Tømer arbejder på en konstruktion
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Arbejdslyst/ De små virksomheder har gladere ansatte
Forside/ .../ De små virksomheder har gladere ansatte

Små virksomheder har gladere ansatte

Det er fedt, når arbejdet giver mening. Og en ny undersøgelse viser, at jo mindre din virksomhed er, jo større er sandsynligheden for, at du oplever mening i dit arbejdsliv.
Ikon artikel
Journalist
Michelle Haubo Kogstad Nielsen

Et godt arbejde - er et meningsfyldt arbejde. Krifas God Arbejdslyst Indeks 2016 viser, at størrelsen på din arbejdsplads har afgørende betydning for, hvor meget mening dit arbejde giver. Arbejder du i en virksomhed med under 10 ansatte, er du blandt de heldige, der oplever, at arbejdet giver mest mening. Jo større virksomheden er, jo mindre mening giver vores arbejde.

Men hvorfor er et meningsfyldt arbejdsliv vigtigt? Det har vi spurgt Erhvervspsykolog Mads Lindholm om.

- Et meningsfyldt arbejde er utrolig vigtigt, fordi det er det, der påvirker vores arbejdslyst allermest. Det har en afgørende betydning for, hvor meget vi glæder os til at tage på arbejde om morgenen, og hvor meget vi får udrettet i løbet af en dag.

Mening skaber din gode arbejdslyst 

For at kunne se mening i sit arbejdet er det ifølge Mads Lindholm vigtigt, at man som medarbejder let kan se betydningen og vigtigheden af sin indsats.

- Kan du se, hvad dit arbejde bidrager med? Kan du se, hvordan dit arbejde gør en forskel og især, hvem det gør en forskel for? Det er helt centralt for, at du kan se mening med dit arbejdsliv, pointerer erhvervspsykologen.

I små virksomheder har man ofte lettere ved at se, hvad formålet med ens arbejde er.   

- Hvis man er i en lille virksomhed, er det ofte lettere at mærke en uundværlighed. Alle udfylder en rolle, og hvis man pludselig ikke er der, mærkes det med det samme, siger Mads Lindholm.

Ledelsesstrukturen er afgørende

I små virksomheder er ledelsesstrukturen ofte mere flad end i store. Det betyder, at ledere arbejder tæt med de ansatte og de ansatte i høj grad kan påvirke dagsordenen. 

- For medarbejdere i små virksomheder, er det lettere at gennemskue, hvad lederens mål er, og hvad visionen for arbejdet er. Det tydeligt i måden lederen agerer på. I store virksomheder er der ofte mange lag af ledelse. Det bliver automatisk svære at vide, hvad virksomheden præcis ønsker, fortæller Mads Lindholm. 

Mening skabes i relationerne til andre

Hverken virksomheden eller dens medarbejdere kan skabe mening alene forklarer Mads Lindholm: 

- Det er først, når virksomheden og dens medarbejder smelter sammen, at mening kan opstå. Som medarbejder kan du gøre nok så meget - men hvis virksomheden ikke også arbejder på at skabe mening i arbejdet, hjælper det ikke. Det er et fælles projekt, fortæller Mads Lindholm.

Mening opstår i en sammenhæng med noget andet - det kan være i den gode relation til kolleger, kunder eller ledelsen. 

- Både medarbejderne og virksomheden er nødt til at forstå og erkende vigtigheden af mening. Det afgørende for arbejdslysten og dermed også afgørende for både medarbejdernes trivsel og virksomhedens resultater. Alle virksomheder kan skabe mening – men det kræver opmærksomhed, fortæller han afsluttende.

Arbejder du i en stor virksomhed? Sådan får du mening i arbejdslivet

Hvis du vil hjælpe din virksomhed med at skabe mere mening, er disse tre råd ifølge Mads Lindholm værd at følge:

  • Bryd systemerne ned. Det kan gøres gennem større gennemsigtighed - både hvad angår interne forandringer eller resultater. 
  • Skab gode og velfungerende teams. Sammensæt medarbejderne, så arbejdsopgaverne er lettere og bedre kan løses.

  • Ret dig efter de’ lokale mål’. Lad målene i din afdeling eller team være afgørende frem for virksomhedens visioner.
 
Bliv certificeret arbejdslystkonsulent
Kom på uddannelse – og få mening, motivation og trivsel til at give resultater.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse