Spørgsmålene er ofte mange til en jobsamtale. Men hvad må arbejdsgiverne egentlig spørge om?
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Jobsøgning/ Det må de ikke spørge om
Forside/ .../ Det må de ikke spørge om

Det må de ikke spørge om

Spørgsmålene er ofte mange til en jobsamtale. Men hvad må arbejdsgiverne egentlig spørge om? Og skal du svare på alt? Få advokat Jane Kjær Klausens forklaring.
Ikon artikel
Journalist
Mette Christiansen

Til en jobsamtale skal arbejdsgiveren finde ud af, hvem du er, og hvad du kan på meget kort tid. Derfor er der ofte mange spørgsmål til en samtale. Men du skal ikke svare på hvad som helst.

Krifas advokat, Jane Kjær Klausen, fortæller, at der er nogle ting, det ikke er tilladt en arbejdsgiver at spørge ind til. Men det er altid op til dig at vurdere, om du vil svare alligevel. Advokaten guider dig her gennem mere specifikke spørgsmål.

Diskriminerende spørgsmål

Er du religiøs? Hvilket land kommer du fra? Hvilket parti stemmer du på? Hvor gammel er du? Hvad er dine seksuelle præferencer? Har du en gang haft en depression? Skal du have flere børn? Er du gravid?

Forhold som disse må arbejdergiveren hverken lægge positiv eller negativ vægt på, når det kommer til ansættelsen. Er det ikke relevant i forhold til jobbet, har du ikke pligt til at svare. Spørger arbejdsgiveren alligevel, er det okay at sige, ”det er jeg vist ikke forpligtet til at svare på”, ”det ønsker jeg ikke at svare på” eller noget lignende. Du er nemlig sikret mod diskrimination via lige- og forskelsbehandlingsloven.

Er du gravid?

Det er især spørgsmålet om familieforøgelse, det er almindeligt at spørge om – på trods af reglerne. Du har som sagt ikke pligt til at svare, men der er ikke noget klart svar på, om det er en god idé at lade være.

Mange vælger at fortælle om deres graviditet, især hvis de er mere end tre måneder henne. Men det er op til én selv, og her er det vigtigt at følge sin egen mavefornemmelse. Til gengæld har du pligt til at gøre arbejdsgiveren opmærksom på graviditeten, når der er tre måneder til termin.

Har du brug for hjælp?

Har du efter en jobsamtale mistanke om, at du blev valgt fra på grund af graviditet eller andet, der er mod lovgivningen, er det en god ide at kontakte din fagforening. Er du medlem af Krifas fagforening, kan du gøre det her.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse