Betalte feriedage er noget, man skal gøre sig fortjent til. Derfor får man som nyuddannet ingen løn under ferien i sit første arbejdsår.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Hold fri/ Få tjek på feriereglerne som nyuddannet
Forside/ .../ Få tjek på feriereglerne som nyuddannet

Få tjek på feriereglerne som nyuddannet

Betalte feriedage er noget, man skal optjene. Derfor får man som nyuddannet ingen løn under ferien i sit første arbejdsår. Tjek regler og rettigheder, og undgå at blive skuffet.
Ikon artikel
Journalist
Anne Bjerregaard Bang

Når du er under uddannelse, tikker din SU også ind på kontoen i din sommerferie. Men når du er begyndt i dit første job, skal du være opmærksom på, at der ikke er betalt ferie det første arbejdsår. Sådan er reglerne nemlig for nyuddannede, og så skal ferien finansieres af egen lomme. En dyr omgang med eksempelvis tre ugers ferie – især hvis du også skal rejse og ikke bare være derhjemme.

Jakob Kjær Thorborg, der er advokatfuldmægtig i Krifa, forklarer:

- Betalte feriedage er nemlig noget, du skal gøre dig fortjent til. For hver måned, du arbejder, sparer du 2,08 dage op i ferie, og det betyder, du efter et år har 25 dages ferie til rådighed – fem uger. Husk, at du som dimittend på dagpenge ikke optjener ret til feriedagpenge.

Brug feriepengene, hvis du har dem

Men det betyder ikke, at du skal knokle i sommerheden, mens alle kollegaerne ligger hjemme i hængekøjen. Du kan som nævnt vælge selv at betale og tage de antal uger, dit budget kan bære.

LÆS OGSÅ: Hvordan var dit første job?

- Men det kan også være, du har feriepenge stående til udbetaling, den såkaldte feriegodtgørelse. Har du i det foregående kalenderår fx haft et studiejob eller en tidsbegrænset stilling, modtager du feriegodtgørelse, og de penge kan du få udbetalt op til fire uger før, din ferie starter, siger Jakob Kjær Thorborg og tilføjer:

- Har du haft et praktikophold, kan du måske også se frem til feriepenge – kig i din kontrakt og bliv klogere, for der er forskellige regler på området. Hvis din arbejdsgiver har indberettet feriepenge, kan du se oplysninger på www.feriepengeinfo.dk.

LÆS OGSÅ: Få en god start på dit nye job

Er du stadig i gang med din uddannelse, kan du altså glæde dig over, at din SU også løber ind på kontoen, selvom du holder ferie. Men måske er det en god ide allerede nu at planlægge, om og hvornår du vil begynde at lægge penge til side til din første ferie som nyuddannet i job?

Snart færdig med uddannelsen? Så se her!

Du ved sikkert godt, at du skal huske at melde dig ind i en a-kasse, når du afslutter din erhvervs- eller videregående uddannelse. Men vidste du også, at du skal gøre det senest 14 dage efter sidste eksamen for at få dagpenge?

Meld dig ind i Krifa i dag og bliv medlem i en moderne a-kasse, hvor du både får økonomisk tryghed, og hvor din arbejdsglæde er vores mål – uanset hvilken uddannelse du har. Og melder du dig samtidig ind i fagforeningen, får du det til Danmarks skarpeste pris.

Læs mere og meld dig ind her.
Brug for juridisk rådgivning?
Som Krifa Basis- og Krifa Plus-medlem kan du få hjælp og rådgivning af vores mange jurister og advokater. 

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse