Tre chauffører snakker ved siden af en lastbil.

Her har alle chauffører medbestemmelse

Oplevelsen af at have medbestemmelse på sit job, har stor betydning for den enkeltes arbejdslyst. Hos vognmandsfirmaet Palle Staal Transport er hver medarbejder sin egen “afdeling”. Alle chauffører har indsigt i, hvordan opgaverne skal løses, og hvordan de med deres arbejde bidrager til bundlinjen.

Om Palle Staal Transport:

Palle Staal Transport har siden 2008 tilbudt moderne transportløsninger og levering af alle typer af sten, sand og grus. Virksomheden beskæftiger 18 medarbejdere og er placeret i Vejle.

Videncenter for God Arbejdslyst, 2019 (Artiklen er trykt i God Arbejdslyst Indeks 2019, side 48-49)

At den generelle oplevelse af medbestemmelse ifølge God Arbejdslyst Indeks 2019 er lav for personer, der arbejder med transport, er ikke noget, man genkender hos Palle Staal Transport. 

“Alle ved, hvad de har at gøre med i hver deres afdeling, og hvad de omsætter for. Alt, der har med driftsøkonomi at gøre, er tilgængeligt for vores medarbejdere,” fortæller direktør Palle Staal. 

Han ser en stor grad af medbestemmelse som årsagen til, at virksomheden har succes og er i vækst.

“Holder en chauffør på landevejen og skal vælge imellem en løsning, der koster 2.000 kroner eller 12.000 kroner, er han den bedste til at træffe den rigtige beslutning. Når behov opstår spontant, bliver man nødt til at forholde sig til, hvorfor man vælger de løsninger, man gør,” siger Palle Staal. 

Som direktør ser han en frihed i, at han ikke skal være med i alle beslutninger. Ofte er det chaufførerne selv, der kender bilen og arbejdsopgaverne bedst. Når de derudover har indsigt i økonomien, er de ofte de bedste til at vælge den rigtige løsning i den pågældende situation.
 

Der kommer mange input til, hvordan vi skal gøre tingene. Det er sjovt, når der er mange, der forholder sig til det, de arbejder med.

- Palle Staal, direktør i Palle Staal Transport

Fælles om ansvaret

Det har aldrig været svært for Palle Staal at lægge ansvaret ud til sine medarbejdere. Han fortæller: 

“Det kan ofte være bedre som arbejdsgiver ikke at gøre noget og i stedet lade medarbejderne, som er vant til at rode med det, træffe beslutningerne.”

Tillid og medbestemmelse i dagligdagen frigiver tid for direktøren, som han kan bruge på andre arbejdsopgaver – og det giver vigtigst af alt chaufførerne mulighed for at handle på stedet, så de ikke bruger unødig tid på at svinge forbi kontoret.

Det kan også give bagslag at lade medarbejderne tage ansvar og få medbestemmelse på jobbet. Tilliden kan blive misbrugt, og det kender Palle Staal alt for godt. Men det får ham ikke til at ændre sin ledelsesstil: 

“De få gange, hvor tilliden falder én i ryggen, er intet imod de mange gange, hvor tilliden giver pote.”

Medarbejderne inspirerer hinanden

Når ansvaret i høj grad ligger hos medarbejderne selv, får det dem til at tale sammen, hvis der er noget, de ønsker, skal laves om. Hos Palle Staal Transport sker det ofte, at medarbejderne vender forslagene med hinanden, inden de kommer til Palle Staal. Han oplever, at det gør forslagene mere gennemarbejdede samtidig med, at det lærer medarbejderne at lytte til hinanden. Det giver dem en fælles forståelse for tingene, fortæller direktøren.


Denne artikel indgår i rapporten God Arbejdslyst Indeks 2019. Du kan hente hele rapporten og vores øvrige udgivelser her: krifa.dk/videncenter