Chefen kikker dig dybt i øjnene og siger: Tab dig 20 kg eller find dig et andet arbejde.
Forside/ .../ Må din chef lege læge?

Når chefen leger læge

Chefen kikker dig dybt i øjnene og siger: Tab dig 20 kg eller find dig et andet arbejde. Men er det i orden? Få svaret her.
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Det kan godt være, at din leder synes, det er vigtigt at have sunde medarbejdere. Men er det også i orden at forlange, at du taber dig 20 kilo? Eller spørge, om du nu også dyrker motion nok? 
- Der ikke en lov, der siger, at du som medarbejdere skal være i god form, fortæller Mathias Staugaard Nielsen, der er advokat i Krifa. 

Så det kan derfor være et brud på lovgivningen, hvis chefen blander sig for meget, konkluderer advokaten og tilføjer:  

- Diskriminationslovgivningen sætter grænser for, hvad din chef må kræve. Og hvis han stiller krav om vægt eller en vis mængde motion, kan det være diskrimination eller i strid med forskelsbehandlingsloven.

... hvis han stiller krav om vægt eller en vis mængde motion, kan det være diskrimination eller i strid med forskelsbehandlingsloven.

Mathias Staugaard, advokat i Krifa

Lovligt i nogle tilfælde

Ifølge Mathias Staugaard Nielsen kan det dog nogle gange være lovligt, at chefen blander sig. 

- Hvis der er saglige grunde for krav til kondi eller vægt, er det lovligt for chefen at kræve det af dig som medarbejder. Det kan for eksempel være, hvis du er soldat eller politimand, hvor det kræves, at du kan løbe x antal kilometer på x minutter. For at kunne det er du jo nødt til at have en vis vægt og motionniveau, siger han.  

Når det gælder krav om alkohol eller stoffer kan din chef for eksempel lovligt kræve, at du, som arbejder med transport, er fuldstændigt fri for alkohol og stoffer. Og i nogle tilfælde kan det også være lovligt for arbejdsgiveren selv at kontrollere det. 

Chefen kan fyre dig

I de situationer, hvor din chef lovligt blander sig i din livsstil, skal du ændre din livsstil. Ellers kan det betyde, at du bliver fyret. 

 

Hvis du ikke ønsker eller kan ændre din livsstil, kan det være sagligt at afskedige dig.

Mathias Staugaard, advokat i Krifa

- Hvis du ikke ønsker eller kan ændre din livsstil, kan det være sagligt at afskedige dig. Men det kræver jo, at der er grundlag for, at din arbejdsgiver forlanger en ændring, siger Mathias Staugaard Nielsen, der tilføjer at han kender til en del sager, der handler om arbejdsgivers indblanding. 

- I alle tilfælde er det en konkret vurdering af, om din arbejdsgiver kan kræve de ting af dig. I de sager vi har, ser vi på arbejdsfunktionen og de krav, der er til fysik i forbindelse med en medarbejders arbejdsopgaver.

Kommer du i klemme

I Krifa står vi klar, hvis du kommer i klemme eller har brug for hjælp i dit arbejdsliv på den ene eller anden måde. Vi kan hjælpe med både trivslen på din arbejdsplads og din relation til chefen, men også rent juridisk.

Når du kontakter os, får du fat i en medarbejder, der hjælper dig med at finde ud af, hvem du skal tale med. 

Se, hvordan vi konkret hjælper dig her

Problemer på jobbet?
Husk, at du som Krifa Basis- og Krifa Plus-medlem kan få hjælp af vores mange jurister og advokater.
Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse