2 mænd snakker, og ser seriøse ud
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Konflikt og krise/ 4 ud af 10 ville ikke ansætte deres egen leder - Læs mere her!
Forside/ .../ 4 ud af 10 ville ikke ansætte deres egen leder - Læs mere her!

4 ud af 10 ville ikke selv ansætte deres leder

42 procent af lønmodtagere ville ikke genansætte deres leder, hvis de fik chancen. Krifas erhvervspsykolog Rasmus Højbæk giver dig fire råd til at prøve at genoprette relationen til din leder.
Ikon artikel
Journalist
Lars Stig Madsen

Sendte chefen en ansøgning til hver enkelt af sine medarbejdere, ville 42 procent af dem blankt afvise at ansætte ham eller hende som deres leder på ny. Det viser en undersøgelse, som Krifas Videncenter for God Arbejdslyst har foretaget.

Ulogiske beslutninger eller tillidsbrud

I Krifas Jobtrivselsafdeling sidder erhvervspsykolog Rasmus Højbæk. Mange af de samtaler, han har med Krifas medlemmer, handler om stress og dårlig ledelse. Medarbejderne oplever bl.a., at der bliver truffet beslutninger, de ikke er enige i og ikke forstår.

- Vi kan også have oplevet tillidsbrud, som der aldrig er blevet fulgt op på eller en konflikt, hvor lederen ikke har taget hånd om problemet. Du og din leder kan have to vidt forskellige personligheder, så I går i clinch med hinanden, siger Rasmus Højbæk.

Det er en leders opgave at træffe beslutninger. At have magt. Men det er også lederens opgave at forklare baggrunden for en beslutning, for det er afgørende, at medarbejderne oplever mening med opgaverne og de beslutninger, der bliver truffet, pointerer Rasmus Højbæk.

Tal ud med din leder

Hvis du eller din leder ikke gør noget ved problemet, vil det fortsætte. Skal trivslen genoprettes, skal der to til tango. Tag en ærlig snak, hvor du får en forklaring på, hvorfor din leder handlede, som han eller hun gjorde, og find kernen til problemet, råder Rasmus Højbæk.

- Det kan dog kræve en større indsats, hvis din leder har misbrugt din tillid, ikke har levet op til de aftaler I havde, eller der i flere år har manglet kommunikation mellem jer, understreger Rasmus Højbæk.

Når du tager snakken med din chef

Tag initiativ til en generel snak med din chef om, hvordan I fremover sikrer en bedre kommunikation og afstemmer jeres forventninger.

Fremlæg FAKTA:
Vi er som regel enige om fakta, når det bliver fremlagt nøgternt og ærligt. Så får I afklaret, hvad der skete.

Præsenter FØLELSEN:
Fortæl, hvad situationen gjorde ved dig, og hvilke følelser du oplevede. Følelser er vores egne og kan ikke diskuteres.

Fremlæg BEHOVET: Fortæl, hvilke behov du har lige nu og til lignende fremtidige situationer.

Planlæg HANDLINGEN: Ret fokus på en decideret handling og aftale, hvis der er brug for det. Gør det i fællesskab. Skriv jeres aftaler ned, så I ikke risikerer at misforstå hinanden igen.

Hårdknuden – hvad så?

Nogle problemer er så store, at det er blevet en decideret konflikt. Her er det ikke sikkert, at du og din chef selv kan løse problemet, og din arbejdslyst og generelle trivsel lider under det. Selv efter du har inddraget din tillidsrepræsentant og måske en HR-medarbejder, hvis du har sådan en.

Her kan du gøre brug af Krifas onlinetilbud Stressfri. Du får redskaber til at arbejde med det, der trykker i dit arbejdsliv, og du får mulighed for at tale med Rasmus Højbæk eller én af hans kolleger, der alle er vant til at tale med mennesker i din situation.

Læs mere om vores online Stressfri-forløb.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Problemer med chefen?
Book en gratis samtale med en af vores jobtrivselskonsulenter.