Lommeregner og vækkeur
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Jobsøgning/ Over 55 år: Nu kan du spare timer op til flere dagpenge
Forside/ .../ Over 55 år: Nu kan du spare timer op til flere dagpenge

Over 55 år: Nu kan du spare timer op til flere dagpenge

Fra nytår behøver du ikke at have 1924 timers arbejde, før du igen kan få dagpenge. Den ’forlængede dagpengeret” er en af de store ændringer i dagpengeloven, og der er ligeledes nyt på seniorjob-området og mulighed for gratis a-kassemedlemsskab for folkepensionister. 
Ikon artikel
Journalist
Anne Bjerregaard Bang

Hvis din ret til dagpenge udløber i det nye år, så fortvivl ikke. Efter 2. januar 2017 har du mulighed for at få en forlænget dagpengeret op til 52 uger inden for 78 uger. Her fra gælder nemlig, at du ikke længere skal have optjent en ny dagpengeret, før du igen kan få dagpenge fra a-kassen. 

Dét er en af de store ændringer, som Dagpengereformen står bag. 

Seniorjob og seniormedlemsskab
En af de mindre ændringer som følge af ovenstående er, at retten til at få et seniorjob opstår, når der er max fem år til din efterlønsalder, og når din oprindelige dagpengeret og din forlængede dagpengeret er brugt op.

Reformen indfører også, at det bliver muligt at fortsætte som seniormedlem i Krifas a-kasse, når du når pensionsalderen. Medlemskabet er gratis og giver ikke ret til dagpenge, men er du erhvervsaktiv eller på anden måde tilknyttet arbejdsmarkedet, kan du drage god værdi af sparringssamtaler med vores jobkonsulenter og jobrådgivere om jobsøgning og få input til mulige nye karriereveje. Du må også stadig få assistance i jobcenteret.

To muligheder for dagpenge ud over de 2 år
Når du nærmer dig udløbet af din dagpengeperiode, har du fra 2017 to muligheder for fortsat at få udbetalt dagpenge. Du kan få en ny dagpengeret eller du kan få forlænget din nuværende dagpengeret.

Når du arbejder undervejs i din dagpengeperiode, sparer du dine arbejdstimer op til senere brug. Når der er opsparet 1.924 timer, får du ret til 2 år mere med dagpenge. Det er det, vi kalder ny dagpengeret.
 
Dobbelt op i dagpenge
Når du ikke at spare 1.924 timer op, inden din dagpengeret er opbrugt, kan du nu veksle dine arbejdstimer i forholdet 1:2, Det er den forlængede dagpengeret. Hvis du som minimum har 9,3 timers arbejde, har du ret til en uges dagpenge ved hjælp af den forlængede dagpengeret.  Du kan højest forlænge din dagpengeret med 1 år. Det vil kræve 962 timer.
Du kan altså spare dine timer op til en ny dagpengeret eller bruge dem til en forlænget dagpengeret, men du kan kun bruge timerne én gang.

Vælger du at forlænge din dagpengeret i det første halve år af 2017 og få dagpenge udbetalt, skal du vide, at: 

Uanset hvor mange dagpengetimer, du vil have udbetalt pr. uge, forbruger du 18,5 timer af dine opsparede arbejdstimer. Vil du have 8 timer udbetalt, trækkes der 18,5 timer fra dine opsparede arbejdstimer. Vælger du at få udbetalt 37 timer, så fratrækker vi også 18,5 time fra dine opsparede arbejdstimer.

Eksempel
Mads fik ret til dagpenge d. 1. februar 2014. Siden da har han haft 1800 arbejdstimer. Hans dagpengeret vil være opbrugt d. 2. januar 2017. Han kan vælge at forlænge sin dagpengeret med 962 timer og dermed får ret til ekstra 52 uger (1 år) med dagpenge. Eller han kan vælge at vente med at søge om dagpenge, til han har arbejdet i alt 1924 arbejdstimer og dermed får ret til en ”ny dagpengeret” på 2 år. 

I vores grafiske oversigt kan du se et eksempel mere og læse om Dagpengereformen og de regler, der gælder fra 1. juli 2017. 

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse