Mor, far og børn
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Familieliv/ Få en god morgen med familien
Forside/ .../ Få en god morgen med familien

Sådan får du en god morgen med familien

Mange forældre kender til travle og konfliktfyldte morgener, når børnene skal op, i tøjet og ud ad døren inden et bestemt tidspunkt. Måske er du en af dem?
Ikon artikel
Journalist
Cecilia Bach Baagø

Morgenen kan være et projekt i sig selv. Men spørger man familievejleder Lola Jensen, handler det om, at I derhjemme fra start skaber forudsigelighed, rammer og struktur, opdeler morgenen i forskellige faser og står op, når vækkeuret ringer. Her får du fem gode råd fra Lola Jensen til, hvordan I får den bedste start på dagen og kommer godt afsted hjemmefra. 

5 steps til en god morgen med børnene:

 1. Stå op når vækkeuret ringer, så I undgår tidspres senere på morgenen.
 2. Væk dit barn roligt og gerne en time før, I skal være ude af døren.
 3. Spis morgenmad i et kvarter med dine børn.
 4. Hav et fast tøjsystem, og læg gerne tøj klar aftenen inden.
 5. Skab rytme i morgenen og tænk over, hvilke kampe der er værd at tage

1. Stå op, når vækkeuret ringer

De fleste forældre har en mobiltelefon, hvor det er hurtigt og nemt at snooze vækkeuret og lukke øjnene i et par minutter mere. Men det er en god idé at stå op, når vækkeuret ringer første gang, så I ikke kommer i tidspres senere på morgenen. 

- Når man snoozer vækkeuret, bliver klokken hurtigt 06.50 i stedet for 06.30, som ellers var det planlagte tidspunkt at stå op. Og så kommer man ikke hel afsted med krop og sjæl, fordi man simpelthen har for lidt tid, siger Lola Jensen. 

Ifølge Lola Jensen handler en god morgen ikke om, hvilken tid man står op, men om, hvilken tid man står op i forhold til, hvornår man skal afsted. De fleste børn skal bruge cirka en time på at få krop og sjæl afsted samtidig. Som forældre skal du derfor lægge den tid, som du selv bruger om morgenen, oveni den tid, som børnene har brug for.

2. Væk dit barn roligt

Lola Jensen anbefaler, at morgenen deles op i fire faser a’ 15 minutter. Den første fase er morgenvækningen, hvor hun foreslår, at du siger:  

- Godmorgen. Jeg kalder lige om lidt igen. Hvad kunne du tænke dig at spise til morgenmad? Så gør jeg det klar til dig.

Hun understreger dog, at du ikke bør tilbyde dit barn mere end tre forskellige muligheder for morgenmad, da det hurtigt kan blive uoverskueligt for barnet at vælge, hvis der er for meget.  

Nogle forældre oplever, at det kan være meget svært at få børnene op om morgenen. Det hænger ifølge Lola Jensen ofte sammen med aftenen inden, hvor nogle børn kommer for sent i seng eller har svært ved at falde i søvn. Det kan blandt andet skyldes, at børnene ligger og leger med tablets for længe om aftenen.  

- Hvis man kommer ind i en god søvnrytme med sine børn og får puttet dem i seng til ordentlig tid, står de også op til tiden og kommer ind i den gode rytme. Det handler om at skabe struktur og forudsigelighed, så morgenerne bliver ensformige. Så vænner børnene sig hurtigt til morgenrutinerne hjemme hos jer, forklarer Lola Jensen.
b

OM LOLA JENSEN

 • Er uddannet socialpædagog i 1980
 • Har arbejdet som familievejleder i 34 år
 • Har tre voksne børn og fem børnebørn
 • Holder foredrag om diverse emner og problematikker i børnefamilier
 • Er et kendt ansigt fra Tv-programmet Go’ morgen Danmark
 • Har udgivet flere bøger om håndtering af børnefamiliers hverdagsproblemer
 • Vil du vide mere? Hent 'Lola Jensen' app i Appstore og Android eller se mere på lolajensen.dk

3. Forbered og spis morgenmad

Når du er færdig med at gøre morgenmaden klar, kan du igen sige godmorgen og fortælle, at morgenmaden er klar, så nu skal barnet stå op. Lad selv dit barn gå til bords, men hjælp gerne de yngste på vej. Morgenmaden er fase to, hvor der er et kvarter til at få spist i. 

- Når der er gået et kvarter, siger du velbekomme. Hvis dit barn ikke har spist sin mad, må du sige, at så er det godt, at der kommer frokost på et senere tidspunkt. Det gælder om, at barnet lærer, at muligheden for at spise ligger inden for det enkelte kvarter, fortæller Lola Jensen.

4. Nej, ikke prinsessekjolen

Efter morgenmaden kommer fase tre, hvor dit barn skal tage tøj på. Barnet må gerne selv have indflydelse på tøjvalget, men det er smart at have et tøjsystem, der begrænser børnenes valg, men stadigvæk giver dem en følelse af medbestemmelse. 

- Det er en god idé, at barnets tøj ligger klar og er udvalgt aftenen inden. På den måde undgår I uenigheder om, hvilket tøj barnet skal have på om morgenen. Jo mere man kan gøre klar om aftenen, jo større er chancen for en vellykket morgen. At tøjet er lagt frem, at morgenmaden står klar, og at madpakkerne er smurt giver et godt overblik om morgenen, siger Lola Jensen. 

5. Giv et kys og en High Five

Det sidste kvarter, inden I skal ud ad døren, er morgenens fjerde fase. Her skal de sidste småting ordnes, barnet skal i tøjet og være klar til afgang. Har dit barn ikke tøj på fem minutter før, I skal afsted, må du hjælpe barnet med det. 

- Man skal tænke over sine kampe, og det vil simpelthen være en umulig kamp at gå ind og sige ”nu skal du altså tage dit tøj på, for vi er lige ved at gå”, da det giver barnet mulighed for at stritte imod. Råb, skæld ud og alt det negative gør endnu mere bims, end det gør godt. Det handler om at få noget rytme ind i morgenerne, så barnet ved, at det er sådan morgenerne ser ud, og at det ikke står til diskussion. Så er dit barn godt klædt på og kommer mere hel afsted, forklarer Lola Jensen.

Og giv så lige et kys eller en High Five, så I kommer ud af døren med et smil på læben.

15 siders søvnguide: Stress af – og sov godt

Hent gratis søvnguide

Stress af - og sov godt

Læs denne søvnguide, hvor erfarne stresskonsulenter giver deres bedste råd til at stresse af og få styr på nattesøvnen. 

Download e-bogen

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse