 2016, at jo ældre vi er, jo mere mening oplever vi i vores arbejde. 

For at skabe mening i dit arbejdsliv, skal du ifølge erhvervspsykolog Mads Lindholm have en følelse af, at dit arbejde gør noget – for dig selv personligt, for andre og samtidigt bidrager noget større.

- Dit arbejde skal give dig selv noget, det skal give andre noget, og det skal også bidrage til noget, der er større end dig selv. Når alle tre kriterier er opfyldt, bliver arbejdslivet mere end bare en økonomisk nødvendighed, forklarer Mads Lindholm, og uddyber:

- Dit arbejde er med til at give dig en plads i verden, det er med til at skabe din identitet, og det giver dig en følelse af, at du bidrager til noget i en større sammenhæng, for eksempel samfundet. Alt det tilsammen giver et meningsfyldt arbejde.

10 tegn på, at dit arbejdsliv er meningsfyldt - hvilke kan du krydse af?

  • Mine arbejdsopgaver er interessante
  • Jeg er stolt over mit arbejde
  • Jeg har en vigtig rolle på arbejde
  • Jeg bidrager positivt til andre mennesker
  • Jeg oplever en faglig tilfredshed i arbejdet
  • Jeg udretter noget i løbet af dagen
  • Jeg gør fremskridt i mit arbejde
  • Der er balance mellem arbejdsopgaver og kompetencer
  • Jeg udvikler mine kompetencer
  • Mine kolleger har respekt for min faglighed

Mening er en træningssag

Fra barns ben er vi blevet trænet til at finde og skabe mening i livet. Og jo ældre vi bliver, jo dygtigere er vi til at træffe beslutninger, der imødekommer ønsket om at få en meningsfyldt tilværelse både på og uden for arbejdet.
  
- Med alderen lærer vi i højere grad at mestre mening, fordi vi har trænet både at finde og skabe den igen og igen. Vi stiller spørgsmål til arbejdet vi sidder i, til kollegaerne vi arbejder med og til formålet med vores arbejdet.

Undersøgelsen viser også, at ældre i højere grad end unge oplever større mening i arbejdslivet. Mads Lindholm giver sit bud på, hvorfor det er tilfældet:

- Som Benny Andersen skriver i sit digt ’Lykke’, er mening ligesom lykke en træningssag. Jo mere du har trænet, jo bedre er du til at finde mening. Derfor er det naturligt, at jo flere år vi har haft på arbejdsmarkedet, jo bedre er vi til at finde mening i arbejdslivet.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse