Et godt netværk kan sikre dig succes i jobjagten. Læs her, hvordan du får det.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Jobsøgning/ Netværket er dine øjne og ører
Forside/ .../ Netværket er dine øjne og ører

Netværket er dine øjne og ører

Et godt netværk kan sikre dig succes i jobjagten. Læs her, hvordan du får det.
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Vidste du, at op mod halvdelen af alle ledige job i Danmark ikke bliver slået op? Derfor er dit netværk et vigtigt redskab i jobsøgningen.

- Uden et netværk ser man kun en del af de ledige stillinger, der findes. Det gør det jo sværere at komme i job, fortæller Henrik Enegaard Skaanderup, der er forfatter og foredragsholder. Han har udgivet bogen ”Tag stikket hjem”, hvor han rådgiver ledige i, hvordan man bedst bruger sit netværk.

- Alle har et netværk. Det kan være din nabo, din onkel eller din gamle studiekammerat.

Henrik Enegaard Skaanderup, forfatter og foredragsholder

Om Henrik Enegaard Skaanderup

  • Oprindeligt uddannet civilingeniør og tidligere adm. direktør for Kuben-koncernen
  • Arbejder i dag som professionelt bestyrelsesmedlem og rådgiver
  • Udgav i 2011 bogen ”Slået hjem”, der handler om, hvordan man kommer sig efter en fyring. 
  • Holder i dag en lang række foredrag, bl.a. om jobsøgning via sit netværk.

- Alle har et netværk. Det kan være din nabo, din onkel eller din gamle studiekammerat. Dit netværk er jo ikke nødvendigvis dem, der har stillingen eller er inden for branchen. De skal bare fungere som dine øjne og ører i jobmarkedet, for jo flere øje og ører du har, jo større chance er der jo for at få fat i et job, siger han.

Klæd dit netværk på

Undersøgelser viser, at hver tredje dansker, der inden for de seneste år har fået job, fik stillingen gennem deres netværk. Men hvordan sætter man sit netværk i gang med at scanne jobmarkedet? Henrik Enegaard Skaanderup forklarer:

- Du skal fortælle din omgangskreds, hvad de skal lytte efter. Hvilken branche vil du gerne være i, hvilke stillinger kunne du tænke dig. Hvis du er meget branchespecifik, kan det også være en god ide at overveje, om du kender nogen inden for den branche. Er der måske en far på din søns fodboldhold, som er inden for den branche, kunne du jo starte hos ham.

Henrik Enegaard Skaanderup mener, at det er mere effektivt at starte hos dem, man kender, frem for et stort netværksmøde.

- Netværksmøder kan give gode kontakter, men jeg har bedre erfaring med at bevæge mig rundt blandt dem, jeg kender. I hvert fald til en start, siger han.

Brug LinkedIn

Ifølge Henrik Enegaard Skaanderup skal man ikke lade sig slå ud, hvis man søger en stilling hos en virksomhed, hvor netværket ikke kan hjælpe. Så kan man nemlig bruge LinkedIn som kontaktskaber.

- Man skal ikke være bange for at bruge al den hjælp, man kan få.

Henrik Enegaard Skaanderup, forfatter og foredragsholder
- Hvis du udvider dit netværk og bruger dine LinkedIn-kontakter, kan du den vej igennem få kontakt til virksomheden. Skriv i en status, at du søger nogen, der kender den og den arbejdsplads, og del den med dine kontakter. Så er der jo ofte nogen, der kan sætte dig i forbindelse med virksomheden, og på den måde har du en vej ind. Man skal ikke være bange for at bruge al den hjælp, man kan få.

Øvelse: Find dit netværk

Ved at udfylde et netværkskort kan du få et godt overblik over dit netværk og de personer, der kan hjælpe dig i jobsøgningen.

Hent en skabelon til et netværkskort her. 

Sådan udfylder du netværkskortet:
Ud for hver kategori skal du skrive navnene på de personer, der kan hjælpe dig i jobsøgningen.

  • Ud for ’familie’ skriver du navnet på dine søskende; dine fætre; din tante, dine onkler, dine forældre eller dine børn.
  • Ud for ’fritid’ skriver du navne på personer, du har gået til fritidsaktiviteter med. Det kan også være personer, du har trænet miniputpigerne i håndboldklubben med, eller forældre du har heppet med fra sidelinjen. 
  • Ud for ’arbejde’ skriver du navne på personer, du har arbejdet sammen med igennem dit liv. Det kan også være chefer, samarbejdspartnere og leverandører, du har haft.
  • Ud for ’venner’ skriver du navne på dine venner og bekendte.
  • Ud for ’Studie/kursus’ skal du skrive navne på de studiekammerater, du har haft.
  • Ud for ’Online netværk’ skriver du personer, du linker med på hhv. LinkedIn, Twitter, Facebook.

Når du har udfyldt kortet, kan du med fordel lave en plan for, hvem du kontakter først, og hvornår du gør det.

Brug for hjælp til netværket?

Hør meget mere om, hvordan du bruger LinkedIn til at netværke her. Og husk, at Krifa jævnligt holder kurser i networking, både fysiske arrangementer og online webinarer. Læs mere og se, hvornår der er et tilbud nær dig
Book en arbejdslivssamtale
Som medlem i Krifa Plus kan du få professionel og personlig hjælp til din jobsøgning af vores dygtige arbejdslivskonsulenter. 

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse