Går du med en iværksætter i maven og hovedet fyldt med idéer, som du drømmer om at gøre til selvstændigt erhverv?
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Arbejdsvilkår/ Hvornår er man selvstændig?
Forside/ .../ Hvornår er man selvstændig?

Hvornår er man selvstændig?

Går du med en iværksætter i maven og hovedet fyldt med idéer, som du drømmer om at gøre til selvstændigt erhverv? Find ud af, hvordan du kommer bedst fra start her.
Ikon artikel
Journalist
Mette Christiansen

Har du en god idé eller en hobby, som du drømmer om at føre ud i livet? Det kan være, at du har lyst til at sælge de smykker, som du nørkler med i fritiden, eller som kok gerne vil lave kurser i madlavning.

- Du skal brænde for det. Det kræver meget tid at være selvstændig – især i starten – så lysten skal være drivkraften, fortæller a-kassekonsulent for selvstændige i Krifa Erhverv Niels Henrik Kjær Lassen, og fortsætter:

- Du skal også gøre op med dig selv, om du vil leve af det – og kan leve af det. Vær realistisk.

Hvis du vil leve af det, bliver det dit hovederhverv, men vil du gerne have et almindeligt lønmodtagerjob ved siden af, bliver det dit bierhverv. Det er en god idé at tjekke op på din kontrakt, hvis du vil starte op som bierhverv. Det er nemlig ikke alle arbejdspladser, der tillader deres ansatte at have deres eget ved siden af.

Hvor går grænsen?

- Har du ejerskab – altså en virksomhed for egen regning og risiko – er du personligt beskæftiget, og har du til formål at opnå økonomisk udbytte, er du selvstændig, fortæller Niels Henrik Kjær Lassen, og tilføjer:

- Du skal være opmærksom på at i forhold til din dagpengeret, er du selvstændig, så snart du forpligter dig. Har du fx skrevet under på lejekontrakten for lokaler, er du forpligtet og dermed selvstændig. Også selvom du først overtager lejemålet om et halvt år.

A-kassekonsulenten fortæller også, at det ikke er forpligtende at undersøge forskellige forhold i forbindelse med en opstart. Inden du underskriver lejekontrakten for lokaler, kan det være nødvendigt at undersøge mulighederne, og det er altså ikke forpligtende. 

Det er heller ikke nødvendigvis forpligtende at få et CVR-nummer til din virksomhed. Det skal du nemlig ofte bruge, når du bl.a. skal undersøge, hvor din virksomhed skal have til huse. Du kan registrere dig og få et CVR-nummer på virk.dk.

Hvor skal jeg begynde?

Når du har idéen til din virksomhed, råder a-kassekonsulenten fra Krifa Erhverv til, at du begynder med en forretningsplan. 

Det er unægtelig et godt redskab til opstarten, men du kan ikke forudsige alt, og der vil naturligt komme justeringer til forretningsplanen undervejs.

Niels Henrik Kjær Lassen, a-kassekonsulent i Krifa Erhverv

En forretningsplan tager dig igennem de nødvendige overvejelser, inden du kaster dig ud i livet som selvstændig.

- Du begynder med at skrive din idé op, går videre til produktet, får overblik over marked og kunder, og så slutter du af med at lave et budget og får overblik over din opstart, fortæller Niels Henrik Kjær Lassen, og fortsætter:

- Det er unægtelig et godt redskab til opstarten, men du kan ikke forudsige alt, og der vil naturligt komme justeringer til forretningsplanen undervejs.

Din forretningsplan er også nyttig, hvis du skal låne penge i banken eller finde investorer til din opstart. De vil ofte gerne se en plan, før de gør andet.

Du kan finde forretningsplanen her og komme i gang med det samme.

 

Alt det med tal

- Når du laver budgettet i din forretningsplan, er det vigtigt at have din egen indtægt for øje. Det er ofte økonomisk svært i starten, så det er en god idé at sætte mål for dit indtjeningsgrundlag. Og vær realistisk, råder a-kassekonsulenten.

Det er især vigtigt, hvis du vil leve af det, ifølge Niels Henrik Kjær Lassen. Han mener at lave delmål er optimalt, så der er mulighed for at gribe ind og justere, hvis dine mål ikke helt holder stik.

Det er ikke kun din egen indtægt, du skal holde styr på. Når du har registreret din virksomhed og fået et CVR-nummer, har du nemlig pligt til at føre regnskab. Det kan være forvirrende, hvis du ingen erfaring har, men der er hjælp at hente, hvis du tilknytter en revisor.

Du skal også huske at momsregistrere din virksomhed, hvis du har en omsætning på mere end 50.000 kr. inden for de første 12 måneder. Der er dog specielle regler i bestemte brancher. Du kan indberette din virksomhed og tjekke op på branchereglerne på virk.dk.

Hvis det ikke går

Skulle drømmen ikke gå som planlagt, og du bliver nød til at lukke din virksomhed, vil SKAT bede dig om at lukke, og a-kassen vil bede dig om at afvikle. A-kassekonsulenten uddyber:

- SKAT kræver bare, at du drejer nøglen. Men skal du på dagpenge, skal du afvikle din virksomhed. Det betyder, at du skal sælge alt, som du har brugt i din virksomhed. Også selvom det er noget, du købte før opstart. Det skal du især have in mente, hvis du gør din hobby til dit erhverv.

Niels Henrik Kjær Lassen erkender, at der er meget at holde styr på. Derfor vil han råde dig til at tage kontakt til din a-kasse, hvis du er det mindste i tvivl. Det kan også betale sig at kontakte SKAT, hvis du fx er usikker på, hvilke momsregler din virksomhed er omfattet af.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse