2 personer kigger på hinanden og snakker
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Arbejdslyst/ Lær at sige fra over for din chef og stå fast
Forside/ .../ Lær at sige fra over for din chef og stå fast

Sådan siger du fra over for chefen

Hvis du altid siger ja til opgaver, kan du ende med at blive et stort ignorerende nej over for dig selv. Det kræver øvelse at sige fra over for chefen - men det behøver slet ikke være så farligt. 
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

”Nej. ” Et simpelt ord på tre bogstaver - som alligevel kan være svært at få over læberne, når chefen smider endnu en opgave på dit bord. 

- Mange oplever, at det at sige fra over for chefen er en stor udfordring. De er måske bange for, at han eller hun opfatter det som dovenskab, ugidelighed eller negativitet, og det er jo ikke sådan, man gerne vil fremstå over for sin chef. Så det er tit et spørgsmål om usikkerhed og manglende tro på, at man gør sit job godt nok, siger Erik Hougaard, der er jobkonsulent i Krifa. 

Ifølge ham er det derfor vigtigt, at du starter med dig selv. Du skal få gjort det klart over for dig selv, at det er okay at have grænser – og at de fortjener at blive overholdt. 

- Hvis du ikke siger fra, behandler du dig selv respektløst. Det er jo en måde at sige til både dig selv og dine omgivelser, at dine grænser og behov ikke er lige så vigtige som deres. Og det går både ud over dit selvværd, men kan også ende ud i stress, siger Erik Hougaard. 

4 trin til det gode nej

Jobtrivselskonsulent Erik Hougaard giver 4 anbefalinger til, hvordan du lettere får sagt nej over for chefen:

  1. Sæt ord på det. Kan du i situationen fornemme, hvad der er den rigtige beslutning, så vær ærlig. Oftest er det bedre at få tingene sagt med det samme i situationen, frem for at gå og rumle over det i flere dage, før du får sagt noget. 

  2. Køb dig tid. I andre situationer kan du have brug for at tænke det, chefen siger, igennem. Du kan købe dig tid ved at tænke højt, når din chef henvender sig. Sæt ord på dine overvejelser ”Når jeg lige hører det nu, så kan jeg mærke, at det sætter et eller andet i gang i mig… ” eller ”Jeg kan mærke, at jeg har brug for at tænke over det…”. 

  3. Hold dig på egen banehalvdel. Fortæl, hvordan du oplever situationen – sig ”Jeg har svært ved at nå det hele” i stedet for ”Du giver mig for mange opgaver”.

  4. Øv dig. Skriv det, du vil sige, ned på forhånd, så du får det sagt på den rigtige måde. Måske du også kan komme på et alternativ til det, chefen foreslår?
 

Et ja er et nej til noget andet

Når du siger ja til noget, siger du samtidig nej til noget andet. Det skal du huske dig selv på, mener Erik Hougaard. Omvendt betyder det også, at når du siger nej til noget, siger du også ja til noget andet. Det kan være dine behov, grænser, tid med dig selv eller familien.

Du kan ikke nå alt, så du skal prioritere. Og de prioriteter skal du have gjort klart. Måske er din chef ikke opmærksom på, at der er et problem, så det er vigtigt, at du fortæller ham det – før det ender ud i manglende overskud og stress. Det viser jo også, at du tager dit job seriøst. 

Stå fast!

Frygter du, hvordan dit nej bliver modtaget? Ifølge Erik Hougaard vil det i de fleste tilfælde ikke blive mødt med kritik. Men oplever du, at du ikke bliver lyttet til, eller at chefen ikke accepterer dine grænser, anbefaler han, at du sætter foden ned:

Hvis presset fra din chef fortsætter, er det vigtigt, at du er vedholdende og kommunikerer dine grænser igen. Føler du ikke, at du trænger igennem, skal du overveje, om det er noget, der er så vigtigt for dig, at du ikke kan eller vil gå på kompromis med det. Er det det, kan det jo i yderste konsekvens ende med, at du må overveje en anden arbejdsplads. For det er vigtigt at huske på, at du har værdi og krav på at blive behandlet med respekt.
Problemer med chefen?
Book en gratis samtale med en af vores jobtrivselskonsulenter.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse