Meningsfyldt arbejde og gode relationer på jobbet giver langvarig arbejdsglæde.
Forside/ Inspiration/ Hverdag på jobbet/ Hvad siger mavefornemmelsen om dit arbejde?
Forside/ .../ Hvad siger mavefornemmelsen om dit arbejde?

Tjek mavefornemmelsen mandag morgen

Frugtordninger og lønforhøjelse giver ikke langvarig arbejdsglæde. Det gør derimod meningsfyldt arbejde og gode relationer på jobbet.
Ikon artikel
Journalist
Rebekka Torp Boileau

Når du vågner mandag morgen og har arbejdsugen foran dig, hvilken følelse har du så i maven? Glæder du dig til at se kolleger og komme i gang med dine opgaver, eller tænker du: ”Åh nej, endnu en uge på jobbet. Bare jeg var syg, så jeg kunne blive hjemme”?

Mavefornemmelsen viser, om du har arbejdsglæde. Sådan beskriver ekspert i arbejdsglæde, Alexander Kjerulf, følelsen af at gå glad på job. De sidste 10 år har han holdt workshops og foredrag om arbejdsglæde i Danmark og udlandet.

Og ifølge ham er der flere årsager til at have fokus på din arbejdsglæde.

- Udover at sove er arbejdet det, vi bruger mest tid på, og så skal det simpelthen være noget, man er glad for, siger Alexander Kjerulf.

Det påvirker hele dit liv

Arbejdsglæde og livsglæde hænger sammen, så hvis du har det skidt på arbejdet, så vil det påvirke hele dit liv negativt, endda så meget at du kan blive syg af det.

Hvis du derimod er glad for dit arbejde, så bliver du også bedre til det. Det er godt både for dig selv og din arbejdsplads, for glade medarbejdere er produktive, kreative og skaber bedre resultater.

- Det er dog helt i orden at have dage, hvor du synes, det er træls at gå på arbejde. En kunde kan være sur eller et projekt gå galt. Men du skal være opmærksom på, hvor mange dårlige dage du har på arbejdet. Hvis der er flest dage, hvor du har lyst til at blive under dynen, bliver du nødt til at gøre noget ved det, siger Alexander Kjerulf.

Gør noget ved arbejdslysten

Ifølge Alexander Kjerulf ligger ansvaret for din arbejdsglæde delt hos ledelsen og dig selv.

- Ledelsen skal skabe en god arbejdsplads, men som medarbejder skal du tænke over, hvad du kan gøre for at skabe  god arbejdslyst i fx dit projekt eller team. Du kan ikke bare sidde og vente på, at de andre kommer og gør en forskel, siger Alexander Kjerulf.  

Hvis du er havnet på en arbejdsplads, hvor der er dårlig arbejdsmiljø eller ringe ledelse, så skal du gøre noget ved det.

Du kan ikke bare sidde og vente på, at de andre kommer og gør en forskel.

Alexander Kjerulf, ekspert i arbejdsglæde

- Du skal selv gå til lederen eller kollegerne og gøre noget ved det. Der kommer intet godt ud af at blive et offer. Så hvis fx din chef er et fjols, så er det muligvis rigtigt nok. Men du kan jo sige til din chef, når noget ikke er i orden.

Giver frugtordning arbejdsglæde?

Alexander Kjerulf oplever, at arbejdsglæde er misforstået på mange arbejdspladser.

- Jeg hører tit virksomheder sige: ”Lad os skabe mere arbejdsglæde, lad os indføre en frugtordning”. Lad mig slå fast: Frugtordning giver ingen arbejdsglæde. For du går ikke hjem fra arbejde og tænker:

”Fedt, min arbejdsdag var god, fordi jeg fik to æbler”. Frugt er fint, men det giver kun glæde de første 14 dage, forklarer han.

Skab arbejdsglæde på dit job

Fem skridt til at skabe arbejdsglæde på jobbet:

  1. Ros en kollega, som har gjort det godt.
  2. Sig glad godmorgen til dine kolleger.
  3. Uventet venlighed – hent kaffe til din kollega.
  4. Tag to minutter for dig selv, og mærk efter, hvordan du har det.
  5. Skriv tre gode ting fra arbejdsdagen ned, inden du går hjem.
Det samme gælder ifølge Alexander Kjerulf for blandt andet massageordninger, fredagscafé og endda lønforhøjelser.

- Efter et par uger er lønforhøjelsen jo bare løn. Det virker kort tid, siger han og pointerer, at alle tingene er gode, men de giver ikke arbejdsglæde på længere sigt. I stedet koger han arbejdsglæde ned til to ting: Resultater og relationer.

- Det betyder noget for din arbejdsglæde, at du føler, at du gør noget meningsfyldt for nogen, og er stolt over et godt stykke arbejde, siger han og uddyber:

- Jeg talte med en ung kloakarbejder, som var helt vild med sit arbejde, fordi han vidste, at det, han laver, er så vigtigt for andre.

Det andet er at have et godt forhold til dine kolleger, kunder eller andre på dit arbejde.

- For at få mere arbejdsglæde skal du tænke: Hvordan kan jeg skabe endnu flere resultater og gode relationer på min arbejdsplads? Kan jeg blive dygtigere til mit arbejde ved at tage på kursus? Kan jeg lære mine kunder bedre at kende? Hvordan hjælper jeg mine kolleger?
Ondt i arbejdslivet?
Bliv medlem og snak med vores jobtrivselskonsulent.

Dette kan også have din interesse