Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Arbejdslyst/ På job med landets kriminelle unge
Forside/ .../ På job med landets kriminelle unge

På job med landets mest kriminelle unge

Vold, kriminalitet og aggressive unge er en del af Chris Kjærs hverdag som socialpædagog. Alligevel glæder han sig hver morgen til at komme afsted. 
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Langt ude på landet, helt derude, hvor man kun er omgivet af flade græsmarker, ligger Koglen. Koglen er en af otte sikrede institutioner i Danmark, og bag de høje mure er landets mest kriminelle unge anbragt. Selvom det ikke er et fængsel, har de unge ikke lov til at gå. Hoveddøren er låst, og fodboldbanen indhegnet. Skulle de få den idé at flygte, er der over fem kilometer til den nærmeste by. 

 
Chris Kjær har arbejdet som socialpædagog på Koglen i ni år. Han elsker sit job, men er samtidig også opmærksom på de psykisk hårde udfordringer, der venter ham, når han møder ind. 

- De anbragte unge oftest kommer fra hårde og kriminelle miljøer, hvor det er musklerne, der taler. Det er de erfaringer, de tager med sig ind på Koglen. Derfor er nogle af dem aggressive og udad reagerende, og det går nogle gange ud over os medarbejdere, fortæller han.

Samarbejde og overfaldsalarmer

På den sikrede afdeling er de altid tre medarbejdere til fem unge. Medarbejderne er et team, og et godt samarbejde er essentielt. 

- (….) alting bliver også talt op to gange i døgnet, selv teskeerne. Det er nemlig sket før, at de unge har lavet våben af dem.

Chris Kjær, socialpædagog

- Når vi er på arbejde, ved vi hele tiden, hvor den anden er. Selv hvis jeg går på toilettet, siger jeg det til en af de andre medarbejdere. Man er bare nødt til at tage sig visse sikkerhedsmæssige forbehold, når man har med så kriminelle unge at gøre. Derfor bliver alting også talt op to gange i døgnet, selv teskeerne. Det er nemlig sket før, at de unge har lavet våben af dem. Jeg er heldigvis aldrig blevet truet, men jeg har set de våben, de har lavet. 

Chris Kjær har altid en overfaldsalarm på sig. Med et enkelt klik går der få sekunder, før de andre medarbejdere kommer ham til undsætning. Det er en nødvendighed, for det er ikke altid, de unge efterlader de dårlige vaner uden for murerne. 

- For at være på Koglen skal du også kunne gå ind i en magtanvendelse, det bliver du simpelthen nødt til at være klar på. Hvis der er en ung, der er til fare for sig selv eller vil angribe mig eller min kollega, så er jeg nødt til at gribe ind. Det er aldrig rart, det tror jeg ikke, der er nogen medarbejdere, der synes, men i nogle tilfælde er det bare nødvendigt. Det er også omsorg for den unge, for vi forhindrer jo ham eller hende i at få en voldsdom oveni.

Overfaldt af ung pige 

Chris Kjær har været i flere situationer, hvor magtanvendelse var den eneste mulighed. Han husker særligt en episode med en ung pige for nogle år tilbage. 

- Vi havde en ret stor pige på afdelingen, som var voldelig og meget selvskadende. Hun begyndte en dag at smadre sit værelse i jagten på noget at skade sig selv med. Det lykkedes os at få fjernet møblerne fra værelset, men fordi hun ikke længere havde noget at ødelægge, overfaldt hun mig i stedet.

På trods af den skræmmende og tilspidsede situation, reagerede han hurtigt. Han fik hende lagt på gulvet, hvor han holdt hende fast, mens han tilkaldte de andre medarbejdere. Da de kom, var pigen allerede rolig igen. 

- Hun søgte jo tydeligvis en konfrontation, og den fik hun. Jeg holdt hende fast på gulvet i et minut, så faldt hun til ro igen. Derefter kunne vi snakke stille og roligt med hende, fortæller han.   

Han husker, at han efterfølgende var berørt af situationen. Men efter en snak med en kollega, følte han sig klar til at gå ned på pigens værelse igen. 

- Inden jeg går hjem, sørger jeg altid for, at de konflikter, jeg har haft med de unge er ryddet af vejen. Det skal være sådan, at jeg kan komme ind dagen efter og stadig se den unge i øjnene. Efter at have sundet mig, gik jeg ind og talte situationen igennem med pigen. Hun var meget berørt og ked af det, og vi talte om, hvad hun kunne have gjort anderledes.  Så lagde vi det bag os og startede forfra. 

Han mener, at sådanne episoder er en del af jobbet, og at man skal kunne håndtere det. 

- Jeg ved jo godt, at det oftest ikke er mig som person, der får den unge til at blive aggressiv eller frustreret. Ofte er det en tillært strategi, som har virket for dem. Det er måske blevet naturligt for dem, at man slår, før man taler. 

Psyken på overarbejde

På Koglen er de meget opmærksomme på det psykiske arbejdsmiljø. Selvom medarbejderne er uddannede til at håndtere de aggressive unge, er psyken ofte på overarbejde. Derfor holder man evaluering to gange i døgnet, både med og uden de unge. Derudover afholder medarbejderne på Koglen en debriefing, hver gang der har været en magtanvendelse. Her samles de, der har været involverede i episoden, og snakker forløbet igennem. 

- Til debriefing får alle lov til at fortælle deres opfattelse af magtanvendelsen. Det er rigtig godt, fordi det giver et godt og trygt arbejdsmiljø. I situationen handler man jo bare, og andre har måske haft andre oplevelser af situationen, som man ikke selv så. Hvis vi er i en situation, hvor det er strengt nødvendigt at udføre en magtanvendelse, skal det indberettes til myndighederne 

Chris Kjær mener, at det er vigtigt at bruge sine kolleger, når man psykisk påvirket af en situation. 

Det handler om at turde vise sin bløde side og være ærlig om, at man er påvirket af en bestemt situation.

Chris Kjær , Socialpædagog

- Det handler om at turde vise sin bløde side og være ærlig om, at man er påvirket af en bestemt situation. Det er jeg ikke bange for, og det gør, at jeg bedre kan kapere det, når jeg kommer hjem, for jeg har fået det ud af systemet. Vi skal hele tiden være opmærksomme på hinanden som medarbejdere. Ligesom i et ægteskab, hvor det er vigtigt, at man snakker med hinanden, så gør vi det også her. 

Arbejdsglæde og highfives

På Koglen er det heldigvis langt fra kun negative oplevelser og konfliktsituationer, der præger hverdagen. Medarbejderne oplever også en masse succeshistorier og ser eksempler på unge, der udvikler sig positivt.  

- Det er fantastisk at se de unge blomstre op. Vi havde for eksempel en ung, som havde solgt narko og var en del af det kriminelle miljø. Han læser i dag til pædagog. Han siger, at han ændrede sig, fordi han kom på Koglen. 

Chris Kjær mener, at det er sådanne oplevelser, der giver ham arbejdsglæde. 

- Det er jo fantastisk, når man er med til at ændre en af de unges negative vaner. Selv de små sejre er det fedeste. Og det er også noget, vi snakker om medarbejderne i mellem. Så highfiver vi hinanden. Man bliver nødt til at samle på de gode oplevelser. Det er dem, der gør det psykiske pres det værd. 

 


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse