Når døden giver mening

På Anker Fjord Hospice i Hvide Sande er der stort fokus på at holde fast i meningen i arbejdslivet.
Set udefra kunne man forestille sig, at det ville være svært at finde mening i et job, hvor langt de fleste patienter dør eller kun har kort tid igen.
Men på trods af alle patienterne er alvorligt syge og døende, så emmer huset også af livsglæde og mening. Både for personale, patienter og pårørende. Vi har talt med sygeplejerske Gudrun Dyrvig og socialrådgiver Tine Jørgensen om, hvordan de finder og holder fast i meningen i et arbejdsliv på et hospice.
Ikon podcast
Udviklingskonsulent
Bessie Rauff

Medvirkende:

Sygeplejerske Gudrun Dyrvig og socialrådgiver Tine Jørgensen. Begge ansatte på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande.
Psykolog Rasmus Højbæk, Krifa
Tilrettelægger og vært: Bessie Rauff, berf@krifa.dk

Highligts

 

[1:44] Tine Jørgensen arbejder på hospice fordi det er et livgivende job, hvor der er fokus på livet.
[2:41] Gudrun Dyrvig arbejder på hospice for at få mulighed for både at yde basalpleje og kunne tale med patienterne om de store ting i livet.
[3:23] Alle mennesker er forskellige og det er fascinerende i plejen af patienterne.
[4:00] På et hospice kan man ikke udsætte ting, for så kan det være for sent.
[5:00] Mening i arbejdslivet handler om det som er betydningsfuldt og skabe relationer og give ro og velvære. Og finde ud af, hvad der er vigtigt for patienterne.
[8:00] Tine Jørgensen oplever mening, når hun kan bruge sin faglighed som socialrådgiver og hjælpe patienterne med at få styr på fx økonomien.
[9:39] Som sygeplejerske fortæller Gudrun Dyrvig at det er meningsfuldt at give patienten velvære midt i svær sygdom, hvor kroppen pludselig er anderledes.
[11:15] Udfordringerne i arbejdet kan opstå, når man som personale har svært ved at få lov til at hjælpe patienten fordi patienten har svært ved at vise tillid og turde tage imod hjælp og pleje.
[13:04] Hvis en ung mor skal dø kan det være svært at finde meningen.
[14:20] Som personale skal man turde slukke et håb.
[15:11] Anker Fjord Hospice er et hus fuld af liv på trods af sygdom.
[16:30] Oplever man mening i arbejdslivet går man også glad på arbejde. Og man oplever ens arbejde giver værdi for andre fortæller psykolog Rasmus Højbæk.
[18:30] Mister man meningen i sit arbejde skal man tage affære.
[19:55] Personalet på Anker Fjord Hospice mødes også og drøfter hverdagen og reflekterer over udfordringerne.
[20:53] Et af værdiordene på Anker Fjord Hospice er kreativitet. Derfor tager socialrådgiver Tine Jørgensen sin dansk-svenske gårdhund med på job.
[21:50] MUS kan foregå med tre timers individuel refleksion på stranden.
[24:13] De pårørende er vigtige og får den samme omsorg som patienterne på Anker Fjord Hospice. Og give de pårørende nogle frikvarterer i den svære tid. Fx med hotdog og håndboldlandskamp i tv.
[28:13] Personalet har fokus på at tale med patienterne om de ting, som er vigtige for dem og som de har været stolte af og glædet sig over igennem deres liv.

 

Links

Læs mere om Anker Fjord Hospice på http://www.ankerfjordhospice.dk/

 
Se en samlet oversigt over hospicer i Danmark https://www.hospiceforum.dk/Hospicer.2555.aspx
 
Krifa samarbejder med Institut for Lykkeforskning og Kantor Gallup omkring en undersøgelse af danskernes arbejdslyst. Du kan læse det sidste nye Indeks med resultater og viden om arbejdslysten her.
 
Det tværfaglige samarbejde understøtter meningen på Anker Fjord Hospice. Krifa har udviklet et materiale med øvelser som netop sætter spot på samarbejdet. Hent materialet og brug det som udgangspunkt for en god dialog med dine kollegaer omkring samarbejdet.
 
Er du nysgerrig på, hvordan din arbejdslyst har det? Tag en GAIS-test, der måler din arbejdslyst og giver dig gode råd til, hvordan du får endnu mere arbejdslyst. 

Dette kan også have din interesse