Smilende mand giver uopfordret ansøgning til mand
Forside/ Inspiration/ Jobsøgning/ Få succes med din uopfordrede ansøgning
Forside/ .../ Få succes med din uopfordrede ansøgning

Få succes med din uopfordrede ansøgning

Undersøgelser viser, at 60-80 procent af alle ledige stillinger aldrig bliver slået op. Uopfordrede jobansøgninger er derfor et vigtigt værktøj, når du er på jagt efter nyt arbejde.

Ikon artikel
journalist
Dorte Toft Pedersen

Der er mange fordele ved at søge uopfordret (også kaldet umotiveret) – både for dig og for virksomhederne. Men alligevel afskriver mange de uopfordrede ansøgninger, fordi de føler, det er grænseoverskridende at kontakte virksomheder, som ikke har slået en stilling op.

OBS. Vær opmærksom på, at job i det offentlige skal slås op, så det er de private virksomheder, du skal fokusere på, når du søger uopfordret.

Hvorfor søge uopfordret?

 • Du bestemmer selv, hvor du vil søge og hvilke kompetencer, du vil sætte i spil.  
 • Du er kun i konkurrence med få eller ingen andre ansøgere. 
 • Du viser initiativ, handlekraft og oprigtig interesse i virksomheden. 


 • For små virksomheder kan de være en fordel at modtage uopfordrede ansøgninger. De er sjældent gearet til en omfattende ansøgningsrunde og kan spare mange penge og timer ved at få den rette kandidat serveret.
 • Uopfordret ansøgning kan være en fordel, hvis du er nyuddannet, vil skifte branche eller hvis personligheden har stor betydning for det job, du ønsker.

8-trins guide til uopfordret jobsøgning

Kom godt i gang med denne guide, der trin for trin hjælper dig med at strukturere din uopfordrede jobjagt.

Trin 1: Bliv skarp på dine kompetencer

Når du søger uopfordret, bestemmer du selv, hvilke kompetencer sætter i fokus og søger job ud fra. Overvej hvilke kvalifikationer, du har, hvilke opgaver du ønsker i dit nye job, og hvad der bliver efterspurgt på arbejdsmarkedet. Når du er bevidst om, hvilket job du går efter, kan du søge målrettet efter det.

Få styr på dine kompetencer

Værktøj til dig, der søger uopfordret.
Dette værktøj, hjælper dig med at lave en handlingsplan og få struktur på din uopfordrede jobjagt.

Trin 2: Find relevante virksomheder

Når du har fundet ud af, hvad du gerne vil lave, må du undersøge, hvilke virksomheder jobbet findes i. Lav en liste på 20-30 virksomheder, hvor du vil søge uopfordret. Spørg dit netværk, om de kender virksomheder, der kan have (eller få) brug for en med dine kompetencer. Brug også internettet til at finde relevante virksomheder.

Søg lignende virksomheder

Når en butik eller virksomhed i området søger en ny medarbejder, er der sandsynligvis en anden virksomhed i nærheden, der mister en medarbejder til den stilling. Så når du søger den første stilling, kan du passende sende målrettede ansøgninger ud til lignende virksomheder i området. Måske rammer du lige netop en virksomhed, hvor der er blevet en plads åben.

TIP! Sådan finder du virksomheder

 • Jobindex.dk
  Søg efter et job i din branche eller dit område. Scroll ned og se efter 3 røde pile i venstre side. Klik på pilen, hvor der står “Hjælp til at søge uopfordret”. Så får du en oversigt over virksomheder, der tidligere har haft jobopslag, som matcher din søgning.
 • Krak.dk
  En søgning på relevante virksomheder i dit lokalområde kan også give inspiration til din uopfordrede ansøgning.
 • Jobfisk.dk
  Under Jobsøgning og Databaser finder du et hav af jobdatabaser. 

Trin 3: Lav god research 

At skrive en ansøgning uden at have et jobopslag kræver, at du gør dit hjemmearbejde ekstra grundigt. 

Tjek virksomhedens hjemmeside for at finde relevant information til din ansøgning og noter de spørgsmål, du ikke kan finde svar på. Det kan fx være, hvad virksomheden har brug for lige nu, eller i hvilken afdeling de kunne tænkes at få behov for en med dine kvalifikationer.

Kender du en i virksomheden? Eller kender en, der kender en? 

Danmark er et lille land og ved brug af for eksempel LinkedIn, opdager man tit, at man kender en, der kender en, som arbejder i virksomheden. Kontakt personen og brug hans eller hendes viden til at spørge om det, du behøver, for at målrette din ansøgning eller forberede din opringning til virksomheden. På LinkedIn er det også muligt at finde informationer om mange virksomheder. Sådan kan du få oplysninger, som du aldrig ellers ville have fået.

Forbered dit opkald

 • Hav din liste med relevante spørgsmål klar, når du ringer op. 
 • Spørg først, om du forstyrrer - hvis vedkommende ikke har tid, kan du spørge, om du må ringe senere. 
 • Sørg altid for at få stillet det vigtige spørgsmål: ”Må jeg sende en ansøgning?”, inden du lægger på.

Personlig kontakt

Så er det tid til at tage personlig kontakt. Alt efter branche kan du overveje, om du vil ringe eller møde op i virksomheden, fx hvis du søger job i en butik. 

Før du ringer, kan du søge i tidligere opslag fra virksomheden på Jobindex (skriv virksomheden i søgefeltet og vælg ‘Flere søgemuligheder’ – ‘Opslagsdato’ – ‘Arkiv’) for at finde frem til den rette kontaktperson. Ellers spørg efter den, der er ansvarlig for nye ansættelser. Det er en klar fordel at tale med den person, der skal modtage din ansøgning. 

TIP! Sørg gerne for, at opkaldet ikke varer mere end 5 minutter.

Få flere gode råd til din opringning her

Trin 4: Skriv ansøgning og CV 

Når du har researchet på virksomheden, gælder det om at smede, mens jernet er varmt. Chancen for succes er større, hvis du skriver målrettet til hver enkelt virksomhed i stedet for at sende en næsten enslydende ansøgning ud til mange virksomheder. 

I nogle brancher vil det være nok at sende dit CV sammen med en mail, hvor du kort præsenterer dig selv og henviser til jeres samtale. I andre brancher er ansøgningen lige så afgørende som CV’et. 

Få tips til dit CV her.

For at skrive en målrettet ansøgning, må du ud fra din research opstille de vigtigste jobkrav og selv skabe jobannoncen. Selve ansøgningen opbygges på stort set samme måde som dem, du skriver ud fra et jobopslag.

Få flere tips til at skrive din ansøgning her.

Ansøgningen skal indeholde:

 • En fængende overskrift 
 • Indledning, der giver lyst til at læse videre (fortæl, hvad kan du bidrage med i forhold til virksomhedens behov og nævn gerne jeres telefonsamtale eller dit besøg) 

 

 • Præsentation af dine faglige og personlige kompetencer 
 • Afslutning 
 • Foto. Sæt gerne et foto af dig selv på dit CV. Hvis du har besøgt virksomheden, så de kan genkende dig. 

 

Når du sender ansøgningen:

 • Send din ansøgning og/eller CV direkte til en person og ikke en fælles indbakke.  
 • Send gerne din ansøgning og/eller CV om aftenen, så mailen ikke drukner i modtagerens indbakke.

Trin 5: Følg op 

Det vil tit ske, at du ikke får svar på, om din ansøgning er modtaget. Se det som en mulighed for at tage kontakt til virksomheden igen. Ud fra jeres telefonsamtale kan du vurdere, hvor hurtigt du kan tillade dig at vende tilbage. Gav virksomheden udtryk for, at de har behov for nye medarbejdere, kan du sagtens følge op på din ansøgning i løbet af et par dage. Fik du at vide, at de først havde brug for nye medarbejdere på et senere tidspunkt, kan du vente et par uger eller en måned. 

Men det er vigtigt, at det er dig, som er den aktive og følger op. Det handler om at være høfligt påtrængende. Skab struktur i din jobsøgning ved at skrive ind i din kalender, hvornår du har talt med virksomheden, hvornår du har sendt din ansøgning, og hvornår du skal følge op.

Podcast: Få struktur i hverdagen som jobsøgende

Trin 6: Bevar motivationen 

Sørg for at tilrettelægge din dag, så du søger job inden for et afgrænset tidsrum. Du skal også give dig tid til det, som giver dig energi. 

Hvis du får mange afslag, så forsøg at finde ud af hvorfor. Spørg virksomheden, om du mangler bestemte kompetencer. Har du en forkert profil? Eller er branchen mættet? 

Hvis det, du gør, ikke virker, så prøv noget andet. Find en sparringspartner, fx en tidligere kollega, som er god til at netværke og få han eller hendes gode råd og erfaringer.

Sådan bruger du tiden som jobsøgende optimalt

Trin 7: Forbered dig til jobsamtale eller kaffemøde 

Når du trænger igennem til en virksomhed og bliver inviteret til et kaffemøde eller en jobsamtale, gælder det om at være velforberedt og klar til at gribe chancen. Ved et kaffemøde er der ikke nødvendigvis nogen til stede, som har kompetence til at ansætte dig her og nu, mens en jobsamtale kan ende med et jobtilbud. 

Spørg, hvem der deltager i samtalen, og om der er noget, du skal medbringe eller forberede. 

Gå derefter i gang med at lave en ”elevatortale”, som præsenterer dine kompetencer over for en ny arbejdsgiver kort og præcist. 

Sådan forbereder du dig til jobsamtalen

Få gode fif til din elevatortale her

Trin 8: Vær vedholdende 

At søge uopfordret kræver vedholdende arbejde, og du skal forberede dig på mange afslag, før jobbet er i hus. Husk, at selvom din ansøgning ikke giver et job i første omgang, er slaget ikke tabt. 

 I en undersøgelse fra Ballisager svarer 3 ud af 10 virksomheder, at de kiggede i bunken af uopfordrede ansøgninger ved seneste ansættelse. Og hele 72 procent af virksomhederne svarer, at det var heldig timing, der var afgørende, da de senest ansatte en medarbejder, som søgte uopfordret. 

Det gælder altså om at være vedholdende, følge op løbende og holde sig til, så det er dig, de har i tankerne, næste gang en relevant stilling bliver ledig.

Eksempler og skabeloner på ansøgninger
Her kan du downloade eksempler på uopfordrede og opfordrede ansøgninger.

Dette kan også have din interesse