Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Arbejdslyst/ Mød 8 legendariske makkerpar, der har skabt historie!
Forside/ .../ Mød 8 legendariske makkerpar, der har skabt historie!

Otte legendariske succes-makkerpar

Politiske ildsjæle, rockmusikkens Dupont og Dupont og klassens tykke drenge. Historiske, politiske og kunstneriske landvindinger er ofte udført af mere end én. Mød otte makkerpar, der professionelt og privat har skabt et stykke verdenshistorie.
Ikon galleri
Journalist
Marija Krogh Iversen

To mennesker, der finder sammen om samme passion, interesse eller kærlighed, kan udrette store ting. Mød otte makkerpar gennem tiden, hvor sammenhold og venskab bar frugt.
Brügger og Berthelsen smiler
Bang og Olufsen står ved siden af hinanden
Ben og Jerry close up
Bill og Hillary vinker
Paul McCartny og John Lennon
Marie og Pierre Curie kigger ind i kameraet
Poul og Lone
Foto: Linda Kastrup

Makkerparret Brügger og Bertelsens parløb startede i et parcelhus i Aarhus, hvor de to DR-journalister havde fået syv dage til at skildre livet i det aarhusianske Skjoldhøj-kvarter. Det indbragte dem Kryger-prisen for programmet ”Skjoldhøj Arkivet” og blev startskuddet til et samarbejde om en stribe radio- og tv-programmer, såsom talkshowet ”Den 11. time”, "Quatraro Mysteriet" og "Læsegruppen Sundholm". Samarbejdet mellem den journalistiske duo – der er inspireret af den amerikanske gonzo journalism, hvor traditionelle standarder for saglig journalistik erstattes af skæve vinkler og journalistens egen oplevelse af situationen – toppede i 2011, hvor Bertelsen og Brügger forlod Danmarks Radio for at blive programchefer på radiokanalen Radio24syv
Foto: Bang & Olufsen Mediacenter

Peter Bang og Svend Olufsen – venskab in stereo. Virksomheden Bang & Olufsen blev grundlagt i 1925 af de to unge ingeniører, Peter Bang og Svend Olufsen. De to stereonørder var passionerede for lydgengivelse, og resultatet af deres fælles viden og engagement findes i dag på fabrikken i den vestjyske stationsby Struer, der stadig er hjemsted for den stilbevidste radio- og tv-mastodont. I 1952 kom makkerparrets første TV-apparat "Trillebøren" på markedet og i 1958 introducerede Peter og Svend det kendte modulsystem, der kombinerede brugen af tv, radio og højttalere. Vildest blev det i 1967, da "Beovision 3000 Colour" – virksomhedens første farve-tv – gjorde sit indtog på det danske og internationale teknikmarked, efterfulgt af den elektroniske efternøler fjernkontrollen i 1974.
Foto: Ben & Jerry

Ben Cohen and Jerry Greenfield – de tykkeste børn i klassen. Når danskerne sætter skeen i en af isproducenten Ben & Jerry's halvlitersbokse med Cookie Dough, eller Caramel chew chew, er det de færreste, der kender historien bag den populære is med de knasende kagestykker. Bag etiketten gemmer sig en knap 40 år gammel iværksætterhistorie, der handler om entusiasme og et livslangt venskab. Ben og Jerry er begge fra New York og mødte hinanden i gymnasiet, hvor de var klassens tykke drenge, der hverken kunne score de smukke piger eller de høje karakterer. I stedet besluttede de at gøre en forretning ud af det, de bedst kunne lide, nemlig at spise. De lærte at fremstille is og lejede en faldefærdig benzinstation, der skulle blive arnestedet for den millionforretning, Ben & Jerry’s senere udviklede sig til. Ben Cohen forklarer, hvordan grundlaget for succes er et godt venskab og en brændende entusiasme: ”Vi var de langsomste og tykkeste børn i klassen. Men jeg kunne lide Jerry, fordi han var sjov og til at stole på. Vi kunne helt ærligt ikke finde ud af at drive forretning, men vi er meget kreative, og jeg tror, det er derfor, det lykkedes,” forklarer makkerparret om deres parløb, der får hjerter og den mest hårdtfrosne Vanilla Toffee Crunch til at smelte.
Foto: Alex Wong

Bill og Hillary Clinton – først den ene, så den anden. Få politikerpar har fascineret verden som Hillary og Bill Clinton. Som amerikansk politiks mest berømte og berygtede ægtepar har Bill og Hillary været genstand for hele verdens opmærksomhed, både politisk og privat. Det er nemlig ikke småting, det legendariske parløb har kastet af sig. Fra 1993 til 2001 var Bill Clinton USA’s tredje yngste præsident. Mod slutningen af Bills sidste præsidentperiode blev Hillary i 2000 valgt som senator for staten New York. Hun stillede op for det Demokratiske Parti, blev den første præsidentfrue valgt til et offentligt embede og toppede karrieren – indtil nu – da hun fra 2009 til 2013 var udenrigsminister i Barack Obamas regering. Selvom Nordamerikas svar på Cæsar og Cleopatra har øvet massiv indflydelse i amerikansk politik, associeres parret ofte med Bill Clintons affære med praktikanten Monica Lewinsky. På trods af skandalen har de stadig været hinandens støtter. I dag er Bill Clinton stadig aktiv i demokraternes valgkampagner og støtter Hillarys politiske karriere.
Foto: Neal Boenz

John Lennon og Paul McCartney – to teenagere, én pagt og 250 millioner solgte album. Det legendariske musikerpar John Lennon (1940-80) og Paul McCartney afliver myten om det ensomme geni og viser, hvordan kreativitet og musikalsk slagkraft fordobles, når man er to. I dag karakteriseres Lennon/McCartney-duoen som en af musikhistoriens mest succesfulde og udgav mellem 1962 og 1969 ikke mindre end 180 sange, hvoraf hovedparten er indspillet sammen med rockbandet The Beatles. Historien om John og Paul startede i den britiske arbejderby Liverpool, hvor unge Lennon og McCartney i slutningen af 50’erne så hinanden spille i den lokale kirke. De to teenagere blev betagede af hinandens musikalske begavelse og indgik en aftale om, at alle sange, de hver især skrev, skulle tilskrives dem begge. Det blev indledningen til et samarbejde, der skulle strække sig over 23 år og finde sin endelige afslutning, da John Lennon blev myrdet i New York i december 1980.
Foto: Association Curie et Joliot-Curie

Marie og Pierre Curie – kemihistoriens belle couple. Det naturvidenskabelige pionerpar Marie og Pierre Curie var på mange måder frontløbere. Samarbejdet tog sin begyndelse, da den unge polskfødte Marie (1867-1934) i Paris mødte den anerkendte fysiker Pierre Curie (1859-1906). De giftede sig, og det blev startskuddet til et passioneret, professionelt parløb, der kulminerede, da parret i 1903 modtog nobelprisen i kemi for deres banebrydende studier af magnetisme og radioaktivitet. Parrets pionerarbejde inden for kemi og fysik var afgørende for den moderne naturvidenskab og medførte, at Marie – ikke blot en gang, men hele to gange – modtog nobelprisen i kemi, anden gang i 1911 for opdagelsen af grundstoffet polonium – opkaldt efter hendes hjemland Polen. Marie Curie ligger begravet i Paris’ Pantheon sammen med blandt andre Voltaire, Victor Hugo og sin egen Pierre.
Foto: Liselotte Sabroe

Benny Andersen og Johannes Møllehave – herreværelsesfilosofi gennem alle årene. Når den legendariske duo Møllehave/Andersen mødes for at vende verdenssituationen, er det ikke småting, de to forfattere har på dagsordenen. Kongresserne mellem teolog og foredragsholder Johannes Møllehave og forfatter og sangskriver Benny Andersen har udmøntet sig i samtalebogen Det skal mærkes, at vi lever, der sprudler af diskussionsiver. Emnerne varierer over alt fra kunst og kønsliv, ægteskab, alkohol og mysteriet i at blive gammel. Snøvsens far og børnebibelforfatteren har mange ting til fælles: Kærligheden til sproget, mødet med den eneste ene, og så er de begge to af danskernes mest folkekære forfattere. Da Andersen i 2005 fyldte 75, skrev Møllehave et fødselsdagsportræt af vennen, der viser den lunefulde hengivenhed, der er at spore i forholdet mellem d’herrer: ”Det tager mange år at blive ung. Benny Andersen beviser, at man ikke alene kan være ung, når man runder 75, men fortsat være barnet, der blev ældre og ældre."
Foto: FINN HJORTH

Poul Nyrup og Lone Dybkjær – to partier, ét ægteskab. Titlen som Danmarks mest kendte politikerpar går til eksstatsminister Poul Nyrup Rasmussen og tidligere miljøminister Lone Dybkjær. Da ikonerne Nyrup og Dybkjær i 1994 slog pjalterne sammen, gik de ind i et ægteskab, der var præget af delebørn og delte politiske holdninger. Mens Poul Nyrup Rasmussen står som socialdemokratisk mastodont, er Lone Dybkjær erklæret radikal. Parret blev forlovet i 1992, året før Poul Nyrup Rasmussen første gang dannede regering. Dybkjær havde forinden siddet i Folketinget for det Radikale Venstre, og livet som førstedame var ikke tilfredsstillende for den radikale ildsjæl, der snart fik skabt en politisk platform uden for Folketinget. I dag har parret stadig et aktivt, politisk liv.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse