Forside/ Inspiration/ Arbejdsglæde/ Lær at sige fra
Forside/ .../ Lær at sige fra

Lær at sige fra

Hvis man altid siger JA til andre, kan man ende med at blive et stort ignorerende NEJ overfor sig selv. At sige fra kræver øvelse og er helt afgørende for vores trivsel – især din egen.
Ikon artikel
Jounalist
Erik Hougaard

Det kan være vanskeligt at sige fra overfor en kollega eller arbejdsgiver – især hvis du gennem længere tid eller måske aldrig har sagt fra, sagt nej eller gjort opmærksom på dine grænser.

Jobtrivselskonsulent Erik Hougaard giver dig svar på, hvordan du får sat foden ned, og fortæller hvorfor det er vigtigt. 

Sådan siger du fra 

Jobtrivselskonsulent Erik Hougaard har her 5 anbefalinger til, hvordan du lettere får sagt nej over for chefen og kollegerne.

  1. En løsning kan være at købe sig tid. Sig til din chef, at du lige har brug for tid til at tænke over det eller kigge i din kalender. 

  2. Undgå at tøve. Det kan være udtryk for, at du har brug for at tænke. Men det kan også være udtryk for ubeslutsomhed. Mærk i stedet efter med det samme. Vær ærlig overfor dig selv og tag en beslutning.

  3. Husk på, at når du siger ja til din chef eller kollega, siger du samtidig nej til noget andet. På den anden side: Når du siger nej til chefen eller kollegaen, siger du også ja til noget andet. Det kan være dine behov, grænser, tid med dig selv eller familien.

Følelsen af at være fanget

Mange af os er for blinde til at se vigtigheden af at sige fra. Men det kan have store konsekvenser, hvis vi ikke gør det.

- Måske har du en arbejdsgiver, der møder dig med større og større krav. Du bliver bedt om at løse flere og flere arbejdsopgaver på mindre og mindre tid, og du får ikke sagt fra. Det kan også være, at chefen eller kollegaen taler respektløst eller nedsættende til dig eller gør fysiske tilnærmelser, fortæller jobtrivselskonsulent i Krifa Erik Hougaard og uddyber:

- Man kan få oplevelsen af, at det alligevel ikke nytter at sige noget – eller føle at man er fanget i et mønster, som det er svært at se sig ud af.

Det er vigtigt at sige fra 

Lader du igen og igen folk overtræde dine grænser? Eller tillader du, at de stiller større og næsten umulige krav til dig? 

- Uden at gøre andre opmærksom på dine grænser, siger du til både dig selv og dine omgivelser, at dine grænser og behov ikke er lige så vigtige som deres, forklarer Erik Hougaard og fortsætter:

- Hvis du ikke siger fra, behandler du dig selv respektløst. Og afhængigt af hvor hård situationen er, kan det ende med nedbrudt selvværd eller stress. 

Hvad sker der med mig, når jeg siger fra? 

Frygten for at sige fra kan være en udfordring for de fleste. Men ofte er det tanken om at sige nej, der er værst. 

- I de fleste tilfælde vil du ikke møde kritik eller få en reaktion fra hverken kolleger eller chef – når du siger nej. Men på et mentalt plan, sker der alligevel noget afgørende hos dig. Du lader dig og dine omgivelser vide, at du prioriterer dig selv. Ved at kommunikerer dine grænser, drager du med andre ord at drage omsorg for dig selv og din værdi.

Men hvis din chef eller dine kolleger ikke accepterer dine grænser, anbefaler Erik Hougaard, at du sætter foden ned:

- Hvis presset eller krænkelserne fortsætter fra din chef eller kolleger, er det vigtigt, at du er vedholdende og kommunikerer dine grænser igen. Du skal stå fast og huske på, at du har værdi og krav på at blive behandlet med respekt.  


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse