jobsamtale fremhæv det vigtigste
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Jobsøgning/ Jobsamtale guide: Fortæl om dig selv
Forside/ .../ Jobsamtale guide: Fortæl om dig selv

Jobsamtale: Fortæl om dig selv

Det lyder simpelt, men de fleste, der har været til en jobsamtale, ved, at det ikke er så ligetil at svare på spørgsmålet: Kan du fortælle lidt om dig selv? Du får her en guide til, hvordan du griber det an.
Ikon artikel
Journalist
Line Højen Væggemose

Nogle frygter det. Andre elsker det. At tale om sig selv. De fleste synes, det er svært at gøre det på tre minutter. Derfor kan spørgsmålet ”vil du starte med at fortælle lidt om dig selv?” virke skræmmende på selv den stærkeste kommunikatør.

Hanne Bjerg, der er jobrådgiver i Krifa, guider dig til, hvordan du kan få fortalt om dig selv, så du kan fremstå både motiveret og reflekteret og skabe et godt udgangspunkt for resten af samtalen.

Fremhæv det vigtigste

- Når du bliver stillet spørgsmålet ”vil du fortælle lidt om dig selv?” skal du ikke fortælle om dine erfaringer og kompetencer i 20 minutter. I stedet skal du kort fremhæve overskrifterne i dit karriereforløb. Herefter kan du udvælge en til tre særlige erfaringer eller kompetencer, der gør dig særligt egnet til og motiveret for det job, du er til samtale på, siger hun og pointerer, at det ikke behøver at tage mere end tre minutter.

- Det væsentlige er, at du viser din motivation og har fokus på, at det, du fremhæver, skal være noget, der gør dig særligt egnet til at arbejde på netop den her arbejdsplads.

Vis, hvordan du matcher jobbet

Både når du fortæller om dine faglige og dine personlige kompetencer, skal du vise, hvordan det matcher arbejdspladsens behov.

- Tag udgangspunkt i jobopslaget og -beskrivelsen. Hvad leder de efter, og hvor matcher I? Du skal vise, at du kan give dem noget af det, de efterspørger i jobopslaget, og at du faktisk er motiveret for at arbejde lige præcis her.

Hanne Bjerg fortæller, at det også er vigtigt, at du underbygger dine erfaringer, kompetencer og motivation i konkrete eksempler. - På den måde kommer der substans bag det, du fortæller.

Miniguide: Det skal du have med

Du får her Hanne Bjergs bedste tips til at fortælle om dig selv til jobsamtalen:

  • Fokusér på emnerne uddannelse, karriere og seneste eller mest relevante erfaring i forhold til det pågældende job.
  • Lad din fortælling bygge på din ansøgning og CV, uden du refererer dit CV slavisk.
  • Fortæl kort om din vej på arbejdsmarkedet. - Fx: Det er 10 år siden, jeg blev færdiguddannet som pædagog. I den tid har jeg haft tre forskellige job, hvor jeg har arbejdet i forskellige specialinstitutioner. Det er min store passion at arbejde med børn med særlige behov, og det er derfor, jeg søger denne stilling.
  • Fremhæv en til tre særlige erfaringer eller kompetencer. - Fx: Særligt i mit seneste job hos XXX er mine kompetencer på området kommet i spil, da jeg fik det særlige fokus at tage mig af en gruppe børn, der har de samme udfordringer, som børnene her har. Her var det særligt værdifuldt, at jeg har evnen til at … osv.
  • Vis med konkrete eksempler fra tidligere ansættelser/arbejdssituationer, hvorfor og hvordan du kan tilføre virksomheden værdi.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse