Hun vandt jobbet på målstregen
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Jobsøgning/ Jobbet kom to uger før dagpengene løb ud
Forside/ .../ Jobbet kom to uger før dagpengene løb ud

Jobbet kom to uger før dagpengene løb ud

Dagen, hvor dagpengene ville forsvinde. For mange jobsøgende en sort sky i horisonten, et bevis på at have fejlet i forsøget. Henriette Kirchhoff Schjørring sluttede fred med sin kære dato, som hun kalder den. Og så vandt hun jobbet på målstregen.
Ikon artikel
Journalist
Anne Bjerregaard Bang

- I dag er en speciel dag. I dag er den dag, hvor jeg kunne risikere at ryge ud af dagpengesystemet. Det skete dog ikke, da jeg lige nøjagtig begyndte i fast job for 2 uger siden! Det har været - og er - noget af en rejse de senere år. På godt og ondt. Det er så sandelig ikke let at være uden job... 

Sådan skrev Henriette Kirchhoff Schjørring fra Ikast på sin Facebook-profil 3. juli. 

To måneder senere taler hun stadig som om, at det kun er få timer siden, hun var uden arbejde. Det har gjort indtryk på den energiske 34-årige kvinde at være i to års intens jobjagt, og at hun til sidst havde den kære dato, som hun kalder den, til fri udsigt. 

- Jeg havde ikke troet, det ville blive sådan en gyser. Jeg kunne blive helt dårlig ved tanken om den dato. Sådan havde jeg det på et tidspunkt, siger Henriette.

Hvad er det ellers, jeg kan?

Bag sig havde hun næsten to års jobsøgning fra den dag, hun sagde sit kontorjob i Herning op i 2014 for at prøve noget nyt. Intetanende om, at det ville tage to år.

I løbet af et års tid lykkedes det Henriette med støtte fra jobcenteret at færdiggøre to uddannelser indenfor coaching - senest en NLP Master Practitioner. Længe søgte hun primært kontor - som hun er uddannet indenfor. Uopfordrede også. Ansøgninger, hun kunne stå inde for. Ikke bare enslydende kopier, er det vigtigt for hende at sige. 

Jobcenteret og fagforeningen anerkendte hendes jobsøgning og optimisme. 

De første måneder med bl.a. seks ugers selvvalgt uddannelse gik nogenlunde let. Det var spændende og lærerigt med den NLP Business Practitioner-terapiuddannelse i sprog og sprogbrug, jobcenteret sponsorerede. Men jobbet, det kom ikke.

At være hende uden arbejde

 - Da jeg kom længere ind i forløbet, begynder jeg at tænke: Nå, hvad er det så ellers, jeg kan - måske bare i en midlertidig periode? Jeg fik tilbudt et midlertidigt job som sælger i butik, på messer og markeder, og det var klart noget fuldstændigt andet. Men jeg stod og var tæt på at ryge ud af det her system og tænkte: Det bliver jeg nødt til at prøve. Og det lærer man meget af, siger Henriette Kirchhoff Schjørring. 

Hun har også sat sit netværk i spil og aldrig lagt skjul på, at hun søgte arbejde. Men derfor kunne det stadig være anstrengende at være ”hende uden arbejde” ude i omverdenen. Mennesker, hun mødte, som ofte i bedste mening undrede sig på hendes vegne:

- Jamen, hvorfor har du ikke et arbejde, du kan jo dét og dét og dét, sagde folk. Ja, det har du sådan set også ret i, men det har så ikke givet mig et job endnu, siger Henriette Kirchhoff Schjørring med en kombination af sjov og alvor i stemmen.

Det her skal nok lykkes

Hun er professionel gospelsanger og vant til at stå foran et stort publikum. Og måske er det netop en bid af den selvtillid, der har medvirket til, at to års jobsøgning med håb, skuffelser, jobsamtaler og afslag ikke har taget latteren fra hende.

- Jeg har forsøgt at tro på mig selv og har tænkt: Det her, det SKAL nok lykkes. Har jeg fået afslag, tænker jeg: Så var vi så ikke et match alligevel. Selv de steder, hvor jeg tænkte, der har jeg en god fornemmelse, eller hvor vi havde haft en god snak. Så var det bare ikke her, jeg skulle være. Jamen helt enkelt. Så ER det bare ikke her, jeg skal arbejde. 

Men selvfølgelig har det været hårdt. Jobbene, de er der bare ikke, og der er mange om dem, der er, som hun siger. 

Fred være med den kære dato

Selvom Henriette Kirchhoff Schjørring på papiret gjorde alting rigtigt i sin jobsøgning, så manglede der altid lige den sidste. Aldrig et job, aldrig helt i mål. Og til sidst også med en definitiv afgrund lige foran hende. Den kære dato. Dagpengene.

Halvanden måned før datoen besluttede hun sig at slutte fred med.

- Jeg tænkte, hvis jeg ryger ud af det her system, jamen helt ærligt, så er der bare ikke noget at gøre ved det, det kan ikke nytte noget, at jeg får det dårligt over det. Jeg har gjort alt, jeg overhovedet kan. Hvis det sker, så må det ske, og så må jeg bare knokle på derfra. Og det er helt ærligt, siger Henriette Kirchhoff Schjørring.

Det beroligede hende også, at der trods alt var et sikkerhedsnet bag, arbejdsmarkedsydelsen, så kontoen ikke ville gå i nul.

Men sikkerhedsnettet blev aldrig nødvendigt. En dag dukkede jobbet op. I Skat, hvor hun før har arbejdet. 

Se mulighederne fremfor begrænsningerne 

Med tiden var hendes ansøgninger kun blevet skarpere. Hendes knowhow fra uddannelserne i NLP slog igennem til samtalen. Det hele kørte bare. Og så stod hun der og var nået den sidste meter to uger før den kære dato. Med et job. 

- Jeg værdsætter de nye tiltag og min nye arbejdsplads, og jeg ser frem til de nye udfordringer. Jeg ønsker for alle i lignende situationer, at de bevarer optimismen og gå-på-modet. Det er vigtigt, at man prøver at se mulighederne frem for begrænsningerne. Tro på dig selv. Du kan godt.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse