Jeg synes, jeg vil, jeg kan, jeg har. Har du en ven eller et familiemedlem, der kun snakker om sig selv, og aldrig spørger til dig? Det er irriterende i virkeligheden, og det er irriterende i en ansøgning.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Jobsøgning/ Sådan skal du IKKE søge job
Forside/ .../ Sådan skal du IKKE søge job

Sådan skal du IKKE søge job

Når arbejdsgivere modtager hundredevis af ansøgninger, er det selvfølgelig ikke alle, der begejstrer lige meget. Vi viser dig, hvad du ikke skal gøre, når du skriver en ansøgning

Ikon artikel
Journalist
Fie Rødkjær Møller

Skriv kun om dig selv

Jeg synes, jeg vil, jeg kan, jeg har. Har du en ven eller et familiemedlem, der kun snakker om sig selv, og aldrig spørger til dig? Det er irriterende i virkeligheden, og det er irriterende i en ansøgning. Skriv i stedet om, hvad virksomheden får ud af det, du synes, kan, har og vil – og skriv, hvad I skal og kan sammen. 33 % af arbejdsgiverne mener, at den mest irriterende jobsøgningsadfærd er, når jobsøger har for stor fokus på egen vinding. Det viser en ny undersøgelse fra Konsulenthuset Ballisager, som er en landsdækkende HR-virksomhed.

Skriv for langt

Arbejdsgivere får ofte flere hundrede ansøgninger, og derfor er det vigtigt, at de ikke føler, at du spilder deres dyrebare tid med fyldord, klichéer og alt for meget snak. Vis, at du kan begrænse dig og fange deres opmærksomhed med en kort tekst, og giv dem lyst til at høre mere. På den måde har I også noget at snakke om til samtalen. Prøv at holde dig inden for én enkelt A4-side. En anden undersøgelse fra Ballisager viser nemlig, at det er det, der virker.

Skriv en standard-ansøgning ud fra en skabelon

Chancen for at blive kaldt til samtale stiger ikke automatisk med, hvor mange ansøgninger du sender. Hvis de ikke er gennemarbejdede og målrettede, ryger de hurtigt ud af bunken. Virksomheden skal kunne mærke, at ansøgeren vil virksomheden og har gjort sit forarbejde. Hele 65 % af arbejdsgiverne fra Ballisagers undersøgelse svarer, at en standardiseret ansøgning er den mest irriterende jobsøgningsadfærd.

Vælg et gammelt billede

Det er fristende at vedhæfte et billede, hvor du tager dig ud fra din bedste side. Måske er der lidt færre rynker, fordi billedet er ældre, og måske er du mere stylet, end du er til hverdag. Svend Andreasen, der er job-, karriere- og arbejdslystkonsulent i Krifa, understreger, at man skal vælge et billede, der hænger sammen med virkeligheden. Det giver ikke noget godt førstehåndsindtryk, hvis den måske kommende arbejdsgiver bliver for overrasket ved jobsamtalen, fordi vedkommende slet ikke kan genkende dig fra billedet.

Spil smart

Lad være at overdrive dine kompetencer. Det, du siger, skal holde vand. Ifølge Svend Andreasen nytter det ikke noget at skrive, at man er verdensmester, hvis man ikke er det. Det skal nok blive opdaget.

Følg Janteloven

Selv om du ikke skal overdrive dine kompetencer, er det også vigtigt, at du ikke underdriver dem. Du skal fremstille det, du kan. Mange har svært ved at skrive positivt om sig selv eller se, hvad det egentlig er, man kan, og derfor kan det være en fordel at bede om hjælp fra sin fagforening eller sit netværk.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse