Forside/ .../ Hvem er ansøgeren?
Pige prøver at finde sin personlighedstype

Hvem er ansøgeren?

I din jobsøgning er du måske stødt på forskellige personlighedsanalyser. De bruges nemlig af mange arbejdsgivere til at danne et helhedsbillede af ansøgerne. 
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

DISC-profil, Thomasanalyse og Myers-Briggs Type Indicator. Der findes mange forskellige analyser, der alle kan fortælle noget om din personlighed og adfærd, og resultatet kan du bruge til en jobsamtale.

Krifas Karrierecenterchef Henrik Mathiesen har stor erfaring i at bruge personlighedsanalyser. Han har ofte brugt dem til at rekruttere nye medarbejdere.  
- En personlighedsanalyse er et samtaleværktøj, som mange arbejdsgivere bruger til jobsamtalen. Det er et godt udgangspunkt for en samtale, fordi det hjælper arbejdsgiveren med at danne et helhedsbillede af ansøgeren. 

Ikke en ultimativ sandhed

Henrik Mathiesen bruger personlighedsanalyserne som udgangspunkt for samtalen. Ud fra det forsøger han at danne et adfærdsmønster på ansøgeren og vurderer, om han eller hun passer ind i afdelingen. Men det er samtidig vigtigt for ham at understrege, at analyserne ikke giver en ultimativ sandhed. De giver kun et nyt perspektiv på, hvem du er. 

- Resultatet af analysen kan belyse nogle af dine kvaliteter, som måske ikke var kommet frem under de indledende samtaler. Men det er stadig vigtigt, at man som arbejdsgiver ikke tillægger det for høj sandhedsværdi, for den viser jo kun en del af dig. 

Han påpeger også, at man heller ikke selv må lægge for meget i resultatet. 

- Analysen kan jo aldrig vide mere om dig, end du selv gør. Du kan bruge resultatet til at få selvindsigt og lære sider af dig selv at kende. Men det kan aldrig afdække hele din person.

Det er ikke mig

Det sker også nogle gange, at ansøgeren ikke kan genkende sig selv i analysen. Og så er det vigtigt, at man gør opmærksom på det til jobsamtalen. 

- Hvis du mener, at resultatet er helt ved siden af, er det vigtigt, at du fortæller det til samtalen. Ellers tager jobsamtalen jo udgangspunkt i noget, som du slet ikke er. Derfor er det bedre at sige, hvilke punkter i analysen, du er uenig i, og så kan det være udgangspunktet i stedet. 

Find din persontype

Prøv Krifas app ”Min persontype”, der gør dig klogere på din persontype. Den giver dig viden om dig selv, som du kan bruge i din jobsøgning. Hent app’en til Android eller iPhone.

Download den her:

Android       iOS


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse