Nyuddannet kontormedarbejder
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Karriereudvikling/ Mangler du en uddannelse? - Gå fra ufaglært til faglært - Se her!
Forside/ .../ Mangler du en uddannelse? - Gå fra ufaglært til faglært - Se her!

Gå fra ufaglært til faglært på rekordtid

Har du ingen uddannelse inden for et fag, men masser af erfaring? Så kan din erfaring faktisk tælle med, så du kan få en uddannelse inden for faget på rekordtid. Mød Bettina, der tog sin uddannelse inden for kontor på otte uger.
Ikon artikel
Journalist
Lars Stig Madsen

VIDSTE DU?

Real Kompetence Vurdering

Realkompetence er din samlede viden, færdigheder og kompetencer. Det kan give dig mulighed for at afkorte en uddannelse eller at få bevis for en hel uddannelse.
Gennem en realkompetencevurdering kan du få papir på dine kompetencer. Det sker altid i forhold til de regler, der gælder inden for de forskellige uddannelser.

Grundlæggende Voksen Uddannelse – GVU

GVU er for dig, der har praktisk erfaring med et erhvervsområde, som du ikke har en uddannelse i.

GVU giver dig mulighed for at tage en erhvervsuddannelse på kortere tid.

GVU er også en mulighed, hvis du tidligere har gennemført en uddannelse og nu ønsker at skifte branche.

Læs mere om GVU på UG.dk

Det er ikke kun på det personlige plan, det er rart at få papir på ens færdigheder. Det giver også større muligheder for at få job og blive i jobbet. For der bliver længere og længere imellem de ufaglærte job.

Faglært på otte uger

Bettina Jørgensen fra Nordsjælland har taget en uddannelse inden for kontor med speciale i administration. Et fag, hun i forvejen havde masser af erhvervserfaring inden for. Hun fik vurderet sine kompetencer, og der blev lagt en plan for uddannelsen.

- Jeg fik blandt andet på baggrund af en Real Kompetence Vurdering lagt en GVU-plan, hvor jeg i den forbindelse kom op til nogle kompetenceprøver. Det betød, at jeg som første del af GVU-planen skulle tage nogle enkeltfag på handelsskolen for at nå op på niveau med grunduddannelsen.

Selve uddannelsen på skolen tog kun otte uger for Bettina, da hun kom på et såkaldt turbohold. Skulle hun have begyndt helt forfra, havde uddannelsen taget fire år. Nu havde hun al erhvervserfaringen og manglede kun skoleopholdet.

Det hele er bare gået så stærkt. Selvom det har været et hårdt forløb, har det også været meget lærerigt.
Bettina Jørgensen, kontoruddannet
- Det hele er bare gået så stærkt. Selvom det har været et hårdt forløb, har det også været meget lærerigt, understreger Bettina, der er i job igen fra den 1. september – nu som faglært.

Erfaring tæller med

Hvis du som voksen ønsker at blive faglært inden for et fag, hvor du har masser af erfaring, tæller al din erfaring med. Det betyder, at du kan blive faglært på meget kort tid.

Der er tre grundlæggende forudsætninger for, at du kan deltage i et GVU-forløbet fra ”ufaglært til faglært”.

- Du skal være over 25 år.
- Du skal have minimum to års relevant beskæftigelse inden for faget, du ønsker at   
  uddanne dig inden for.
- Du skal minimum 9. klasse.

Som noget af det første skal du have vurderet, hvilke kompetencer, du har – en såkaldt Real Kompetence Vurdering (RKV). Den bliver brugt i den plan, som uddannelsen skal følge - en GVU-plan (Grundlæggende Voksen Uddannelse), som du har op til seks år til at gennemføre.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse