Med stemmen kan du både afhjælpe stress og give et bedre førstehåndsindtryk.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Karriereudvikling/ Stemmen kan sikre det gode førstehåndsindtryk - Læs mere her!
Forside/ .../ Stemmen kan sikre det gode førstehåndsindtryk - Læs mere her!

Stemmen er kroppens vigtigste instrument

Med stemmen kan du både afhjælpe stress og give et bedre førstehåndsindtryk. Du skal bare lære at bruge den rigtigt. Det mener to stemmeeksperter. Sammen med dem tager vi på opdagelse i den effektfulde stemme. 
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

- Jeg skal altså lige advare dig om, at jeg ikke synger særligt godt.

Min stemme er nervøs og let anspændt, for jeg føler det ret grænseoverskridende at skulle synge højlydt over for et andet menneske. Den rødhårede kvinde ved klaveret griner og svarer, at sådan siger alle.

- Det er ikke det at synge godt, der er afgørende her, fortæller hun.

- Det er effekten af din stemme, vi skal bruge.

Undgå stress med stemmen

Fra vores første babyskrål er stemmen et instinktivt instrument, som vi bruger til at udtrykke os. Til at udtrykke glæde eller utilfredshed. Til at informere, kommunikere og interagere.
Den rødhårede kvinde bag klaveret er Anne Ryom. Hun har som sang- og stresscoach fokus på netop åndedrættets betydning for vores stemme, og stemmens betydning for vores velvære. Hun mener, at mennesket kan påvirke sig selv psykisk ved at bruge stemmen, og at stressramte for eksempel kan jage stressen bort på den måde.

- Stress er en overbelastning af hjernen. Man er ikke til stede i sin krop, og hjernen får ingen aflastning. Musikken og sangen kan netop give ro i både krop og hjerne. Når vi synger, er fokus kun på sangen, og vi er til stede i kroppen. På den måde får vi en pause fra alle de tanker, der hvirvler rundt i hovedet og stresser os, siger Anne Ryom.

Det er i dag et vejr

Derfor er jeg i dag på besøg ved Anne Ryom. Jeg skal afprøve, om jeg virkelig kan skabe mere ro og trivsel hos mig selv ved at bruge min stemme.
Hun beder mig først om at slappe helt af i kroppen og tage et par dybe indåndinger. Helt ned i maven. Ind igennem næsen og ud gennem munden. Så slår hun en tone an på klaveret og beder mig nynne til melodien ”Det er i dag et vejr”.

’Åh nej,’ tænker jeg, mens jeg forsigtigt begynder at nynne, bange for at knække over med min utrænede stemme. Men med Anne Ryom er god til at bakke op, og langsomt tør jeg lægge mere kraft i. Til sidst synger jeg hele verset igennem, selvom der ikke er anden lyd omkring mig end klaveret. Jeg tager mig selv i at håbe, at naboerne ikke lytter med.

Men selvom det måske ikke lyder godt, giver det en god følelse at synes igennem. Min stemme har rent faktisk en effekt på mig. Den giver mig ro. Jeg er afslappet, føler mig til stede i min krop. Min nervøsitet er forsvundet, og lige pludselig nyder jeg at stå at synge, på trods af de måske lyttende naboer.

Men jeg undrer mig også. Hvordan kan sang gøre påvirke kroppen? Anne Ryom fortæller:

Stemmen er noget af det mest personlige, vi har, og det kræver mod at arbejde med den.

Anne Ryom, sang- og stresscoach

-Stemmen er noget af det mest personlige, vi har, og det kræver mod at arbejde med den. Men den er også kroppens mest kraftfulde instrument, fordi den kan fungere som en ventil for alle vores tanker og negative følelser. Den får os til at slappe helt af, og vi kan pludselig mærke os selv meget bedre.

Bedre humør og mere energi

Men det er ikke kun psykisk, at stemmen har en påvirkning på os. Kroppen påvirkes også fysiologisk, når vi bruger stemmen.

Ifølge Anne Ryom skal du forestille dig, at du kaster en sten i vandet, der danner ringe. Præcis samme funktion har stemmen på vores krop. Kroppen består nemlig af millioner af celler, og når vi bruger stemmen, sætter vi dem i bevægelse. På den måde skaber stemmen lydbølger, der stimulerer cellerne, som derved frigiver energi og løsner spændinger. Når vi synger eller nynner, frigiver hjernen desuden endorfiner, der dæmper smerte, øger velværet og får humøret til at stige.

Anne Ryom fortæller, at ”humming” har en speciel god effekt på kroppen. Humming er, når man nynner på den tone, der falder naturligt. Den lyd, man frembringer, masserer organer og celler og afspænder hjernen. Humming aktiverer din vejrtrækning, og du bliver i stand til at trække vejret længere nede i kroppen. Det giver fysisk velvære i hele kroppen.

Maven vibrerer

Anne Ryom viser mig, hvordan jeg skal bruge humming. Hun beder mig stille mig op og tager så pludseligt fat om min mave. Det giver et gib i mig, for jeg er slet ikke forberedt på det. Jeg føler det en smule akavet, men Anne Ryom smiler bare, hun er tydeligvis vant til den reaktion. Da jeg begynder at nynne, giver det pludselig mening, hvorfor hun står der og holder om min mave. Den vibrerer nemlig kraftigt, og jeg kan mærke, at indvoldene rykker på sig. Det føles meget underligt.

- Når du ”hummer” og samtidig bruger din vejrtrækning, lader du maven udspile sig. På den måde giver maven plads og frisætter spændinger, forklarer Anne Ryom, da jeg undrende ser op på hende.

Men effekterne stopper ikke der. Jeg kan også mærke, at mine skuldre automatisk sænker sig. Det føles faktisk meget afslappende, næsten mediterende. Anne Ryom spørger mig efterfølgende, hvad jeg tænkte på, imens jeg stod der. ”Ingenting”, svarer jeg, og det er faktisk sandt. Mit hoved var for en kort stund helt tømt for tanker.

Sindet skal prioriteres

Anne Ryom anbefaler, at man dagligt bruger to til fem minutter på at finde ind til sig selv med humming eller sang. Man starter ud med at trække vejret langsomt og dybt, præcis som jeg blev instrueret i under mit besøg. Derefter er det bare om at synge eller nynne igennem.

- Stemmen er et dagligdagsværktøj, som alle har. I en stresset hverdag handler det om at sætte tid af til at fokusere på, hvad der er godt for både krop og psyke. Det er en prioritering at sørge for, at ens sind har det godt. Man kan bruge øvelserne om morgenen, når man lige er vågnet, under bruseren eller i bilen på vej på job. Du bliver langt mere i balance, fordi du oplever et tvunget nærvær med dig selv, forklarer Anne Ryom. 

Spejler andres stemmer

Vores stemme har også betydning for, hvordan andre opfatter os. Når vi sidder i et vigtigt møde, er det afgørende, at vores stemme udviser selvsikkerhed og styrke. Og når vi hilser på naboen over hækken, skal den være blød og venlig. Men kan en stemme virkelig udtrykke alle de ting?

Det mener stemmeforsker, sanger og docent i sang ved Det jyske Musikkonservatorium Bebiane Bøje.

- Stemmen har rigtig mange muligheder. Den kan både understøtte det, du siger, eller stå i vejen for det. Du kan bruge stemmen til helt vildt meget, fordi du udtrykker følelser. Du kan vise gennemslagskraft, signalere nærvær, være autentisk.  Det giver andre et indtryk af, hvem du er som person, siger hun.

Faktisk kommer stemmens effekt overfor andre også til udtryk i forskning. Forskere fra University of Glasgow har nemlig fundet frem til, at tonelejet er særligt vigtigt, når vi taler med andre. Deres undersøgelser viser, at mænd, der har et højt stemmeleje, bliver betragtet som troværdige, mens mænd med dybe stemmer bliver betragtet som dominerende og utroværdige. Kvinder med et højt toneleje bliver derimod betragtet som mere dominerende end kvinder med dybere stemmer.

Stemmeforskeren Bebiane Bøje taler selv med klar og kraftfuld stemme. Hun udtaler ordene meget tydeligt, og hendes stemme er hverken anspændt eller monoton. Hendes stemme alene giver indtryk af en stærk kvinde med gennemslagskraft og masser af selvsikkerhed. Hun fortæller, at når hun underviser, er der ikke plads til en usikker eller svag stemme, for hendes succes afhænger af en god stemme. Derfor har hun helt styr på, hvordan hun bedst bruger den overfor andre.  

- Vi observerer, registrerer og aflæser konstant andres stemmebrug. Vi formidler jo alle sammen noget, så alle forholder sig til stemmen. Vi har nok alle haft læreren, der bare havde en helt vild anspændt og meget forsigtig stemme, og det gav jo ingen autoritet, for man ventede bare på, at stemmen skulle knække over, fortæller hun.

Med den rigtige stemme kan du flytte andre mennesker følelsesmæssigt.

Bebiane Bøje, stemmeforsker og docent

Vidste du?

Undersøgelser viser, at mænd, der har et højt stemmeleje, bliver betragtet som troværdige, mens mænd med dybe stemmer bliver betragtet som dominerende og utroværdige.

Stemmen flytter mennesker

Bebiane Bøje mener, at man aktivt kan ændre sit stemmebrug, men at det kræver arbejde.

- Det handler om at kende sin stemme, så man ved, hvad man skal ændre. Er det tonelejet, hastigheden eller kraften? Det kan være en god ide at stille sig foran et spejl og øve sin tale. Er din stemme for eksempel lav, jamen så mind konstant dig selv om at tale højere, også selvom det i starten føles mærkeligt. Det er vigtigt at arbejde med det, for med den rigtige stemme kan du flytte andre mennesker følelsesmæssigt.

Meget tyder altså på, at vi burde åbne øjnene for stemmen. Både Anne Ryom og Bebiane Bøje peger på, at stemmens effekter er undervurderede, og at brugen af den påvirker både os selv og andre. Efter selv at have arbejdet med stemmen, er jeg ikke i tvivl om, at de har ret. Hvis nogen spørger mig, vil jeg med en højlydt, selvsikker og klar stemme erklære mig enig.

Hvordan fungerer stemmen?

Stemmen starter i struben, hvor stemmelæberne sidder. Når vi taler, lukker de to stemmelæber sammen om udåndingsluften, og stemmelæbernes slimhinder begynder at vibrere. Sådan får vi lyd frem. Fordi vi skal bruge udåndingsluften, er åndedrættet essentielt for stemmen – ingen luft, ingen stemme.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse