Læs her de 10 bedste råd til din ansøgning.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Jobsøgning/ Guide: Skriv den gode jobansøgning
Forside/ .../ Guide: Skriv den gode jobansøgning

Guide: Skriv den gode jobansøgning

Det kan være svært at få hul på ansøgningen. Hvad skal med, og hvad skal udelades? Jobrådgiver Henrik Nørby Langvang giver 10 gode råd.
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Se de gode eksempler

Din ansøgning skal passe til lige præcis det job, du søger. Se forskellige eksempler her

1. Læs jobopslaget grundigt

Se jobopslaget som et eller flere spørgsmål, du skal svare på. Bed eventuelt andre om at læse opslaget og hjælpe dig med at se, hvilke centrale ting du bør komme ind på i din ansøgning.

2. Brug de rigtige ord

Læg mærke til, hvilke ord der er brugt i jobopslaget. Du kan med fordel genbruge de ord i din ansøgning. Ved at besvare de primære jobkrav opnår du, at modtageren finder din ansøgning relevant.

3. Afkod stilen

Prøv også at afkode sprogstilen i opslaget. Er den formel, uformel, energisk eller konservativ? Prøv at ramme den samme stil i din ansøgning.

4. Find din egen stil

Mange har en tendens til at blive overdrevet formelle, når ansøgningen skal skrives: ”Jeg ansøger hermed stillingen som assistent i jeres reklamebureau, idet jeg henviser til jeres aktuelle stillingsopslag opslået på Jobindex.” Det kan virke alt for stift, med mindre du søger et job som advokat. Find din egen stil, og lad din personlighed skinne igennem, så du ikke misforstået gemmer dig bag formelle formuleringer. Det virker upersonligt.

5. Sørg for at have en røde tråd

Du skal have en gennemgående stil i det, du skriver. Når din ansøgning er læst, skal man sidde tilbage med et helt klart indtryk af, hvad du vil fortælle med din ansøgning. Det kan enten være om dig som person, om dine faglige kvalifikationer eller dit bud på, hvordan du vil løse den opgave/stilling, de søger hjælp til.

6. Fang læserens opmærksomhed

Du bør indlede den røde tråd med en overskrift på ansøgningen. Lav den sjov, anderledes, opsigtsvækkende, så man er motiveret for at læse videre. Brug indledningen til ansøgningen til to ting: dels motivere, hvorfor du søger jobbet, og nævn helt kort de to-tre vigtigste kompetencer, du tror kan bringe stor værdi i jobbet.

7.Sælg dig selv!

Husk, at du skal vise, at du giver værdi. Virksomheden kan groft sagt være ligeglad med, at du synes stillingen lyder spændende og udfordrende. Det giver sig selv; ellers søgte du den næppe. Brug i stedet dine linjer på at fremhæve, hvorfor du er den rigtige til stillingen, og hvad du bidrager med til virksomheden. 

8. Afslut med manér

Slut din ansøgning af med en sætning, der kalder på handling fra læserens side. Og gerne noget, der runder din røde tråd af: Jeg sidder klar ved telefonen og venter på muligheden for at fortælle mere. Er det en uopfordret ansøgning, hvor modtageren ikke venter en ansøgning, så kan du stedet slutte af med at fortælle, hvad du håber på, og hvornår du vil kontakte modtageren for at undersøge, hvilke fordele du kan bringe med de kompetencer, du har i bagagen.

9. Få feedback

Læs korrektur! Og få en anden til at læse din ansøgning igennem. Sammenhold den med jobopslaget, og vurder hele tiden, om du svarer på opslaget. 

10. Dobbelttjek

Vær helt sikker på, at dine kontaktinformationer er korrekte; at telefonnummeret er korrekt ikke mindst. Og hvis du har e-mailen fra folkeskoletiden med puttemus@hotmail.com, var det måske nu, du skulle oprette en mere seriøs e-mail-konto?

Professionel rådgivning
Bliv medlem og få personlig hjælp til din jobsøgning af vores dygtige arbejdslivskonsulenter.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse