Mange ledere praktiserer i dag anerkendende ledelse.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Ledelse/ Anerkendende ledelse kan skabe problemer
Forside/ .../ Anerkendende ledelse kan skabe problemer

Anerkendende ledelse kan skabe problemer

Ledelse, der fokuserer på styrker og muligheder frem for fejl og problemer, er meget populært og udbredt i Danmark. Men hvis det tager overhånd, kan det føre til selvcensur og dårligt arbejdsmiljø, mener sociolog.

Ikon artikel
Journalist
Jannie True Hansen

Anerkendende ledelse er blevet voldsomt udbredt på danske arbejdspladser de seneste år. I stedet for at se fejl og begrænsninger, fokuserer man på styrker og muligheder. Tilgangen til arbejdet skal være positiv, og samspillet mellem kollegaer sundt og bæredygtigt.

Tidligere undersøgelser viser, at mange danskere er godt tilfredse med at arbejde under en chef, der bruger anerkendende ledelse. 

Men man skal passe på, at det ikke bliver for meget. Det kan nemlig medføre en række uheldige konsekvenser, som giver store problemer på arbejdspladsen, mener sociolog, Rasmus Willig.

- Når den anerkendende tilgang omtaler problemer som udfordringer og konstant fokuserer på det positive, kan det få den utilsigtede konsekvens, at kritik bliver opfattet som noget negativt og uønsket, lyder det fra sociologen.

Brokkehoveder eller selvcensur

Rasmus Willig sætter spørgsmålstegn ved den anerkendende ledelse, fordi man hurtigt kan komme til at stemple de kritiske ansatte som brokkehoveder.

- Der er nogle situationer, der ikke kan vendes til noget positivt. Hvis f.eks. pædagogernes normering er så dårlig, at de ikke har tid til børnene, eller sygeplejerskerne ikke kan nå at yde den nødvendige omsorg for patienterne. Så hjælper det altså ikke at fortælle dem, at det er en spændende udfordring eller en god mulighed for udvikling. 

Et andet problem er, hvis medarbejderne ikke tør ytre sine kritiske synspunkter af frygt for at blive stemplet som sortseere. Det kan medføre en form for selvcensur, der ikke er gavnlig for arbejdspladsen.  

Det handler om at finde balancen

Rasmus Willig peger på, at det især er i en travl hverdag med fokus på effektivitet, produktivitet og forandring, at anerkendende ledelse ikke er optimal. Han mener, at anerkendende ledelse er blevet udbredt for hurtigt og ukritisk. Sociologen har dog ikke noget entydigt svar på, hvad den perfekte ledelsesstil er:  

- Mine undersøgelser peger på, at danske medarbejdere generelt efterspørger en ledelse, der er flink, professionel og anstændig.    
Få inspiration til at blive en endnu bedre leder
Ledelse er en af de syv faktorer, der betyder mest for vores arbejdslyst. Vi har samlet viden, værktøjer og inspiration til dig her.
Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar