Tag ikke tingene med hjem - bliv klar til det psykisk hårde job.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Arbejdsmiljø/ Bliv klar til det psykisk hårde job
Forside/ .../ Bliv klar til det psykisk hårde job

Bliv klar til det psykisk hårde job

Socialpædagoger, fængselsbetjente og sosu-assistenter er blandt dem, der arbejder i udsatte job, hvor miljøet er hårdt. Passionen for at hjælpe andre motiverer dem, men hvordan sørger man for, at ens psyke kan følge med?

Ikon artikel
Journalist
Rebekka Torp Boileau

Hver dag er der borgere, der er afhængige af, at andre tager på arbejde i de såkaldte udsatte job. Det kan være i job, hvor svære konflikter, hårde ord og vold er en del af pakken.
Men inden du vælger at træde ind i sådan et job, er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser. Det fortæller Christian Normann Lorentsen, psykolog og direktør for Nordisk Krisekorps.
- Det handler meget om, hvem du er. Er du psykisk robust til at kunne arbejde i et hårdt miljø? Spørg dig selv, hvad motivationen er for at søge sådan et job, fortæller han.

Skil tingene ad

Ifølge Christian Normann Lorentsen er de i mange tilfælde de mennesker, der ofte selv har haft psykiske problemer eller en belastende opvækst, der ser de udsatte job som deres kald. Men her er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser.

CHRISTIAN NORMANN LORENTSEN

Autoriseret psykolog og direktør for Nordisk Krisekorps.

Virksomheden er landsdækkende med over 500 psykologer tilknyttet og rykker ud og hjælper arbejdspladser døgnet rundt, når der er brug for akut krisehjælp, konflikthåndtering og anden psykologisk rådgivning.

- Motivationen i jobbet bør overvejende være faglige overvejelser og ikke udelukkende personligt eller idealistisk betinget. Ellers er der stor risiko for, at du går ned på det. Det kommer til at fylde for meget, eller du bliver overengageret. Så det er vigtigt at skille tingene ad, fortæller han.

- Hvis du ikke formår at holde dig neutral og fagligt fokuseret, kan du nemt ende med at blive desillusioneret eller stresset.

Tag ikke tingene med hjem

De svære episoder på jobbet, hvor der har været svære konflikter eller vold, kan hurtigt komme til at fylde meget – også når du er kommet hjem fra arbejdet.

Hvis det fylder for meget, ender du med at få stress eller i værste fald blive udbrændt.

Christian Normann Lorentsen, psykolog

- Når det begynder at fylde så meget, at du tænker på det hele tiden, er det vigtigt, at du søger støtte hos din leder. Det hjælper at snakke om det, så du får det bearbejdet. Hvis det fylder for meget, ender du med at få stress og i værste fald blive udbrændt. Og det kan ødelægge et arbejdsliv over mange år.

Tal med andre

Derfor bliver der også i mange professioner, som hos psykologer og socialpædagoger, brugt supervision som forebyggelse, hvor en erfaren kollega giver faglig vejledning og støtte. Mens andre arbejdspladser tilbyder samtaler med en psykolog eller rådgiver for at få bearbejdet belastende oplevelser på jobbet.

– Men det koster penge, og det er ikke altid, arbejdspladserne prioriterer det. Det er en skam.  I sidste ende bliver det dyrt med sygemeldinger. Vi vil helst arbejde forebyggende, men det er desværre ofte først til sidst, når arbejdet fylder for meget, at medarbejderne og lederne reagerer, siger Christian Normann Lorentsen.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse